Tehnologia DeepHeart transformă smartwatch-urile în instrumente de screening pentru hipertensiune și apnee în somn

  • Medicina digitală



Inteligența artificială aplicată în domeniul sănătății devine un subiect din ce în ce mai important în rândul medicilor, pacienților și a oamenilor de știință, mai ales atunci când vine vorba despre afecțiuni greu de diagnosticat.

Prin intermediul tehnologiei DeepHeart, dezvoltată de către compania Cardiogram, smartwatch-urile pot detecta simultan și cu o acuratețe foarte mare apneea din timpul somnului, hipertensiunea și diabetul. DeepHeart este o rețea neurală artificială integrată în aplicația Cardiogram, un algoritm care poate analiza informații și date înregistrate de către ceasurile inteligente, în legătură cu activitatea inimii.

abonare

Informații esențiale:

  • La nivel global, 1.1 miliarde de oameni suferă de hipertensiune, iar una din 5 persoane este nediagnosticată;
  • 24% dintre bărbați și 9% dintre femei suferă de probleme respiratorii în timpul somnului;
  • DeepHeart poate identifica hipertensiunea cu o acuratețe de 82% și apneea din timpul somnului cu o acuratețe de 90%;
  • DeepHeart urmărește modificarea peak-urilor pulsului în timpul perioadei de somn REM;

Tehnologia este capabilă să monitorizeze constant ritmul inimii și să urmărească dacă peak-urile acestuia se modifică în timpul ciclului de somn REM (rapid eye movement). De asemenea, DeepHeart poate să detecteze și dacă acest ciclu este normal sau nu.

Interfața aplicației Cardiogram
Sursă imagine: 17orbits.com

„Hipertensiunea afectează unul din trei oameni. O cincime dintre cei afectați nici măcar nu realizează că o au. La rândul ei, hipertensiunea poate conduce la infarct miocardic, accident vascular cerebral și probleme ale rinichilor” – afirmă Brandom Ballinger, cofondatorul Cardiogram

Studiul privitor la eficiența acestei tehnologii a fost prezentat în cadru American Heart Association și a evidențiat capacitatea acesteia în detecția afecțiunilor precum hipertensiunea și apneea din timpul somnului.

Studiul a inclus un număr de aproximativ 6.000 de participanți care au folosit aplicația pe ceasurile lor inteligente. Pe o perioadă de 53 de săptămâni, participanților le-au fost monitorizați pașii și ritmul cardiac, pentru ca în final, bazându-se numai pe aceste două elemente, DeepHeart să poată estima numărul persoanelor cu diferite afecțiuni. Datele au arătat că 2.230 de participanți sufereau de hipertensiune, 1.016 de apnee în timpul somnului, iar 462 de diabet.

Rezultatele au concluzionat că DeepHeart, această rețea neurală profundă (Deep Neural Network – DNN), poate identifica hipertensiunea cu o acuratețe de 82% și apneea din timpul somnului cu o acuratețe de 90%.

Exemple de înregistrări ale peak-urilor ritmului inimii în diferite situații, în aplicația Cardiogram.
Sursă imagine: slideshare.net

„Monitorizarea apneei din timpul somnului nu face parte din controlul de rutină la care suntem supuși când mergem la doctor. Așadar reprezintă o problemă majoră, nediagnosticată. Problema este că dacă ai apnee, este foarte probabil să dezvolți o boală a inimii, cum ar fi fibrilația atrială” – continuă B. Ballinger

Studiul a fost realizat de către Cardiogram în parteneriat cu UC San Francisco Health eHeart Study. Deși inițial a fost dezvoltată pentru Apple Watch, aplicația Cardiogram este compatibilă acum și cu Fitbit, Garmins și alte device-uri Android.

La nivel global, 1.1 miliarde de oameni suferă de hipertensiune, iar 1 din 5 persoane este nediagnosticată. Conform datelor furnizate de American Sleep Association, 24% dintre bărbați și 9% dintre femei suferă de probleme respiratorii în timpul somnului, iar 80% dintre aceștia nu realizează că este vorba despre apnee.

Sursă imagine: blog.cardiogr.am

Fiind imposibil pentru o persoană să lucreze cu seturi enorme de date și să evalueze fiecare variabilă existentă, inteligența artificială vine în ajutorul medicilor de pretutindeni. Tehnologia propusă de compania Cardiogram s-a dovedit a fi eficientă într-o proporție destul de mare în detecția simultană a hipertensiunii, apneei și diabetului. În acest fel, smartwatch-urile vor putea deveni instrumente de screening și de monitorizare, accesibile tuturor.

Mai multe informații despre implicarea smartwatch-urilor în procesul de screening: