3 smartwatch-uri de la Apple, FitBit și Samsung, în lupta pentru monitorizarea sănătății

  • Acces la inovație
  • Medicina digitală



Apple, FitBit și Samsung se luptă pentru un loc pe mâna noastră și pentru a ne monitoriza parametrii stării de sănătate prin ceasurile inteligente pe care le-au lansat pe piață.

Din ce în ce mai multe persoane au tendința de a folosi telefoane sau ceasuri inteligente pentru a-și monitoriza anumiți parametri de sănătate sau elemente ce țin de fitness și mișcare – număr de pași, număr de calorii arse.

abonare

Pe lângă funcțiile obișnuite – notificare, telefonie, mesagerie, plată bancară etc – ceasul inteligent are diferite aplicații și în domeniul medical. Detectarea pulsului, măsurarea cantității de oxigen din sânge sau măsurarea tensiunii arteriale sunt numai trei lucruri pe care le pot permite smartwatch-urile. Aplicațiile de sănătate sunt numeroase, iar prin intermediul lor, o persoană poate purta cu ea un „cabinet de monitorizare” în orice moment al zilei.

Senzori care detectează bătăile inimii

Toate smartwatch-urile conțin senzori ce detectează bătăile inimii și țin evidența pulsului la diferite intervale de timp.

Fitbit Ionic, ultimul model de ceas inteligent lansat de firma Fitbit, vine cu un sistem de monitorizare îmbunătățit față de modelele anterioare. Sistemul PurePulse se folosea inițial de o singură culoare – verde – pentru detectarea curgerii sângelui. Noul sistem va utiliza o combinație de verde, roșu și lumină infraroșie și va oferi rezultate mai precise.

Apple Watch S2. Imaginea ilustrează datele obținute în urma monitorizării ritmului cardiac și interfața aplicației EpiWatch.

În comparație cu acesta, Apple Watch 2, a doua serie de ceasuri inteligente de la Apple, are proprietatea de a măsura pulsul în mod continuu în cazul în care utilizatorul face exerciții fizice, sau din 10 în 10 minute, în cazul în care utilizatorul e în stare de repaus. În plus, acesta permite instalarea anumitor aplicații de sănătate, cum ar fi EpiWatch – pentru monitorizarea pacienților cu epilepsie.

Și Samsung Gear S3 vine cu aceeași posibilitate de măsurare a pulsului, prin intermediul aplicației S Health.

Monitorizarea somnului

Dintre cele trei ceasuri inteligente prezentate mai sus, Fitbit Ionic este cel mai performant atunci când este vorba despre monitorizarea somnului. Pe lângă determinarea intervalului orar de somn și monitorizarea continuă a ritmului cardiac, ceasul are un senzor pentru detectarea nivelului de oxigen din sânge – lucru care poate fi utilizat în identificarea apneei survenite în timpul somnului.

Fitbit Ionic. Imagine preluată de pe: https://www.gizmodo.com.au

Samsung Gear S3 monitorizează somnul tot prin intermediul aplicației S Health, iar Apple Watch 2, nu are un monitor implicit, însă cel mai adesea utilizatorii se folosesc de aplicația SleepHealth.

Aplicațiile pentru fitness

Majoritatea celor ce folosesc smartwatch-uri o fac pentru aplicațiile de fitness. Pe lângă monitorizarea numărului de pași și a caloriilor arse în urma efectuării exercițiilor fizice, fiecare ceas inteligent aduce anumite inovații.

Și în acest caz, tot Fitbit Ionic vine cu mai multe oportunități, astfel încât este capabil de a detecta automat începutul, pauzele și finalul exercițiilor fizice (alergat, mers, pedalat). De asemenea, conține și Fitbit Coach – un program ce joacă rolul unui antrenor personal, oferind sugestii și serii de exerciții fizice.

Apple Watch 2 nu poate detecta automat aceste elemente, însă ele pot fi reglate manual. Avantajul acestui ceas este că menține monitorizarea ritmului cardiac pe toată perioada efectuării exercițiilor fizice.

Samsung Gear S3. Imaginea ilustrează diferite date obținute în urma monitorizării activităților de fitness.

În ceea ce privește smartwatch-ul de la Samsung, folosindu-se tot de aplicația S Health, acesta poate monitoriza viteza de alergare sau de mers, precum și perioadele de pauză.

Ce autonomie are bateria?

Cea mai mare provocare în cazul unui ceas inteligent este bateria și cât de mult poate rezista în diferite condiții. Din acest punct de vedere, ceasul Fitbit Ionic folosește o baterie cu durata de viață de până la 4 zile, Samsung Gear S3 rezistă maxim două zile cu o utilizare constantă, iar Apple Watch 2 nu rezistă mai mult de o zi.

De asemenea, și compatibilitatea cu sistemele de operare reprezintă un element de luat în considerare. În acest caz, singurul compatibil atât cu iOS, Android și Windows este Fitbit Ionic.

Toate aceste ceasuri inteligente sunt în continuă dezvoltare și îmbunătățire. În urmă cu câteva zile Apple a patentat mai multe elemente, astfel încât, următoarea generație de Apple Watch va putea monitoriza nivelul de cortizon din organismul individului. Mai mult, noile brevete Apple vor permite introducerea unor senzori de presiune, de forță precum și a unui termometru.