#ACC18. STUDIU: Diagnosticare superioară a fibrilației atriale la pacienții care și-au aplicat singuri un plasture EKG și l-au purtat pentru 12 zile

  • Medicina digitală



În studiul de screening digital – mSToPS, pacienții care și-au aplicat singuri plasturele de monitorizare EKG au fost mai bine diagnosticați pentru fibrilație atrială (FA) decât cei în cazul cărora s-a urmat standardul clasic de monitorizare. Rezultatele studiului au fost prezentate în Orlando, Florida, cu ocazia Întâlnirii Anuale a Colegiului American de Cardiologie.

mSToPS este un studiu realizat pentru a detecta FA la pacienții cu risc ridicat, cu scopul facilitării tratamentului preventiv pentru un posibil accident vascular cerebral (AVC). 1.732 de membri Aetna au fost recrutați, direct, prin intermediul unei platforme web, pentru a participa la această monitorizare activă, de acasă, cu ajutorul plasturelui iRhythm Zio, care înregistrează în mod continuu electrocardiograma. Pacienții au primit instrucțiuni pentru a-și aplica în mod corect plasturele și l-au purtat pe o durată medie de 12 zile. Participanții nu fuseseră anterior diagnosticați pentru FA, însă se încadrau într-o grupă de risc.

abonare

Incidența FA, la un an, a fost de 6,3% pentru pacienții monitorizați și 2,3% pentru pacienții din grupul de control. Monitorizarea activă a condus la o rată mai mare de inițiere a terapiilor cu anticoagulante – 5,4% pentru pacienții monitorizați și 3,4% pentru cei din grupul de control. S-a observat o creștere mică  în administrarea terapiilor pentru aritmii, precum și în implantarea defibrilatoarelor cardiace (0,7 vs 0%).

La momentul analizei (1 an), nu a fost observată nicio diferență în ceea ce privește incidența AVC între cele 2 grupuri. Pacienții monitorizați activ au primit mai multe vizite de îngrijire primară, comparativ cu cei din grupul de control, însă nu s-a osbervat nicio diferență în ceea ce privește nevoia asistenței de urgență sau spitalizării. Participanții la studiu vor fi monitorizați pentru încă 2 ani.

Specialiștii implicați în studiu au concluzionat că o astfel de monitorizare FA este fezabilă, ușor de adaptat nevoilor pacientului și valoroasă din punct de vedere clinic pentru pacienții cu risc de FA. „Calitatea datelor colectate cu ajutorul plasturelui este la fel de bună precum cea clinică. Fascinant a fost faptul că pacienții cu FA au resimțit povara bolii foarte puțin, aproximativ 1% din timp”, a declarat Dr. Steven R. Steinhubl în cadrul prezentării de la  #ACC2018.

Alte articole relevante:

#ESCCongress. STUDIU: Auto-testarea EKG la domiciliu crește rata diagnosticării fibrilației atriale și previne AVC

Apple Heart Study: vor putea smartwatch-urile Apple să detecteze fibrilația atrială?

#ESCCongress. STUDIU: Educarea în privința fibrilației atriale crește aderența la tratamentul cu anticoagulante orale