INFOGRAFIC: Prevenția accidentului vascular cerebral

  • Health literacy



Accidentul vascular cerebral este frecvent în rândul populației, iar una din 6 persoane va suferi un AVC la un moment dat, pe parcursul vieții. Nu există delimitare de sex sau vârstă atunci când vine vorba despre un accident vascular cerebral, însă trebuie luată în considerare predispoziția bărbaților de a face AVC și creșterea riscului tuturor odată cu înaintarea în vârstă. Acești factori sunt relevanți doar dacă sunt corelați cu riscul pe care îl presupune un stil de viață nesănătos.

30% dintre persoanele care suferă un AVC vor deceda, iar 30% dintre supraviețuitori vor avea dizabilități pe termen lung.

abonare

AVC-urile cu simptome clare sunt mai ușor de identificat și tratat, iar metoda FAST este una dintre cele mai bune metode prin care poți identifica un accident vascular cerebral. Dar această metodă nu poate fi aplicată în cazul AVC-urilo „mute”, asimptomatice, care sunt mult mai frecvente decât cele cu simptome.

Tratamentul accidentului vascular cerebral înseamnă în primul rând prevenție, iar prevenția este stilul de viață sănătos al fiecărui individ. Studiu InterStroke a demonstrat că 10 factori de risc modificabili sunt responsabili pentru 91% dintre cazurile de AVC.

Dintre cei 10 factori de risc, hipertensiunea arterială este cel mai important, fiind responsabilă de aproximativ 50% dintre accidentele vasculare cerebrale.

Un alt factor de risc derivat din același stil de viață nesănătos este fibrilația atrială. Accidentele vasculare cerebrale cauzate de fibrilația atrială sunt mai mari și cu o rată mai mică de supraviețuire decât alte accidente vasculare cerebrale. De aceea, este nevoie ca ea să fie depistată din vreme, iar la nevoie, să se înceapă tratamentul cu anticoagulante.

Diabetul zaharat este un alt factor de risc. Colesterolul și glicemia trebuie atent supravegheate. Kilogramele în plus nu trebuie ignorate deoarece fiecare kilogram adăugat crește riscul de AVC.

Lipsa activității fizice și fumatul sunt factori decisivi atunci când vine vorba de predispoziția la AVC. 30 de minute de activitate fizică reduce riscul de accident vascular cerebral cu 20%, iar renunțarea la fumat cu 35%.

Poți citi mai multe despre prevenția AVC aici.

Alte articole relevante: