Studiul Interstroke: 10 factori de risc sunt răspunzători pentru 91% dintre accidentele vasculare cerebrale

  • Health literacy



„Prima metodă de tratare a accidentului vascular cerebral este prevenția lui”. Acesta este unul dintre mesajele cheie pe care WFN (World Federation of Neurology – Federația Mondială de Neurologie) și WSO (World Stroke Organisation – Organizația Mondială a AVC) le-au transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului.

Prevenția, mai presus de toate, presupune conștientizarea factorilor de risc care duc la un accident vascular cerebral (AVC) și combaterea lor atât de către individ, cât și de către societate.

abonare

„În mod curent, 80% dintre cazurile de AVC sunt atribuite țărilor subdezvoltate sau slab dezvoltate, unde incidența AVC-ului  este cu 20% mai mare decât în națiunile puternic dezvoltate. Această situație se datorează infrastructurii medicale a fiecărei țări. În timp ce țările cu un nivel de trai ridicat au în medie 3 neurologi pe 100.000 de locuitori, țările sărace ajung până la 0.03 neurologi la 100.000 de locuitori sau chiar niciunul”, a declarat Prof. Raad Shakir, Președinte al Federației Mondiale de Neurologie în cadrul web seminarului organizat de aceeași organizație.

„Trebuie să atragem atenția autorităților că este inacceptabil ca șansa de a supraviețui unui atac vascular cerebral să depindă de cât de dezvoltată este țara în care locuiești”, a mai precizat Prof. Shakir.

Studiul INTERSTROKE, efectuat pe un număr de 13.447 de cazuri de AVC între anii 2007-2015, în 32 de țări, a demonstrat contribuția factorilor de risc în apariția AVC-ului și proporția în care aceștia intervin:

  • Hipertensiunea: 47,9%
  • Fumatul activ: 12,4%
  • Masa corporală peste limita admisă: 18,6%
  • Regim alimentar necorespunzător: 23,2%
  • Sedentarism: 35,8%
  • Diabet: 3,9%
  • Consumul de alcool excesiv: 5,8%
  • Factori psiho-sociali: 17,4%
  • Boli cardiace: 9,1%
  • Apolipoproteinele B sau A1: 26,8%

Dacă acești factori ar fi controlați, accidentul vascular cerebral ar apărea mult mai rar. Cei 10 factori de risc menționați sunt implicați în apariția a 91% dintre accidentele vasculare cerebrale.

„Hipertensiunea este responsabilă pentru aproape 50% dintre cazurile de accident vascular cerebral, crescând de asemenea riscul unei hemoragii intracerebrale, care adesea duce la dizabilități severe. La fel, diabetul este văzut ca factor de risc care predispune creierul la accident vascular”, a precizat Prof. Michael Brainin, Președintele WSO.

O altă clasă de factori de risc care influențează apariția AVC-ului este cea formată din fumat, consum de alcool exagerat și droguri, un nivel al glicemiei mare, un dezechilibru al colesterolului și sedentarismul. „În același fel aproape identic în care acești factori influențează AVC-ul, ei influențează și bolile coronariene. Combaterea lor reduce atât riscul de AVC, cât și pe cel de boli coronariene”, a mai spus Prof. Brainin.

„Există și factori care protejează creierul în mod natural împotriva accidentului vascular: activitatea fizică regulată, educația și activitatea cognitivă și socială. Dacă persoana adoptă un stil de viață sănătos, menținând o dietă alimentară corespunzătoare, o masă corporală în limite normale și nu fumează, atunci doar aceste simple modificări au un impact uriaș asupra prevenției AVC-ului”, a explicat Michael Brainin.

O altă parte importantă a prevenției este recunoașterea precoce a accidentului vascular cerebral: „Tratarea AVC-ului depinde în mod critic de abilitatea populației de a detecta simptomele în momentul în care acesta este pe cale de a avea loc și de rapiditatea cu care pacientul ajunge la spital”, a spus Prof. Bo Norrving, Șef al Comitetului de Politici Globale din cadrul WSO.

Metoda de prevenție FAST

Cea mai cunoscută metodă prin care o persoană poate identifica o altă persoană care este pe cale de a suferi un accident vascular cerebral, este metoda FAST (Face, Arms, Speech, Time):

  • rigiditate pe o parte a feței, de obicei la nivelul gurii și al ochilor;
  • imposibilitatea de a ridica ambele brațe;
  • probleme cu vorbitul sau inabilitatea de a comunica;
  • apelarea cât mai rapidă a serviciului 112.

De asemenea, experții sunt de părere că aproape 70% dintre pacienți nu sunt capabili să identifice atacurile ischemice tranzitorii – întreruperi ale alimentării cu sânge a creierului sau atacurile cerebrale ușoare. Chiar și atunci când simptomele sunt evidente, aproape unul din trei oameni nu caută ajutor imediat.

„Trebuie să creștem conștientizarea individului în privința simptomelor unui AVC și a modului în care trebuie să reacționeze în momentul în care se întâmplă. Reducerea timpului dintre momentul în care apar simptomele inițiale și tratarea pacientului poate salva pacientul de la o viață cu dizabilități severe”, a adăugat Prof. Mohammad Wasay, Șeful Comitetului de Informare Publică al WFN.

În concluzie: riscul de apariție a unui AVC este aproape inexistent dacă sunt respectate toate recomandările cu privire la un stil de viață sănătos, iar educarea populației pentru recunoașterea AVC este crucială.

Mai multe detalii despre Ziua Mondială a Creierului, aici.