Ziua Mondială a Creierului, în România – AVC, locul 2 în topul cauzelor de mortalitate

  • Health literacy



Cu ocazia Zilei Mondiale a Creierului, Centrul pentru Inovație în Medicină a organizat o conferință de presă ce a adus în prim plan prevenția și tratarea accidentului vascular cerebral în rândul populației României. La acest eveniment au participat medici neurologi, cardiologi și reprezentanți ai pacienților, cu toții accentuând ideea de informare și educare a publicului în legătură cu AVC.

Radu Gănescu, Președintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Dr. Armand Frăsineanu, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina din București, Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie, a vorbit despre felul în care se poate preveni apariția unui accident vascular cerebral și a precizat principalii factori de risc care trebuie cunoscuți și eliminați. Studiul InterStroke, realizat pe un număr de 13.447 de pacienți, a demonstrat faptul că 10 factori de risc sunt responsabili de apariția a 91% din accidentele vasculare cerebrale. 

abonare
Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie

„O mare parte a accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate prin conștientizarea și eliminarea factorilor de risc. Printre aceștia, se numără hipertensiunea arterială, sedentarismul, dislipidemia, dieta dezechilibrată, obezitatea abdominală, fumatul, consumul de alcool, diabetul zaharat, bolile cardiace și diverși factori psiho-sociali” – Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, președintele Societății Române de Cardiologie

Mai multe detalii despre Studiul InterStroke sunt prezentate în acest articol.

În plus, Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu a precizat că hipertensiunea arterială reprezintă un element foarte important din perspectiva prevenției AVC. Controlul corespunzător al acestei afecțiuni poate duce la evitarea a jumătate din numărul accidentelor vasculare cerebrale. Un alt factor cheie este existența fibrilației atriale (FA), care poate crește rata de mortalitate a pacienților ce suferă de AVC cu 70%.

„Accidentele vasculare cauzate de FA fibrilația atrială sunt mai mari, mai grave și cu rată mai mică de supraviețuire decât alte accidente vasculare cerebrale” – Dr. Marius Geantă

Dr. Armand Frăsineanu, Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, Dr. Marius Geantă

Specialiștii au amintit și de noua generație de anticoagulante orale, esențiale pentru prevenția AVC la pacienții cu fibrilație atrială, care încă nu sunt compensate în România, în situația în care pacienții trebuie tratați cronic. Radu Gănescu, președintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, spune că “este destul de dificil pentru pacienți să își permită un astfel de tratament costisitor”.

Radu Gănescu, președintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România

 „Mijloacele de tratament pentru accidentul vascular cerebral s-au perfecționat continuu în ultimii 15 ani, de la introducerea trombolizei intravenoase și până la mijloace mai sofisticate, precum trombectomia endovasculară. Pacienții cu AVC au o șansă mai bună de a supraviețui după un prim episod, în comparație cu generațiile anterioare”  – Dr. Armand Frăsineanu, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina din București

Dr. Armand Frăsineanu a prezentat posibilitatea apariției accidentelor vasculare cerebrale „mute” și modalitatea în care acestea pot fi depistate. Este vorba despre episoadele care nu prezintă semne vizibile (precum cele din modul de identificare FAST) și care pot fi identificate numai prin tomografie sau RMN.

„În același timp, pacienții trebuie să fie conștienți că, dacă nu-și schimbă stilul de viață care a determinat apariția primului accident vascular cerebral, posibilitatea unei recidive rămâne crescută. De asemenea, este esențial ca un pacient cu AVC să respecte întocmai tratamentul prescris de medic la externarea din spital după un accident vascular cerebral” – Dr. Armand Frăsineanu.

Dr. Armand Frăsineanu, medic neurolog la Spitalul Clinic Colentina din București

De asemenea, dr. Armand Frăsineanu a accentuat importanța aderenței la tratament a pacienților ce au suferit un AVC, afirmând faptul că majoritatea, după 3 ani de la un astfel de episod, încetează să respecte cu strictețe ceea ce le-a fost prescris și recomandat.

În urmă cu câteva zile, campania „Câte vieți are inima ta?”  a scos în evidență incidența infarctului în rândul populației din România, clasându-l pe primul loc în topul cauzelor de mortalitate. În cadrul conferinței de astăzi, s-a specificat că accidentul vascular cerebral este cea de-a doua cauză, provocând aproximativ 54.000 de decese anual.