Campania „Câte vieți are inima ta?” – despre prevenția secundară a infarctului miocardic

  • Health literacy



Societatea Națională de Medicina Familiei și Fundația “Pop de Popa” pentru Ocrotirea Bolnavilor cu Afecțiuni Cardiovasculare din România au lansat astăzi campania “Câte vieți are inima ta?”, al cărei obiectiv este conștientizarea importanței prevenției secundare a infarctului miocardic.

La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct, iar unul din zece pacienți nu supraviețuiește, conform datelor furnizate de Societatea Română de Cardiologie. Cu un număr de 150.000 de decese înregistrate anual, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în rândul populației din România.

abonare

„Pentru scăderea numărului de decese din cauze cardiovasculare este nevoie de prevenţie, atât primară, cât şi secundară, depistare precoce, monitorizarea pacienţilor deja diagnosticaţi şi creşterea nivelului de aderenţă la tratament” – Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte al Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Dr. Rodica Tănăsescu, Președinte SNMF

Cu toate că 60% din decesele anuale din România sunt atribuite afecțiunilor cardiovasculare, mai mult de jumătate dintre acestea pot fi prevenite dacă se cunosc factorii de risc și felul în care pot fi evitați. Principalele elemente ce pot reprezenta un risc în apariția infarctului sunt:

  • existența unor afecțiuni precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau dislipidemia
  • stilul de viață nesănătos
  • lipsa activității fizice în viața de zi cu zi

Campania „Câte vieți are inima ta?” scoate în evidență riscul mărit de apariție a afecțiunilor cardiovasculare, în cazul persoanelor care au suferit deja un infarct. Un pacient care a trecut o dată printr-un infarct miocardic trebuie să-și controleze factorii de risc, să fie monitorizat în mod regulat de către medic și să-și ia cu strictețe tratamentul.

Statisticile au arătat că, după un an de la primul infarct miocardic, un procent de 20-30% dintre acești pacienți nu-și mai respectă tratamentul, crescând astfel șansele apariției unui alt infarct, care, în cele mai multe cazuri, este fatal.

„Este nevoie de implementarea unui program de recuperare post infarct, este nevoie de o colaborare între medicii cardiologi și medicina de familie pentru monitorizarea pacienților, iar toate acestea sunt aspecte care țin de politicile de sănătate și care pot fi soluționate doar în colaborare cu autoritățile” – afirmă Dr. Gabriela Sârcă, medic cardiolog în cadrul FOBAC.

Dr. Gabriela Sârcă, medic cardiolog în cadrul FOBAC

La evenimentul de lansare a campaniei au mai participat Dr. Diana Loreta Păun, Consilier de stat în domeniul Sănătății Publice la Administrația Prezidențială, Dr. Marius Geantă, Preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, și Dr. Emanuel-Gabriel Botnariu, Senator și membru al Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României.

Pentru mai multe detalii, accesați site-ul campaniei.