STUDIU. ChatGPT a răspuns corect la întrebările despre prevenția bolilor cardiovasculare în 84% din cazuri

  • Medicina digitală



84% din întrebările adresate ChatGPT în legătură cu prevenția afecțiunilor cardiovasculare au primit răspunsuri adecvate. Deși nu a fost creat specific pentru domeniul medical, instrumentul dezvoltat de OpenAI a putut genera informații corecte cu privire la conceptele care stau la baza prevenției cardiovasculare. Potențialul utilizării ChatGPT în medicină este remarcabil, dezvoltarea platformelor pentru informarea pacienților și îmbunătățirea comunicării medic-pacient fiind numai unele dintre posibilele aplicații.

Rezultatele provin dintr-un document publicat în jurnalul JAMA, unde o echipă de medici a generat un set de 25 de întrebări care vizau prevenția cardiovasculară, luând în calcul și factori de risc, rezultate ale investigațiilor medicale și informații cu privire la diverse tratamente. Fiecare întrebare a fost adresată de trei ori, iar răspunsurile primite au fost analizate de către clinicieni, încadrându-le în trei categorii: adecvate, inadecvate și informații pe care nu te poți baza (în cazul în care răspunsurile pentru o întrebare erau diferite în toate cele 3 seturi generate).

abonare

Răspunsurile generate de ChatGPT au fost analizate din două perspective:

  • un pacient care utilizează o platformă pentru a se informa în legătură cu prevenția cardiovasculară;
  • mesaje automate provizorii(draft responses) generate automat unui pacient care trimite mesaje unui medic.
ChatGPT oferă răspunsuri potrivite în proporție de 84% cu privire la prevenția cardiovasculară
Sursă imagine: freepik.com

21 din 25 de răspunsuri au fost considerate adecvate, în timp ce 4 au fost considerate inadecvate în ambele contexte prezentate mai sus. Niciun răspuns nu s-a încadrat în categoria informațiilor pe care nu te poți baza. În 3 din 4 seturi de răspunsuri considerate inadecvate, toate răspunsurile au fost incorecte, în timp ce un set de răspunsuri inadecvate a cuprins un singur răspuns incorecte.

Unele dintre întrebările pe care ChatGPT nu le-a gestionat corespunzător făceau referire la activitatea fizică necesară în prevenția cardiovasculară și interpretarea unui nivel de LDL-colesterol de 200 mg/dL. În primul caz, inteligența artificială a recomandat atât activitatea cardiovasculară (exerciții fizice cardio) cât și ridicatul de greutăți, deși în anumite cazuri astfel de exerciții ar putea să nu fie indicate pacientului. În cel de-al doilea caz, ChatGPT nu a putut oferi răspunsuri cuprinzătoare, care să includă detalii și despre hipercolesterolemia familială și posibili factori genetici care să conducă la o valoare ridicată a LDL-c.

Studiul publicat în JAMA este caracterizat de o serie de limitări, precum subiectivitatea verificării răspunsurilor obținute de la ChatGPT de către medici. De asemenea, prevenția cardiovasculară este un domeniu complex și nuanțat și nu poate fi redus numai la 25 de întrebări și răspunsuri.

Citește și: