75% din dispozitivele medicale bazate pe inteligență artificială aprobate de FDA au aplicații în radiologie

  • Medicina digitală



La finalul anului trecut, Food and Drug Administration a publicat lista aprobărilor dispozitivelor medicale bazate pe inteligență artificială (AI) din 1995 până în 2022, însumând un total de peste 500 de dispozitive bazate pe AI sau învățare automată. Până în 2016, autorizarea instrumentelor medicale AI/ML se făcea treptat, fiind aprobate între 1 și 6 dispozitive anual. Pe de altă parte, au existat și ani în care nu a fost aprobat niciun astfel de instrument. După 2016, tehnologia de acest tip a prins din ce în ce mai multă tracțiune, iar performanțele algoritmilor s-au îmbunătățit. Așadar, în 2020 au fost autorizate 102 dispozitive, următorul an 115 dispozitive, iar până la jumătatea anului 2022 au fost aprobate 91.

75% din totalul instrumentelor digitale AI/ML aprobate de FDA sunt destinate domeniului radiologiei, 11% cardiologiei, 3% hematologiei și 3% neurologiei. Radiologia beneficiază de cel mai mult suport tehnologic datorită cantității vaste de date care pot fi extrase din rezultatele imagistice. Mai mult decât atât, învățarea automată aplicată acestui domeniu poate identifica anumite informații medicale care, de multe ori, scapă ochiului uman. Dispozitivele AI/ML nu au capacitatea de a pune un diagnostic propriu-zis, ci vin în ajutorul profesioniștilor cu alerte și recomandări pentru a ajunge la cele mai bune decizii și pentru a le augmenta performanța.

abonare

Alte domenii care beneficiază de instrumente autorizate de sănătate digitală sunt: oftalmologia, chimia clinică, gastroenterologia și urologia, microbiologia, chirurgia plastică, patologia, anesteziologia, obstetrica și ginecologia și medicina dentară. Cel mai mare procent al instrumentelor AI/ML au fost aprobate pe calea „510(k) clearance”, un tip de autorizație care nu necesită parcurgerea studiilor clinice cât timp dezvoltatorii pot dovedi că dispozitivul lor este similar cu altele deja aflate pe piață.

Obiectivul publicării listei dispozitivelor aprobate de FDA a fost sporirea nivelului de transparență al utilizării tehnologiilor de acest tip în domeniul sanitar. Tabelul a fost făcut public drept urmare a lansării primului plan de acțiune care vizează dispozitivele medicale ce au la bază software-uri de inteligență artificială sau învățare automată. Printre principalele direcții strategice ale Artificial Intelligence/Machine Learning (AI/ML)-Based Software as a Medical Device (SaMD) Action Plan 2021, FDA a identificat nevoia adoptării unei inițiative centrate pe pacient, o abordare bazată pe transparență, care să permită utilizatorilor să înțeleagă beneficiile, riscurile și limitările acestor instrumente medicale.

Dispozitive AI/ML aprobate în perioada 1995-2022

În prezent există numeroase studii care vizează integrarea inteligenței artificiale în radiologie, cardiologie, oncologie și chiar în domeniul bolilor rare. DeepMosaic este un instrument digital bazat pe AI care poate detecta bolile genetice dificil de diagnosticat în practica medicală curentă. Un alt dispozitiv bazat pe inteligență artificială poate estima riscul de deces la 10 ani din cauze cardiovasculare (prin infarct miocardic sau accident vascular cerebral), prin simpla analiză a unei radiografii toracice obișnuite. Și domeniul ortopediei poate beneficia de integrarea inteligenței artificială, există studii care monitorizează performanțele AI în depistarea precoce a gonartrozei prin interpretarea radiografiilor.

Atenția acordată instrumentelor digitale în perioada 2020-2022 se datorează și pandemiei COVID-19 care a obligat sistemele de sănătate și organele de reglementare să găsească soluții eficiente și sigure care să ajute pacienții și profesioniștii în domeniu. Dr. Marius Geantă, Președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, vorbește despre creșterea interesului populației pentru sănătatea digitală, în cadrul emisiunii Știința360 de pe Radio România Cultural:

Citește și: