OMS: Primul plan de acțiune dedicat sănătății digitale în Regiunea Europeană. Ce schimbări sunt propuse până în 2030?

  • Medicina digitală



Utilizarea instrumentelor digitale în domeniul sănătății s-a extins într-un ritm fără precedent în ultimii ani. Medicina digitală acoperă o arie vastă, de la servicii de telemedicină, algoritmi de inteligență artificială și învățare automată, senzori de ultimă generație, întregi microsisteme construite pe un simplu chip și până la anamneza digitală și dosare electronice ale pacienților. Există numeroase avantaje ale utilizării instrumentelor digitale în sănătate, principalele fiind eficientizarea accesului pacienților la servicii medicale de înaltă calitate și augmentarea experienței medicilor în punerea unui diagnostic sau alegerea tratamentului potrivit.

La începutul lunii septembrie, biroul Europen al Organizației Mondiale a Sănătății a publicat primul plan de acțiune vizând sănătatea digitală, o rezoluție care subliniază rolul important și potențialul uriaș pe care instrumentele digitale îl au în domeniul medical. Scopul acestui plan de acțiune este de a încuraja transformarea digitală în Europa și Asia Centrală, plasând pacientul în centrul acestui tablou. Mai precis, planul urmărește îmbunătățirea sănătății și stării de bine a cetățenilor, încurajând statele membre (53 la număr) să prioritizeze educarea atât a medicilor, cât și a pacienților și cetățenilor în domeniul sănătății digitale (digital health literacy).

abonare

Planul de acțiune cuprinde patru direcții strategice:

  • setarea unor norme și dezvoltarea ghidurilor tehnice;
  • creșterea capacității statelor pentru a gestiona mai bine transformările digitale în sectorul medical și pentru a avansa educarea cetățenilor cu privire la acest domeniu;
  • crearea rețelelor și promovarea dialogului și schimbului de cunoștințe;
  • analiza modului în care soluțiile centrate pe pacient pot fi îmbunătățite.

Sănătatea digitală reprezintă unul din cei 4 piloni ai WHO European Programme of Work 2020-2025 (EPW): United Action for Better Health in Europe, iar acest plan de acțiune este un pas important în transformarea EPW în realitate. Rezoluția ia în considerare politicile fiecărei țări, precum și nevoile și provocările cu care acestea se confruntă, țintind către îmbunătățirea sistemelor de sănătate și ghidarea investițiilor în domeniul medicinei digitale.

„Medicina digitală ar trebui văzută drept un activator în atingerea țelurilor în sănătate și nu drept soluția în sine pentru rezolvarea problemelor și nevoilor sanitare. Pentru a putea face cu adevărat o diferență, instrumentele digitale au nevoie de guvernanță, legislație și politici care să promoveze utilizarea sănătoasă a acestor instrumente, asigurând în același timp, siguranța persoanelor care le folosesc”. – a declarat Dr. Hans Henri P. Kluge, Director al Regiunii Europene OMS.

Pentru a utiliza instrumentele digitale la adevăratul lor potențial, atât pacienții care beneficiază de ele, cât și profesioniștii din domeniul sanitar care la folosesc, trebuie să fie pregătiți și să aibă cunoștințele necesare. Planul sugerează faptul că statele din Regiunea Europeană OMS ar putea realiza acest lucru ascultând cetățenii, începând cu nevoile pacienților și ale profesioniștilor din sănătate.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, medicina digitală ajută la dezvoltarea conceptului de eHealth (sănătate electronică/digitală), acoperind arii precum:

  • telemedicina – asigurarea accesului cetățenilor la servicii medicale indiferent de mediul în care locuiesc;
  • date despre sănătate și sisteme informatice de sănătate – transmiterea, către autorități, a informațiilor necesare pentru dezvoltarea politicilor de sănătate;
  • inteligență artificială și Big data – sprijinirea profesioniștilor în domeniul sanitar și dezvoltatorilor de politici în planificarea sau implementarea diverselor intervenții;
  • combaterea infodemiei online – sprijinirea cetățenilor în a avea încredere în informații medicale de cea mai înaltă calitate.
Primul plan de acțiune destinat medicinei digitale a fost publicat în Regiunea Europeană OMS
Sursă imagine: freepik.com

Inițiative similare:

La începutul anului trecut, FDA a lansat primul plan de acțiune care vizează dispozitivele medicale ce au la bază software-uri de inteligență artificială sau machine learning. Documentul cuprinde 5 strategii care subliniază inițiativa agenției de a crea un cadru care să permită monitorizarea îndeaproape a dezvoltării dispozitivelor medicale de acest tip, precum și a modului în care acestea funcționează și influențează calitatea tratamentului pacienților.

Tot în 2021, Observatorul European pentru Sisteme și Politici de Sănătate (European Observatory on Health Systems and Policies) a publicat un document care analizează utilizarea instrumentelor digitale destinate sănătății înainte și în timpul pandemiei COVID-19, precum și importanța utilizării acestora și strategiile pentru implementarea lor după încetarea pandemiei. Documentul reunește informații din mai multe studii realizate pe teritoriul Europei, concentrându-se pe modul în care au fost implementate până acum diverse abordări digitale pe teritoriul statelor Europene, avantajele pe care le-au adus acestea, precum și politicile care au facilitat implementarea lor.

Citește și: