Explorarea istoricului medical al pacientului cu ajutorul instrumentelor digitale: cum poate fi integrată anamneza digitală în evaluarea clinică a pacientului?

  • Medicina digitală



Anamneza, primul pas în evaluarea clinică a unui pacient, reprezintă totalitatea informațiilor pe care medicul le acumulează de la pacient, în vederea stabilirii unui diagnostic. Urmând mijloacele clasice de anamneză pentru asigurarea unui diagnostic corect, studiile estimează că în 76% din cazuri este necesar un medic cu aptitudini de comunicare corespunzătoare. Anamneza așa cum o știm acum se bazează în totalitate pe capacitatea pacientului sau a însoțitorilor de a-și aminti informații legate de starea de sănătate, de istoricul personal și familial de sănătate, precum și alte aspecte care ar putea ajuta medicul în stabilirea unui diagnostic corect.

Un document publicat recent în jurnalul HealthManagement, aduce în prim plan conceptul de anamneză digitală („digital anamnesis”), un proces prin care medicul obține informații de la pacient prin intermediul diferitelor instrumente digitale. Această soluție bazată integral pe aspecte din medicina digitală presupune interconectarea a trei componente – explorarea istoricului medical al pacientului cu ajutorul instrumentelor digitale, pregătirea cadrelor medicale pentru acest tip de evaluare și managementul datelor, utilizarea unei interfețe adecvate pentru eficientizarea realizării procesului de anamneză digitală.

abonare

Avantajele pe care le-ar presupune implementarea anamnezei digitale în examinarea clinică sunt nenumărate, de la gestionarea facilă a tuturor informațiilor cu caracter medical ale pacientului, eficientizarea timpului pacienților și al cadrelor medicale și managementul îmbunătățit al unor cantități mari de date, până la crearea unui prim cadru care să vină în ajutorul dezvoltării Dosarelor Electronice de Sănătate (Electronic Health Records) ale pacienților.

Dezvoltarea unui model clar și bine structurat prin care să se realizeze anamneza digitală va servi drept ghidaj în practica clinică și în educarea celor care vor întreprinde acest procedeu. De asemenea, pregătirea unui cadru care să faciliteze utilizarea instrumentelor digitale destinate sănătății va conduce la creșterea siguranței pacienților, a satisfacției medicilor și a productivității în sine, precum și la îmbunătățirea modului de lucru.

Anamneza digitală, soluție inovativă pentru stocarea istoricului medical personal al pacientului

Explorarea istoricului medical al pacientului cu ajutorul instrumentelor digitale

Anamneza tradițională se bazează pe capacitatea pacientului de a-și aminti în întregime cât mai multe informații personale și familiale cu caracter medical pentru a putea ajuta medicul în stabilirea unui diagnostic corect. Totuși, există un mare dezavantaj în această abordare. Odată cu înaintarea în vârstă și dezvoltarea afecțiunilor cronice din ce în ce mai complexe, unele dintre ele asociate chiar cu demența sau pierderea memoriei, multe informații relevante deținute de pacient sunt omise sau uitate de către acesta, îngreunând astfel procesul de raportare a datelor către medicul examinator.

Anamneza digitală nu ar întâmpina o astfel de problemă, prin simplul fapt că istoricul medical al pacientului ar fi preluat și stocat în baze de date, construindu-se astfel cu ajutorul instrumentelor digitale un fel de construct virtual al pacientului – iPacient. Așadar, toate datele medicale ale pacientului vor putea fi stocate în Dosarul său Electronic de Sănătate pentru a putea fi sistematizate și pentru a facilita ulterior interpretarea istoricului său medical de către doctor.

În sine, Dosarul Electronic de Sănătate funcționează precum o bază de date națională, centralizată, preluând date sub diverse formate de la furnizorii de servicii medicale, spitale și pacienți și prezentându-le într-un format standardizat. Această abordare facilitează accesul cadrelor medicale la datele de sănătate ale pacienților, permițându-le în același timp vizualizarea lor în timp real.

Pregătirea cadrelor medicale pentru explorarea și managementul datelor

Anamneza digitală implică aptitudinile cadrelor medicale de a lucra cu date, de a le gestiona și manageria. Așadar unul dintre principalii factori care stau la baza dezvoltării unui model strategic pentru implementarea anamnezei digitale în sistemele de sănătate constă în pregătirea medicilor în utilizarea calculatorului în acest scop, în introducerea, stocarea, documentarea și managementul datelor medicale, precum și în alte aspecte care implică interacțiunea acestora cu instrumente digitale pentru sănătate.

Conform documentului publicat în jurnalul HealthManagement, pentru a ajuta în procesul de educare a medicilor în această direcție este nevoie atât de materiale teoretice de referință, cât și de oportunități practice de a lucra cu un sistem de anamneză digitală. De asemenea, această pregătire ar trebui privită drept un proces continuu de învățare pentru a îmbunătăți eficiența și productivitatea medicilor în momentul în care apar potențiale modificări ale sistemului.

Un alt aspect menționat în document este necesitatea introducerii conceptului de anamneză digitală în programa studenților la medicină și a tuturor celor care studiază în acest domeniu.

Utilizarea unei interfețe adecvate pentru eficientizarea procesului

Pentru eficientizarea proceselor de stocare a datelor și interacțiunea sistemului cu utilizatorul, medicul în cazul anamnezei digitale, este nevoie ca produsul software să fie caracterizat de o interfață prietenoasă, să asigure interoperabilitate și management facil a datelor.

Interoperabilitatea sistemului va crește cantitatea de date cu caracter medical, va permite analiza multiplelor date în același timp, precum și a datelor provenite din multiple surse și va îmbunătăți acuratețea acestora. De asemenea, vor putea fi analizate informații provenite din diverse arii adiacente precum nutriția, stilul de viață al pacientului, istoricul medical al familiei și așa mai departe.

În aceeași notă, implementarea anamnezei digitale ar putea acționa drept precursor pentru dezvoltarea conceptului de Digital Twins (DT – gemeni virtuali). DT presupune realizarea unui model digital, o copie virtuală a organismului uman pentru a putea prezice modul în care un pacient va răspunde la diverse tratamente, pe baza datelor colectate despre acesta, și astfel determinând cea mai bună soluție pentru pacientul respectiv.

În acest context poate fi ridicată următoarea întrebare – ce se întâmplă cu datele și rămășițele digitale ale persoanelor odată ce acestea încetează să mai existe fizic? Răspunsul acesteia se regăsește în conceptul de tanatehnologie, concept descris din punct de vedere al oportunităților digitale și al emergenței Big Data, raportate la secolul 21, în articolul „Thanatechnology and the Living Dead: New Concepts in Digital Transformation and Human-Computer Interaction”.

Citește și: