#EUnite Week 2021: Transformarea digitală are la bază cetățenii, tehnologiile de ultimă generație și strategiile durabile

  • Medicina digitală



Între 29 iunie și 1 iulie s-a desfășurat evenimentul #EUnite Week: Unlocking a sustainable, digital and innovative future for European healthcare – promovarea unui viitor european digital de durată și inovator, organizat prin colaborarea mai multor companii farmaceutice, institute și organizații, printre care și Centrul pentru Inovație în Medicină.

Transformarea digitală are la bază omul (cetățeanul), tehnologiile de vârf și strategiile interne și externe care vizează acest domeniu. Pentru a reuni aceste trei elemente în scopul facilitării și transformării digitale, va fi necesară o colaborare multidisciplinară. Tehnologiile de ultimă generație se bazează în principal pe conceptele de inteligență artificială (AI) și Big Data. Acestea au fost subiectul celei de-a doua sesiuni din cadrul #EUnite Week.

abonare

„Tehnologia a îmbunătățit rezoluția la nivel de societate. Rezoluția 4K, de multe ori compatibilă cu inteligența artificială (AI), este standardul de aur în multe dintre activitățile noastre zilnice: vizionarea de filme, meciuri de fotbal, jocuri video, videoconferințe și așa mai departe. Dar putem spune același lucru despre sănătate, despre sistemul de sănătate? Probabil că nu”, a declarat Dr. Marius Geantă, președinte Centrul pentru Inovație în Medicină, în cadrul sesiunii.

#EUnite Week - Dr. Marius Geantă

„Există boli, spitale, specialități medicale sau chiar orașe sau țări în care sănătatea sau medicina nu ar putea fi actual considerate ca sănătate de înaltă definiție sau 4K. Datele fie nu există, nu sunt colectate și integrate, fie sunt utilizate suboptimal, fie sunt utilizate incorect sau imposibil de utilizat.

O analiză a factorilor determinanți ai sănătății ne arată cât de mare este potențialul datelor despre sănătate și al algoritmilor AI non-biased și cât de puțin folosim din datele pe care le producem deja sau pe care le-am putea produce, ca societate. Acest tip de date și informații ar putea conduce la intervenții mai bine direcționate, conduse de un mediu intern și extern de înaltă definiție, fizic, psihologic și social al unei persoane. Factorii determinanți ai sănătății ar trebui să fie și factorii determinanți ai ecosistemelor inovatoare de sănătate” – a mai declarat Dr. Marius Geantă în cadrul #EUnite Week.

EUnite Week 2021
Imagine din timpul evenimentului virtual. De la stânga la dreapta: Bartek Madej, Jennifer Baker, Mike Morrissey, Salvatore Scalzo, Marius Geantă, Iban García del Blanco

În total, șase lideri de opinie de la nivel internațional au vorbit în cadrul sesiunii. Nevoia reglementării în domeniul digital, în special în domeniul AI și pentru utilizarea datelor, a fost subliniată de doi dintre aceștia.

Iban García del Blanco, Membru al Parlamentului European, a menționat nevoia de guvernanță în domeniul digital, punând în prim-plan două reglementări importante: GDPR și propunerea CE cu privire la reglementarea utilizării AI în UE:

„Parlamentul European dorește să devină pionier în stabilirea unui cadru de reglementare etic pentru protecția cetățenilor europeni în timpul acestei evoluții tehnologice și să asigure valoarea și încrederea în AI-ul european la nivel internațional (…). Încercăm astfel să stabilim un echilibru între siguranță și dezvoltarea tehnologică”.

Salvatore Scalzo, Ofițer juridic și de politici în domeniul inteligenței artificiale la Comisia Europeană, a vorbit despre rolul GDPR în crearea cadrului „human-centered innovation”.

„Ca în orice lege – cred că se aplică și pentru reglementarea AI – este foarte important ca la momentul implementării, partidele politice și toți actorii să fie uniți. Este esențial ca la nivel european să existe comisii formate din autorități și actori naționali, pentru a facilita și stimula implementarea uniformă. Dialogul continuu cu liderii de opinie este de asemenea important”.

Actorii implicați în crearea recomandărilor trimise către CE pentru adoptarea inovației digitale și importanța deciziilor de sănătate publică bazate pe date, colectate și analizate în timp real

Mike Morrissey, CEO European Cancer Organization, a vorbit despre componența grupurilor de lucru care fac recomandări către Comisia Europeană în ceea ce privește adoptarea transformării digitale – pacienții nu sunt singurii care trebuie consultați, ci și mediul farmaceutic, mediul clinic, furnizorii de servicii.

„COVID19 a adus în prim-plan oportunitățile pe care mediul digital le oferă. Nu am avut date robuste pentru a le folosi în pandemie, iar deciziile au fost luate bazându-ne pe nimic. Avem nevoie de date în timp real. Un ministru al sănătății mi-a spus zilele trecute că vom afla mai multe despre pandemia actuală în 2 ani, când datele din registre vor fi complete. Ei bine, este mult prea târziu. (…) Datorită campaniei Time to Act, ne-am dat seama că, actual, datele sunt greu de interschimbat între registre. Trebuie să depunem efort în acest sens, pentru standardizarea datelor”.

Cum pot fi convinși cetățenii să ofere acces la datele lor

Mike Morrissey consideră că trebuie pornit de la pacienți – de exemplu, pacienți oncologici care au supraviețuit, iar acum desfășoară activități de advocacy. Ei constituie cel mai bun răspuns la întrebarea „de ce datele trebuie să fie utilizate și aduc valoare, în timp real”. Și tot ei vor îndruma cetățenii prin exemplu. Iar comunicarea timpurie este foarte importantă, pentru a nu se ajunge la extreme ca mișcarea anti-vaxx.

„Neîmpărtășirea datelor este mai periculoasă decât împărtășirea lor. Inovația reprezintă polița ta de asigurări, deci împărtășirea datelor este polița ta de asigurări” – Diana Joseph

Rolul corporațiilor în transformarea digitală bazată pe AI

„Vorbim despre 5 condiții de bază: cultura academică, cultura antreprenorială, infrastructură (laboratoare, manufactură), forța de muncă, ecosistemul potrivit. Este crucial ca participanții la ecosistem: mediul științific, guvernamental, pacienți, investitori, cu toții trebuie să aibă încredere unii în alții pentru a permite capitalului să curgă. Este esențial ca în acest ecosistem să se integreze corporațiile, care pot veni cu instrumentele și capitalul”, Diana Joseph, Corporate Accelerator Forum.

Concluzionând, Bartek Madej, Șef al Departamentului de digital și inovație, Europa Centrală, de Sud și de Est, Novartis Oncology, a declarat:

„Potențialul utilizării soluțiilor AI este imens. AI poate fi un suport de bază în dezvoltarea de noi tehnologii, pentru a oferi îngrijiri mai bune pacienților, menținând în același timp intimitatea pacientului (…) Colaborarea este cheia”.

#EUnite este o mișcare pentru stimularea inovației, sustenabilității și eficienței în sistemele de sănătate din Europa. Inițiativa, construită pe valori ale colaborării și durabilității, are la bază o viziune în care sectorul medical se transformă într-un ecosistem inovator care valorifică puterea datelor și a digitalului pentru a oferi soluții. Trei concepte cheie sunt necesare pentru a facilita un viitor rezistent și înfloritor: durabilitatea, soluțiile digitale și inovația.

Citește și: