Campania „Time to Act”: Lupta împotriva cancerului nu poate aștepta încheierea pandemiei COVID-19

  • Health literacy



Aproape un milion de cazuri de cancer sunt omise în prezent la nivel european din cauza pandemiei COVID-19. 1 din 2 persoane cu simptome sugestive nu are acces la diagnostic timpuriu. Pandemia actuală va conduce la o viitoare epidemie a cancerului dacă nu se intervine prompt. Cancerul nu trebuie să devină „C” – ul uitat în lupta împotriva COVID-19.

European Cancer Organisation (ECO) a lansat, pe 11 mai, campania „Time To Act: Don’t let COVID-19 stop you from tackling Cancer”, care reprezintă un apel către autoritățile europene, către guvernele statelor membre, către personalul medical și către cetățeni pentru a se implica în combaterea acestei probleme majore de sănătate publică. Sunt necesare acțiuni pe mai multe planuri pentru a adresa întârzierile în materie de acces la servicii și tratamente, recâștigarea încrederii cetățenilor în sistemele de sănătate și asigurarea resurselor umane și materiale.

abonare
EU Health Commissioner Stella Kyriakides
EU Health Commissioner Stella Kyriakides

Campania a fost lansată în cadrul unui eveniment virtual care a reunit reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și societăților profesionale, precum și autorități implicate în controlul cancerului la nivel european, inclusiv Comisarul European pentru Sănătate, Stella Kyriakides și europarlamentarii din Comitetul Special dedicat Luptei Împotriva Cancerului (European Parliament’s Special Committee on Beating Cancer – BECA).

  • Cetățenii europeni sunt îndemnați să ofere atenție semnelor care pot orienta spre anumite forme de cancer, să nu amâne programările pentru screening, să insiste pentru respectarea programului de tratament.
  • Medicii și personalul medical sunt încurajați să adopte modele de bune practici și să asigure calitatea actului medical, având sprijinul comunității europene.
  • Autoritățile internaționale și locale trebuie să se asigure că tema cancerului este prioritară pe agenda publică. Fiecare acțiune implementată cât mai rapid va salva mai multe vieți.
Președintele European Cancer Organisation, Matti Aapro
Președintele European Cancer Organisation, Matti Aapro

Campania Time to Act va fi lansată și la nivelul statelor membre, inclusiv în România. Centrul pentru Inovație în Medicină face parte din comunitatea ECO și susține campania. Puteți urmări mai jos, mesajul transmis de Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină:

Cancerul nu așteaptă ca pandemia să se încheie

De la începutul anului 2020, ECO a cuantificat impactul pandemiei COVID-19 asupra tuturor componentelor esențiale pentru controlul cancerului în UE. Prof. Mark Lawler, expert în sănătate digitală în cadrul Queen’s University din Belfast și Co-Chair în cadrul E.C.O. Special Network on the Impact of Covid-19 a prezentat rezultatele unui sondaj realizat de ECO în parteneriat cu IQVIA, care reflectă impactul dezastruos al pandemiei asupra sistemelor de sănătate și asupra calității vieții pacienților:

  • În primul an de pandemie, cu 1,5 milioane mai puțini pacienți au avut acces la consultații medicale;
  • 100 milioane de teste de screening nu au fost realizate;
  • 1 milion de europeni nu știu că au cancer (deficite în accesul la diagnostic);
  • 1 din 2 nu au primit tratament (chimioterapie sau intervenție chirurgicală) la timp, iar pentru 1 din 5 sunt întârzieri semnificative;
  • În ceea ce privește personalul medical, 4 din 10 persoane se confruntă cu fenomenul de burnout, iar 3 din 10 prezintă semne de depresie;
  • Din cauza temerilor de infectare, pacienții amână programările pentru screening și evită să meargă la spital, ceea ce întârzie tratamentul care ar putea fi aplicat în stadii precoce de boală.
Prof. Mark Lawler, digital health expert
Prof. Mark Lawler, digital health expert

Pe baza acestor date, a fost publicat un plan cu 7 recomandări cheie pentru adresarea provocărilor în managementul cancerului la nivel UE, „7-Point Plan to Address the Urgency and Build Back Better”, plan lansat în cadrul Summitului European dedicat Cancerului din 2020. Acesta include:

  • Adresarea întârzierilor în managementul cancerului
  • Redobândirea încrederii pacienților și cetățenilor în sistemul sanitar
  • Asigurarea stocurilor de medicamente, echipamente și alte produse medicale
  • Adresarea problemelor privind deficitele de resurse umane
  • Implementarea tehnologiilor inovatoare și soluțiilor pentru asigurarea îngrijirilor medicale oncologice optime pentru pacienți
  • Asigurarea colectării datelor și aplicării acestora în timp util pentru optimizarea politicilor de sănătate
  • Asigurarea cooperării pe termen lung la nivel european în domeniul sănătății

Experții ECO susțin importanța conturării unei strategii ample, care să vizeze atât nevoile pandemiei actuale, cât și viitoare provocări. Prof. Lawler susține faptul că este esențial să fie optimizat sistemul de colectare și analiză a datelor pentru a aduce valoare în sistemele de sănătate: „Utilizarea inteligentă a datelor din oncologie este unul dintre principalele noastre sfaturi către guverne. Dacă datele sunt mai vechi de 6 sau 9 luni este ca și cum ne-am lupta cu COVID-19 și cu cancerul, cu mâinile legate la spate”. Trebuie eliminată birocrația din jurul utilizării datelor, iar sistemele de prelucrare a datelor trebuie să fie actualizate constant.

O altă măsură specifică este asigurarea comunicării despre importanța adresării rapide la servicii medicale. Pentru câștigarea încrederii cetățenilor este esențial ca această comunicare să pornească direct de la liderii politici. Adaptarea legislației UE pentru a identifica precoce posibilele deficite de medicamente și crearea unor rezerve europene reprezintă o altă direcție strategică.

Controlul cancerului este un scop comun, indiferent de viziunea politică

Campania Time to Act beneficiază de sprijinul tuturor partidelor politice europene și încurajează politicienii să coopereze pentru a atinge acest scop comun. Aplicarea măsurilor cât mai devreme înseamnă vieți salvate. BECA are misiunea de a se asigura că aceste acțiuni sunt coordonate.

„Există inegalități importante la nivel european în materie de acces la îngrijiri medicale, în funcție de locul în care o persoană locuiește. Ne dorim o Uniune Europeană implicată în sănătate care să garanteze aceleași drepturi pentru toți cetățenii și pacienții. Cancerul este o provocare cu multe fețe. Acțiunea fiecăruia dintre noi contează. Trebuie să acționăm în aceeași direcție” Alessandra Moretti, europarlamentar

Campania Time to Act
Time To Act with Unity

Drepturile pacienților sunt mai importante ca niciodată

Codul European de Practică a Cancerului este o parte esențială din campania Time to Act și are ca scop informarea și sprijinirea pacienților oncologici pe tot traseul în sistemul de sănătate. Codul cuprinde 10 drepturi esențiale ale pacienților:

Codul european de cancer

Este timpul să acționăm pentru personalul medical

Pandemia COVID-19 a amplificat și provocările asociate resursei umane: lipsa personalului medical calificat, siguranța acestora, deficitele privind mobilitatea resursei umane. Lecțiile desprinse din actuala criză sanitară pot fi aplicate și în domeniul cancerului.

Președintele ales al ECO, Andreas Charalambous a explicat prioritățile campaniei din această perspectivă: „Campania are în prim plan adresarea nevoilor personalului medical și oferirea instrumentelor necesare pentru misiunea pe care o are de îndeplinit”. În aprilie 2021, ECO a publicat un document de poziție (Workforce Network consensus paper) în care sunt prezentate direcțiile prioritare care ar trebui implementate în cadrul Planului European de Luptă Împotriva Cancerului. Acestea includ oportunitățile pentru recunoașterea competențelor în oncologie și asigurarea mobilității personalului medical, reducerea inegalităților în materie de educație și oferirea unui mediu sigur de lucru.

Întregul eveniment poate fi urmărit în videoclipul următor:

Citește și: