INTERVIU. Prof. Dr. Hans Lehrach, directorul Institutului Max Planck: Digital Twins, un nou concept pentru medicina personalizată

  • Medicina digitală
  • Medicina personalizată



Cu ocazia Conferinței de Medicină Personalizată 2018, organizată de Centrul pentru Inovație în Medicină, în parteneriat cu Administrația Prezidențială, redacția RaportuldeGardă.ro a avut onoarea unui interviu cu Prof. Dr. Hans Lehrach, directorul Institutului Max Planck de Genetică Moleculară din Berlin, Germania.

Ediția din acest an, denumită „Re-Gândim Medicina: prin inovaţie digitală și inovaţie analogică”, a adus în discuție importanța integrării noilor tehnologii (precum inteligența artificială și Big Data) în practica medicală și rolul central al resursei umane adaptate unui domeniu în continuă evoluție.

abonare

Urmăriți mai jos interviul video cu profesorul Lehrach:

Prima sesiune a conferinței a reunit experți din străinătate în domeniul medicinei digitale, printre care și Hans Lehrach, care a introdus o noțiune inovativă, care ar putea influența profund modul în care practicăm medicina personalizată: Digital Twins. Conceptul de DigiTwins propune realizarea unui model digital de predicție a răspunsului la tratament, pentru fiecare pacient, utilizând date colectate despre acesta – precum rezultatele analizelor genetice și moleculare. Acest concept are potențialul de a contribui la o supraviețuire mai bună, mai ales în maladii precum cancerul.

Mai jos puteți citi întregul interviu cu profesorul Lehrach:

H.L.: DigiTwins are scopul de a rezolva una dintre problemele noastre care încă persistă – faptul că medicina este în mare parte nu tocmai personalizată. Suntem cu toții diferiți, avem genoame diferite, istoricuri medicale diferite, medii diferite, comportamente diferite. Bolile sunt adesea diferite, asemănătoare doar superficial. Nu este o surpriză faptul că răspundem foarte diferit la terapii sau la pașii preventivi pe care îi urmăm pentru a ne vindeca sau evita boala.

Pentru a schimba acest fapt (că medicina nu este destul de personalizată) trebuie să ne întoarcem către o abordare care până acum a funcționat în toate domeniile, mai puțin în medicină. În situațiile complexe nu putem evita producerea de greșeli, însă în restul domeniilor ne-am orientat către a face greșeli inevitabile în mod sigur, rapid și cost-eficient prin intermediul modelelor computerizate. În timp ce în medicină continuăm să experimentăm pe pacienți reali și studii clinice din viața reală fără a filtra mai întâi greșelile evidente.

Așadar, prin intermediul proiectului DigiTwins ne-ar plăcea să îmbunătățim trei zone importante: pe de o parte, diagnosticul, caracteristic fiecărui individ, prin metode moleculare, imagistice, senzori sau multe alte tehnologii pe care le putem utiliza în continuare în viitor. Ne-ar plăcea să mărim numărul de terapii disponibile, fiindcă poți personaliza o terapie doar dacă aceasta a fost deja dezvoltată.

Citiți mai multe detalii despre Conferința de Medicină personalizată, aici.

De exemplu, lucrând la tehnici care dediferențiază celulele fiecărui pacient în țesuturile care cauzează probleme și la tehnici predictive care sunt capabile să selecteze din întreaga gamă de terapii sau pași de prevenție sau combinații terapice, doar o terapie care este optimă pentru individ, bazată pe o caracterizare profundă pe care o putem face fiecărui individ.

Numărul de tehnologii disponibile a crescut dramatic. Ne aflăm cu un milion de pași înainte în secvențierea genomului uman, cu un cost care a scăzut de la 3,5 miliarde de dolari în cadrul proiectului „The Human Genome” la aproximativ 600 de dolari și ne aflăm pe cale de a reduce acest cost sub 100 de dolari. Avem mai bine de 20 de ani de îmbunătățiri în dotările computerizate. Avem două zone critice reprezentate de bazele de date și modelele computerizate ale medicinei viitorului, care a făcut progrese uriașe, care vor ghida viitorul medicinei, viitorul îngrijirii medicale, viitorul prevenției dar și viitorul stării de bine, cu fiecare individ având propriul model sau set de modele din momentul nașterii până la vârsta înaintată pentru a fi protejat împotriva potențialelor greșeli în îngrijirea medicală, în tratament, împotriva greșelilor comportamentale, expuneri la mediu. Dar și permițându-i să interacționeze mai inteligent cu propria biologie. Dacă de exemplu își dorește să alerge la un maraton, s-ar putea antrena urmând un model de antrenament creat pentru propriul organism, un regim alimentar specific și optim. Așadar, este o abordare foarte genetică care, evident, nu ne poate salva de dezastre sau consecințele tratamentelor care nu au funcționat corespunzător, dar ne putem revoluționa viețile din punct de vedere genetic.

Citește și: