State of Innovation: Dr. Marius Geantă vorbește despre biomarkeri și diagnostic de precizie

  • Medicina personalizată



Medicina personalizată a fost adusă pe agenda publică în 2015, odată cu lansarea în America a Inițiativei pentru Medicină de Precizie. Scopul medicinei personalizate este dezvoltarea mijloacelor de prevenție și de tratament a bolilor luând în considerare variațiile individuale la nivelul genelor, mediului în care trăiește persoana și stilul ei de viață. Pe scurt, tratamentul potrivit, pentru pacientul potrivit, la momentul potrivit.

Conceptul de medicină personalizată (de precizie) se bazează pe dezvoltările în domeniul secvențierii genomului, al tehnologiilor biomedicale și al capacității de analiză și stocare a datelor medicale.

abonare

În 2017, 30% dintre noile medicamente aprobate în SUA au fost medicamente personalizate, iar jumătate dintre acestea sunt dedicate tratării cancerului.

Anul trecut, domeniul medicinei personalizate a fost marcat de două momente cheie:

  • decizia de compensare integrală în SUA a testelor genetice aprobate de Food and Drug Administration (FDA)
  • aprobarea de către FDA a primului medicament pentru tratarea tuturor tumorilor solide care prezintă un biomarker genetic: instabilitatea microsatelitară

Cu ocazia lansării Raportului Anual „State of Innovation 2018”, Dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, a vorbit despre progresul biomarkerilor și al diagnosticului de precizie în oncologie:

Articole recomandate:

Știința întâlnește Politicienii: lansarea Raportului State of Innovation 2018 în Parlamentul României

“State of Innovation 2018”: Dr. Marius Geantă, despre accesul la imunoterapii și cum trebuie regândit sistemul în oncologie

“State of Innovation”: Terapiile interferon-free au potențialul de a elimina hepatita C