“State of Innovation”: Terapiile interferon-free au potențialul de a elimina hepatita C

  • Eliminare Hepatita C



În ultimii ani, terapiile interferon-free (fără interferon) au devenit standardul în tratarea hepatitei C. În comparație cu tratamentele clasice, pe bază de interferon, aceste noi terapii s-au dovedit mai eficiente, mai sigure și se derulează pe o durată mai scurtă de timp.

“Eliminarea hepatitei C” reprezintă unul dintre capitolele Raportului Anual State of Innovation, realizat de Centrul pentru Inovație în Medicină, care a fost lansat în cadrul unui eveniment la Parlamentul României.

abonare

La momentul actual, aproximativ 5.800 de pacienți români cu hepatita C stadiu F4 Child-Pugh A au beneficiat de acces la tratamentul interferon-free, în perioada 2015-2016, ca urmare a încheierii unui contract cost-volum-rezultat. Peste 99% dintre pacienții incluși în program au fost declarați vindecați, un procent mai mare decât cel din studiile clinice.

Deși costul inițial al terapiilor interferon-free a fost ridicat, prețul acestora este acum în scădere pe măsură ce fiecare stat a negociat propriul preț, iar numărul de astfel de medicamente disponibile pe piață este în creștere.

În acest context, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat în 2017 prima strategie globală de eliminare a hepatitei din rândul problemelor de sănătate publică până în anul 2030.  Inițiativa OMS țintește în special infecțiile cu virusul hepatitic B și cu virusul hepatitic C.

Potrivit OMS, două dintre precondițiile pentru eliminarea hepatitei C sunt înființarea unor registre naționale pentru hepatita C și adoptarea unui plan național pentru combaterea bolii.

Deși a fost anunțat în timpul anului 2017, România nu a adoptat încă Planul Național pentru eliminarea hepatitei C, care să integreze acțiunile de prevenție, screening, depistare precoce, diagnostic precis, acces la tratament modern și prevenirea reinfecției, într-o platformă unică. În privința screeningului, Ministerul Sănătății a anunțat intenția de a demara un astfel de program în cursul anului 2018, folosind fonduri structurale.

În clipul următor, dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, vorbește despre terapiile interferon-free și despre efortul de eliminare a hepatitei C:

Articole relevante:

OMS îndeamnă sporirea eforturilor de tratare a hepatitei C

Campanie stradală de testare pentru hepatita C în România: 3,3%, incidența medie națională a bolii

Doar 10% dintre românii cu hepatită B sunt diagnosticaţi și doar 1% ajung să fie tratați