Campanie stradală de testare pentru hepatita C în România: 3,3%, incidența medie națională a bolii

  • Eliminare Hepatita C



Rezultatele Campaniei de testare pentru Hepatita C au fost prezentate în cadrul evenimentului „Hepatita C în România: Bilanț 2017 – Provocări 2018”. Inițiativa are scopul de a oferi o imagine de ansamblu a problemei infecției cu virusul hepatitic C (HCV) în România.

În cadrul evenimentului, Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, și Prof. Dr. Adrian-Streinu Cercel, Manager Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, au discutat și despre măsurile care trebuie implementate de sistemul de sănătate românesc pentru a respecta planul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de eradicare a hepatitei C până în anul 2030.

abonare

În anul 2017 au fost derulate două campanii de testare pentru HCV în 13 județe ale țării: București, Iași, Timiș, Constanța, Dolj, Galați, Suceava, Cluj, Bacău, Bihor, Mureș, Botoșani și Brașov:

  • campania de testări în spitale, cu scopul de a examina persoanele supuse la risc de contaminare cu virusul HCV
  • campania de testări stradale, cu scopul de a examina populația generală

În total, au fost efectuate 11.713 testări, dintre care 240 (2%) au fost pozitive. Județele cu cele mai mari rate de testări pozitive au fost Suceava (5%), Botoșani (3,1%), București (2,9%), Cluj (2,1%) și Iași (1,9%).

În cadrul campaniei derulate în spitale, doar 38 (0,6%) dintre cele 6.556 de persoane testate au fost identificate cu anticorpi specifici HCV. Trebuie menționat că prezența anticorpilor nu înseamnă automat un diagnostic pozitiv pentru hepatita C. Potrivit Prof. Adrian Streinu-Cercel, „aceste date arată că șansele de infecție cu virusul HCV în spitale sunt minime”.

În cadrul campaniei stradale, au fost efectuate 5.157 de testări, iar numărul de rezultate pozitive a fost de 202 (3,9%).

La finalul campaniei de testare, incidența medie națională a hepatitei C a fost de 3,3%. Potrivit datelor globale, România este țara europeană cu cea mai mare incidență de hepatită C.

Cu toate acestea, progresele efectuate de România în anul 2017 au fost caracterizate de Prof. Adrian Streinu-Cercel ca fiind „fantastice”.

„În 2017, numărul de pacienți tratați s-a dublat față de anul precedent. România este singura țară în care rata de vindecare a pacienților cu HCV este de peste 99%” – Prof. Adrian Streinu-Cercel

Sorina Pintea și Prof. Adrian Streinu-Cercel  au enunțat și o serie de măsuri necesare pentru eradicarea hepatitelor în România:

  • dezvoltarea unui Program Național de Testare, care să identifice infecțiile cu HCV în stadii incipiente;
  • definirea unor Standarde Naționale de Prevenție, având în vedere faptul că HCV și HBV sunt prevenibile în proporție de până la 100%;
  • elaborarea unei politici de acces liber la tratament, care va presupune eliminarea criteriilor de acces la terapii inovative și aplicarea principiului „primul depistat, primul tratat”.

„Lucrăm împreună cu Organizația Mondială a Sănătății astfel încât să îndeplinim obiectivul de a elimina hepatita C până în anul 2030” – Sorina Pintea, Ministrul Sănătății

Fundația „Prof. Dr. Matei Balș” și Societatea de Boli Infecțioase și HIV/SIDA susțin implementarea acestor măsuri în România.

„Avem oportunitatea ca în următorul deceniu să reducem foarte mult, sau chiar să eradicăm, infecția cu virusul hepatitic C. Sunt încrezător că în 2018 România va avea înțelepciunea de a face pașii necesari de a controla în mod real această infecție” – Prof. Adrian Streinu-Cercel

În videoclipul următor, puteți urmări cele mai importante momente din cadrul evenimentului „Hepatita C în România: Bilanț 2017 – Provocări 2018”:

Potrivit estimărilor OMS, 71 milioane de persoane trăiesc în prezent cu hepatită cronică cu virus HCV la nivel mondial. Dintre acestea, doar 20% au fost diagnosticate și doar 5% sunt tratate cu medicamente anti-virale cu acțiune directă (medicamente care vindecă infecția în peste 95% dintre cazuri).

Pentru a putea eradica hepatita C până în anul 2030, OMS recomandă identificarea a peste 90% dintre cazurile de infecție cu HCV și tratarea a peste 80% dintre persoanele infectate.

Aici puteți afla mai multe informații despre efortul de eradicare a hepatitei C.

Articole recomandate:

România a semnat „Manifestul pentru Eliminarea Hepatitei C”, la Parlamentul European. Citește aici documentul

Ministerul Sănătății lansează primul program de screening pentru hepatitele virale B, C și D

România pierde 23 milioane de euro pe an, costuri indirecte ale hepatitei

Cum poate fi îmbunătățită relația medic-pacient cu hepatită