AMLI 2018: Transformarea digitală a practicii medicale: gestionarea mai bună a datelor și dosarele medicale electronice

  • Medicina digitală



Dezvoltarea mediului digital, în combinație cu apariția inteligenței artificiale, a investigațiilor imagistice 3D și accesul la un volum crescut de informație au contribuit la inovarea continuă a educației și practicii medicale. Transformarea digitală presupune implementarea noilor tehnologii cu scopul de a îmbunătăți eficiența și accesibilitatea serviciilor medicale. Chiar dacă aceste noi instrumente nu sunt utilizate în practica clinică actuală, cu siguranță acestea vor transforma radical actul medical, conform datelor prezentate în cadrul Athens Medical Leadership and Innovation Conference 2018 (AMLI 2018).

Tehnologia Blockchain

Introdusă în anul 2009 ca o tehnologie revoluționară, Blockchain permite funcționarea unui sistem monetar digital, fără a fi necesară o autoritate centrală. Cu toate că sunt adesea confundate, noțiunile de Blockchain și Bitcoin sunt total diferite. Bitcoin reprezintă aplicația (moneda digitală), în timp ce BlockChain este tehnologia care suportă cerințele de funcționare. Un blockchain este o bază de date în continuă creștere, în cadrul căreia înregistrările sunt organizate în blocuri, care sunt legate și securizate cu ajutorul criptografiei. Prin design, Blockchain-urile sunt rezistente la modificarea datelor. Blockchain este un registru transparent și distribuit care poate înregistra tranzacții între două părți în mod eficient, verificabil și permanent. Pentru a fi folosit ca registru distribuit, un blockchain este de obicei administrat de o rețea colectivă, ce aderă la un protocol pentru validarea noilor blocuri. Odată înregistrate, datele din orice bloc de date nu mai pot fi modificate retroactiv fără alterarea blocurilor care urmează, ceea ce necesită acordul majoritar al participanților din rețea.

abonare

În anul 2015, Ethereum a lansat un nou concept de Blockchain capabil să înregistreze orice tip de informație digitală, nu doar schimburi de criptomonede. Astfel, au luat naștere contractele inteligente (smart contracts) pe bază de blockchain, care pot fi parțial sau complet executate fără interacțiune umană. Un asemenea contract este, de fapt, un cod ce conține un set de reguli pe baza cărora părțile implicate sunt de acord să interacționeze. Dacă și când regulile pre-definite sunt îndeplinite, acordul dintre părți este pus în aplicare în mod automat.

Tehnologia blockchain permite minimizarea procedurilor de verificare a activităților din cadrul diferitelor operațiuni, salvând timp și bani. Astfel, aceasta este adecvată pentru numeroase aplicații, cum ar fi: înregistrarea de evenimente, crearea de dosare medicale, procesarea tranzacțiilor și multe altele.

Aplicațiile tehnologiei BlockChain în sectorul de sănătate

Tehnologia Blockchain are potențialul de a transforma serviciile medicale, plasând pacientul în centrul ecosistemului sănătății și contribuind la creșterea nivelului de siguranță, confidențialitate și interoperabilitate a datelor din domeniul medical.

Una dintre cele mai importante aplicații Blockchain este reprezentată de dosarele medicale electronice (electronic health record). Atunci când se generează și se semnează o înregistrare medicală, ea poate fi scrisă în blockchain, care va furniza dovada absolută și încrederea că nu poate fi schimbată, integritatea acesteia fiind asigurată. Același concept poate fi aplicat și în cazul studiilor clinice.

Partajarea și schimbul dosarelor pacienților între doctori și organizații medicale este un proces complicat, din cauza unor probleme administrative și de confidențialitate. În plus, este dificil de urmărit utilizarea și distribuirea datelor conținute în dosar. Tehnologia Blockchain vine cu o soluție la această problemă, deoarece permite înregistrarea fiecărui pas al procesului și poate fi folosită ca dovadă în cazul unui comportament defectuos. Cu ajutorul contractelor inteligente, regulile și politicile pot fi aplicate prin automatizarea întregului proces.

Pe lânga managementul datelor pacienților, Blockchain prezintă un potențial imens pentru utilizarea în sectorul medical, deschizând calea către numeroase potențiale aplicații care ar putea face industria medicală mai accesibilă, mai sigură și mai eficientă. Câteva dintre acestea sunt:

  • Managementul datelor demografice privind sănătatea populației
  • Utilizarea criptomonedelor pentru efectuarea plăților
  • Urmărirea traseului comercial al medicamentelor
  • Asigurarea securității datelor utilizate pentru studiile clinice

Sistemul medical digital al Estoniei (e-Estonia)

Denumită „cea mai avansată societate digitală din lume”, Estonia a revoluționat sistemul de sănătate prin soluții digitale inovatoare. Atât pacienții și medicii, cât și instituțiile și organizațiile medicale, beneficiază de servicii electronice. Fiecare persoană din Estonia care a vizitat un medic are o înregistrare electronică online care poate fi urmărită. Identificate prin cardul electronic de identitate, informațiile despre sănătate sunt păstrate în siguranță și în același timp accesibile persoanelor autorizate. Tehnologia Blockchain este utilizată pentru ca sistemul să asigure integritatea datelor.

Registrul electronic de sănătate (e-Health Record) este un sistem național care integrează date de la diferiții furnizori de asistență medicală din Estonia pentru a crea o înregistrare comună pe care fiecare pacient o poate accesa online. Funcționând ca o bază de date centralizată și națională, registrul electronic de sănătate recuperează datele de la diverși furnizori de servicii medicale care utilizează sisteme diferite și le prezintă într-un format standard. Registrul reprezintă un instrument puternic pentru cadrele medicale, care le permite să acceseze cu ușurință înregistrările pacientului dintr-un singur fișier electronic și să le vizualizeze în timp real. De exemplu, într-o situație de urgență, un medic poate folosi codul de identificare al unui pacient pentru a citi informații importante, cum ar fi: grupa de sânge, alergii, tratamente recente, medicamente în curs sau sarcină. Sistemul compilează, de asemenea, date pentru statisticile naționale, astfel încât ministerul poate măsura tendințele stării de sănătate a populației, poate urmări eventualele epidemii și se asigură că resursele alocate sistemului de sănătate sunt cheltuite cu înțelepciune. Pacienții au acces la propriile înregistrări, astfel că prin conectarea la portalul e-Patient cu o carte electronică de identitate, pacientul poate examina vizitele la medic și prescripțiile medicale actuale și poate verifica ce doctori a avut acces la fișierele sale.

Serviciul electronic de ambulanță (e-Ambulance) este o soluție rapidă de răspuns care poate detecta și poziționa apelul telefonic al pacientului în 30 de secunde și trimite ambulanța de urgență rapid la locul necesar.

Una dintre inovațiile cheie din sistemul medical digital din Estonia, e-Prescription, este un sistem centralizat electronic pentru eliberarea și manipularea prescripțiilor medicale. Medicul prescrie medicamentul cu ajutorul unui formular online. La farmacie, tot ceea ce pacientul trebuie să facă este să prezinte o carte de identitate. Farmacistul recuperează apoi informațiile pacientului din sistem și eliberează medicamentul. Deoarece acest sistem se bazează pe date de la fondul național de asigurări de sănătate, pacientul are dreptul și la subvenții medicale de stat, iar medicamentul este redus corespunzător. Un alt avantaj major al sistemului este că vizitele medicului nu mai sunt necesare pentru repetarea prescripțiilor. Pacientul poate contacta medicul prin e-mail, prin Skype sau prin telefon, iar medicul pot re-emite rețeta online, pacientul putând să cumpere medicamentul de la cea mai apropiată farmacie.

Sistemul medical estonian în numere:

  • 95% dintre datele medicale sunt în format electronic
  • 99% dintre prescripțiile medicale sunt digitale
  • 100% facturare electronică
  • 500.000 interogări în sistem realizate de către medici în fiecare an
  • 300.000 interogări în sistem realizate de către pacienți în fiecare an

Despre AMLI 2018:

Cea de-a doua ediție a Conferinței de Leadership și Inovație Medicală organizată de către Athens Medical Group a avut loc în perioada 23-25 noiembrie 2018, la Atena. În contextul conferinței, care a devenit un eveniment de referință în domeniul medical, au fost prezentate mai multe aspecte legate de cele mai noi tendințe din domeniul sănătății.

Dr. Vassili Apostolopoulos, CEO al Athens Medical Group, a subliniat că: „dată fiind transformarea sectorului medical, la nivel internațional, furnizorii de servicii de sănătate sunt obligați să fie primii care înțeleg evoluțiile moderne și să investească în viitorul sănătății”.

Citește și: