Eurobarometru: 52% dintre europeni vor să aibă acces la propriile date medicale

  • Medicina digitală



Rezultatele chestionarului Special Eurobarometer 460 arată că oamenii care folosesc în mod regulat tehnologiile tind să aibă încredere în ele și să dezvolte o părere pozitivă în legătură cu acestea. Cetățenii conștientizează impactul pe care digitizarea și automatizarea îl au asupra pieței locurilor de muncă și consideră că aceste două elemente reprezintă o oportunitate în dezvoltarea multor domenii.

Informații importante:

abonare
  • mai puțin de 1 din 5 persoane folosesc serviciile de sănătate online.
  • 52% dintre participanți vor să aibă acces online la fișele lor medicale.
  • 75% dintre persoane susțin că digitizarea are un impact pozitiv asupra economiei.
  • 74% dintre participanți se așteaptă ca odată cu utilizarea inteligenței artificiale, multe locuri de muncă vor dispărea.

Comisia Europeană a publicat recent rezultatele chestionarului Special Eurobarometer 460, care înglobează părerile a 28.000 de cetățeni europeni din 28 de state membre, în ceea ce privește impactul pe care îl au digitizarea și automatizarea în viața de zi cu zi. Datele au subliniat faptul că mai mult de jumătate dintre participanți (52%) vor să aibă acces online la fișele lor medicale.

Cu toate acestea, în ultimele 12 luni, mai puțin de 1 din 5 persoane a folosit serviciile de sănătate online. 65% dintre participanți preferă să-și împărtășească datele personale cu doctori și profesioniști, decât cu companii sau cu autorități publice. Pe lângă domeniul sănătății, chestionarul a urmărit mai multe arii de interes.

Sursă imagine: ec.europa.eu

Impactul pe care tehnologiile digitale îl au asupra societății, economiei și calității vieții

Când vine vorba despre impactul pe care tehnologiile digitale îl au asupra societății, economiei și calității vieții, opiniile oamenilor sunt variate. Aproximativ 75% dintre persoanele participante la chestionar susțin că digitizarea are un impact pozitiv asupra economiei, iar 67% afirmă că acest impact pozitiv se regăsește și în calitatea vieții.

  • 2/3 participanți au răspuns că o conexiune de internet mai rapidă și mai sigură i-ar încuraja să folosească mai des tehnologia digitală;
  • 63% ar utiliza aceste tehnologii în cazul în care serviciile online ar fi sigure, iar datele lor protejate;
  • 57% le-ar utiliza dacă multe dintre serviciile publice ar fi online. În acest mod accesul la diverse date personale (ex. fișe medicale) ar fi cu mult facilitat.

Roboții și inteligența artificială – oamenii care sunt cât de cât informați în legătură cu acest domeniu tind să aibă o atitudine pozitivă

Mai mult de 8 din 10 participanți la chestionar au fost de acord cu faptul că roboții sunt necesari și că pot prelua multe din sarcinile greu de îndeplinit oamenilor. Deși în general, atitudinea pe care cetățenii au avut-o în legătură cu acest subiect, a fost pozitivă, aceștia se tem oarecum de impactul pe care ar putea să-l aibă roboții asupra locului de muncă.

Sursă imagine: medicalfuturist.com

  • 74% dintre participanți se așteaptă ca odată cu utilizarea inteligenței artificiale, multe locuri de muncă vor dispărea;
  • 85% dintre cetățeni nu a utilizat un robot acasă sau la locul de muncă;
  • Mai mult de 1 din 3 consideră că s-ar simți confortabil să fie asistați de un robot la locul de muncă;
  • Aproximativ 88% dintre respondenți sunt de acord că roboții și inteligența artificială sunt tehnologii care necesită o foarte mare atenție.

Studiul Special Eurobarometer 460 s-a desfășurat în martie 2017. Rezultatele acestuia au adus o mare contribuție la permanenta dezbatere ce privește impactul pe care digitizarea și automatizarea îl au asupra pieței locurilor de muncă.