ChatGPT: Care sunt provocările integrării în sănătate?

  • Medicina digitalăChatGPT, inteligența artificială optimizată pentru a susține un dialog, dezvoltată de OpenAI, este una dintre cele mai discutate inovații ale momentului. Capacitatea de căutare, învățare, recunoaștere și reproducere, „memoria”, sunt principalele caracteristici ale instrumentului digital, acesta fiind capabil să-și „amintească” subiectele discutate anterior în conversație și să i le redea utilizatorului.

Lumea medicală se află în plin proces de digitalizare, iar evoluțiile din ultimii ani o plasează în topul domeniilor care ar putea beneficia cu adevărat de integrarea inteligenței artificiale. Fie că este vorba despre dezvoltarea unui simplu asistent AI care să preia o bună parte din atribuțiile birocratice ale medicilor, în așa fel încât aceștia să aibă mai mult timp pentru a-l dedica pacienților, fie despre personalizarea abordării medicale și a interacțiunii cu pacienții, domeniul sanitar a intrat deja într-o nouă eră a tehnologiilor digitale.

abonare

Pe lângă purtarea unui dialog cu utilizatorul, corectarea gramaticală a textelor, rezumarea conversațiilor, realizarea traducerilor din engleză în alte limbi, clasificarea diverselor obiecte, extragerea cuvintelor esențiale dintr-un text, corectarea segmentelor de cod din diferite limbaje de programare și așa mai departe, ChatGPT ar putea avea numeroase aplicații în sfera medicală: ar putea crește eficiența în practica de zi cu zi pentru medici și, conform mai multor specialiști, ar putea chiar diminua riscul de burnout la medici. Un alt rol cheie ar putea fi în telemedicină, ajutând asistența medicală să ajungă în zonele în care pacienții nu au acces la servicii sanitare.

Cum poate fi aplicat ChatGPT în medicină?

Automatizarea sarcinilor administrative

O principală aplicație a ChatGPT în domeniul medical este automatizarea sarcinilor administrative dintr-un spital – programarea vizitelor medicale, înregistrarea și externarea pacienților, procesarea asigurărilor medicale sau completarea fișelor medicale. Așadar, mare parte din sarcinile de acest tip ale medicilor și asistenților ar fi rezolvate de AI, iar aceștia și-ar putea concentra atenția în totalitate pe pacient. În plus, având un astfel de instrument digital la dispoziție, riscul de apariție a erorilor la introducerea datelor medicale ar putea fi redus semnificativ.

Generarea recomandărilor personalizate

O altă cale pe care o poate urma implementarea ChatGPT în sănătate este generarea recomandărilor personalizate de diagnostic și tratament. Pe baza analizei tuturor datelor medicale ale pacientului, istoricul său medical, istoricul familial, simptomele existente, inteligența artificială ar fi capabilă să ofere un diagnostic diferențial, precum și opțiuni terapeutice personalizate care să acopere cât mai bine situația și nevoile pacientului în cauză. Tot în această categorie poate fi inclus și un instrument digital bazat pe ChatGPT care, ținând cont de întreg tabloul clinic al pacientului precum și de obiectivele sale, oferă recomandări personalizate cu privire la stilul de viață, nutriție și activitate fizică.

Rezumarea și traducerea informației medicale

Având la dispoziție toate datele medicale și istoricul pacienților, asistentul virtual poate clasifica sau rezuma în câteva propoziții întregul dosar medical. Mai mult decât atât, poate extrage caracteristici esențiale care ar facilita înțelegerea și accesul cadrelor medicale la informația medicală. În acest fel medicii ar salva timp, nemaifiind nevoiți să parcurgă întregul dosar al pacientului pentru a obține informația pe care o caută. Pentru funcționarea unui astfel de asistent virtual, ChatGPT ar trebui integrat în dosarele electronice ale pacienților.

În ceea ce privește înțelegerea și diseminarea informației medicale, ChatGPT este capabil să traducă texte din engleză în alte limbi, fapt care ar putea facilita și chiar eficientiza comunicarea medic-pacient transfrontalieră, depășind limitările lingvistice.

Educarea cadrelor medicale

Un instrument precum ChatGPT poate participa activ în procesul de educație, clasificând, parcurgând, analizând și rezumând articolele științifice, știrile sau postările de pe rețelele sociale ale specialiștilor din domeniul medical. Inteligența artificială poate extrage informațiile cheie din toate mediile de comunicare de interes și le poate livra sub o formă care să faciliteze citirea și înțelegerea.

Dezvoltarea asistenților virtuali pentru pacienți

Datorită proprietăților sale, ChatGPT poate fi inclus în dezvoltarea asistenților virtuali pentru pacienți. Astfel de sisteme AI ar putea fi accesate prin intermediul oricărei platforme, inclusiv prin intermediul Amazon Alexa sau asistentul de la Google și ar fi la dispoziția persoanelor oricând ar avea nevoie de un sfat medical simplu, pe baza simptomelor, istoricului medical și a altor date care ar putea fi relevante în situația respectivă. În același timp, ar putea deveni un bun navigator de pacienți, ghidând atât pacienții, cât și aparținătorii și familia în managementul unor boli cronice.

O astfel de aplicație a ChatGPT ar putea să se alinieze și obiectivelor telemedicinei prin diseminarea informației/asistenței medicale de calitate în zonele rurale, în spațiile mai puțin accesibile și către pacienții care nu se pot deplasa la un centru medical.

Care sunt avantajele și provocările integrării ChatGPT în domeniul medical
Sursă imagine: freepik.com

Care sunt provocările integrării ChatGPT în medicină?

Una din limitările identificate de OpenAI la ChatGPT este acuratețea răspunsurilor. Deși este capabil să genereze texte care sună plauzibil, inteligența artificială oferă uneori răspunsuri incorecte și care nu au niciun sens. Depășirea acestei provocări este dificilă din trei motive

  • în timpul perioadei de antrenament nu există o sursă de adevăr universal valabilă;
  • dacă modelul ar fi antrenat în așa fel încât să fie mai atent la întrebările pe care le primește, acest lucru l-ar face să refuze anumite scenarii pe care totuși le-ar putea rezolva corect;
  • supervizarea antrenamentului poate induce în eroare modelul, deoarece răspunsul ideal depinde mai mult de ceea ce știe ChatGPT, nu de ceea ce știe supervizorul.

Acuratețea răspunsurilor

Calitatea răspunsurilor pe care inteligența artificială le oferă depinde în proporție foarte mare de calitatea întrebărilor sau solicitărilor care îi sunt adresate. Răspunsurile nu sunt întotdeauna corecte, obiective sau chiar adevărate.

În același timp, acuratețea datelor utilizate în antrenarea ChatGPT este valabilă până în anul 2021. Tot ce s-a întâmplat după acel an nu există în baza de date. Pentru a putea fi utilizat drept asistent virtual sau pentru a genera planuri de tratament personalizate, informațiile medicale de care dispune ar trebui să aibă caracter științific precis, să provină din surse verificate (pentru a nu contribui la infodemie), să fie actualizate la zi și să nu fie părtinitoare. Starea de sănătate a pacienților și poate chiar viața în sine ar depinde de informațiile livrate. De asemenea, acuratețea răspunsurilor poate impacta și domeniul cercetării în cazul utilizării ChatGPT în acest scop.

Utilizarea datelor cu caracter personal

Dezvoltarea aplicațiilor care au la bază ChatGPT pentru a fi utilizate în practica medicală și la nivelul sistemelor de sănătate presupune integrarea inteligenței artificiale în dosarele electronice ale pacienților. În acest caz, trebuie luate în considerare mai multe aspecte care țin de dreptul pacientului la confidențialitatea datelor, utilizarea acestor date, prelucrarea și distribuirea lor, dar și depozitarea lor în baze de date vaste. Având în vedere faptul că este vorba despre date medicale cu caracter personal, sensibil, criptarea acestora este esențială. Va fi nevoie de o serie de reglementări bine puse la punct care să protejeze drepturile pacienților și care să asigure securitatea datelor acestora.

Documentele scrise de ChatGPT induc în eroare comunitatea de cercetători

Una din caracteristicile ChatGPT este faptul că poate scrie texte în funcție de solicitarea utilizatorului. Într-adevăr, acesta reprezintă un avantaj cât timp este folosit pentru eficientizarea sarcinilor obișnuite cum ar fi scrierea unui mesaj, al unui e-mail, al unei postări pe rețelele de socializare și așa mai departe. Însă în momentul în care se utilizează ChatGPT pentru scrierea documentelor importante din punct de vedere științific, care ar trebui să ghideze domeniul medical, nu mai este chiar atât de avantajos. Pe baza celor descrise mai sus, cu privire la acuratețea răspunsurilor, nu este indicată utilizarea ChatGPT pentru scrierea lucrărilor cu caracter științific.

Un studiu aflat în preprint, publicat la finalul anului 2022 pe platforma bioRxiv, arată cum oamenii de știință nu pot diferenția cu exactitate între abstracte ale articolelor științifice scrise de ChatGPT și cele scrise de persoane reale. Mai precis, ChatGPT a fost pus să scrie 50 de abstracte medicale pe baza unor abstracte alese din jurnale precum JAMA, The New England Journal of Medicine, The BMJ, The Lancet și Nature Medicine. Ulterior documentele scrise de ChatGPT au fost analizate de un software care identifică plagiatul, de un detector de bazat pe AI și de un grup de cercetători în domeniul medical pentru a putea fi comparate cu abstractele originale. Rezultatele au fost următoarele:

  • software care identifică plagiatul – nu a identificat nimic în neregulă, rezultatul fiind că abstractele scrise de ChatGPT sunt 100% originale;
  • detector bazat pe AI – a identificat corect 66% din abstractele scrise de ChatGPT;
  • grupul de cercetători – a identificat corect 68% din abstractele scrise de ChatGPT și doar 86% din abstractele reale, publicate în jurnalele respective.

MedPaLM și Chinchilla AI, în încercarea de a depăși performanțele ChatGPT

Deși lansat de 3 luni, ChatGPT are deja concurență. Google Research în parteneriat cu DeepMind lansează MedPaLM, un instrument bazat pe inteligență artificială, asemănător ChatGPT, cu scopul de a oferi răspunsuri sigure și corecte la întrebări de natură medicală. Deși nu a putut atinge performanțele unui medic clinician, MedPaLM a obținut rezultate semnificative comparativ cu alte modele testate anterior. Testat în paralel cu medicii, dispozitivul dezvoltat de cele două companii a condus la următoarele rezultate:

  • generarea incorectă a informațiilor – 16,9% MedPaLM comparativ cu 3,6% medici;
  • raționament incorect – 10,1% MedPaLM comparativ cu 2,1% medici;
  • răspunsuri incorecte sau inadecvate – 18,7% MedPaLM comparativ cu 1,4% medici.

Chinchilla AI este un alt instrument bazat pe inteligență artificială dezvoltat de DeepMind. Conform companiei, performanțele Chinchilla AI le depășesc atât pe cele ale lui ChatGPT, cât și pe cele ale altor astfel de modele precum Gopher, în materie de acuratețe, viteză de procesare, consum de energie și costuri de producție. Chinchilla AI nu este disponibil publicului general, fiind încă în perioada de testare. Printre aplicațiile în care poate fi folosită se numără automatizarea proceselor, dezvoltarea asistenților virtuali, dezvoltarea altor aplicații bazate pe AI și așa mai departe.

Citește și: