Lansarea Inițiativei Europene de Imagistică în Cancer: care sunt principalele direcții de acțiune?

  • Medicina digitală



Inițiativa Europeană de Imagistică în Cancer, lansată la finalul anului 2022 de Comisia Europeană, este una dintre direcțiile principale din Planul European de Luptă împotriva Cancerului, având drept obiectiv general promovarea inovării și implementarea tehnologiilor digitale în tratamentul și îngrijirea cancerului. De asemenea, inițiativa urmărește să sprijine cooperarea și conectarea între statele UE, precum și să încurajeze cercetarea în domeniul imagisticii oncologice.

Evenimentul oficial de lansare este hibrid și va avea loc la data de 23 ianuarie 2023. Ținta este ca până în anul 2025, baza de date să conțină peste 100.000 de cazuri oncologice, cu dezvoltarea a peste 50 de algoritmi și instrumente bazate pe AI, dar și a unor modele clinice de predicție.

abonare

Imagistica joacă un rol foarte important în depistarea precoce a tumorilor maligne, înainte să apară simptome (screening), în caracterizarea morfologică și metabolică a acestora, dar și în urmărirea eficacității terapiilor. Imagistica poate oferi date esențiale nu doar asupra morfologiei tumorale, ci poate să ofere informații și de natură moleculară și biologică, îmbunătățind diagnosticul, caracterizarea tumorală și deciziile terapeutice.

European Cancer Imaging Initiative

Unul din scopurile principale ale acestei inițiative este de a promova inovația din domeniul tehnologiei digitale, prin conectarea datelor imagistice obținute cu instrumente de calcul performant (inteligența artificială, high performance computing- HPC, Big Data) în tratamentul și îngrijirea pacienților oncologici. Acest lucru va duce la un diagnostic cât mai specific și rapid în funcție de tipul de cancer descoperit, cu aplicarea unui tratament țintit. Nu sunt vizate doar tipurile cele mai comune de cancer (sân, plămân, prostată, colorectal), dar și cele cu o incidență mai scăzută (cancerele pediatrice).

Inițiativa va prezenta modul în care imaginile medicale pot fi accesate, folosite și stocate, păstrând în același timp un nivel crescut de securitate, încredere și etică. Alt scop urmărit este de a pune bazele generației următoare de diagnostic și tratament în domeniul oncologiei, făcând ustensilele de diagnostic mai ușor de folosit și mai accesibile clinicienilor.

Care sunt bazele acestui demers?

Problema principală nu este lipsa imaginilor oncologice, ci faptul că acestea nu sunt ușor accesibile clinicienilor, și cercetătorilor, fiind dispersate în diverse centre clinice și arhive din toată Europa.

Fundamentul acestei inițiative va fi o infrastructură europeană federalizată pentru datele imagistice din domeniul oncologic, dezvoltat prin proiectul EUCAIM (Federated European Infrastructure for Cancer Images Data), construit pe rezultatele obținute de către proiectul “AI pentru imaginile din sănătate” (AI4HI), prin care s-au dezvoltat algoritmi AI pentru detecția cancerului din datele imagistice colectate. Datele obținute vor proveni din 21 de centre clinice, din 12 țări europene. Se așteaptă ca lansarea finală a platformei EUCAIM să aibă loc la finalul anului 2025, iar baza de date imagistice să fie complet funcțională în 2026.

Proiectul va pune la dispoziție un punct central în care se vor uni inițiative europene și naționale, cât și rețele spitalicești, fiind astfel rezolvată problema accesului la aceste date a celor implicați în lupta împotriva cancerului.

Pentru a încuraja dezvoltarea continuă a acestui proiect, se vor prezenta și modalitățile prin care aceste imagini pot fi accesate și folosite, dar și modalitățile prin care clinicienii pot contribui la dezvoltarea bazei de date.

Planul European de Luptă împotriva Cancerului este o inițiativă lansată în anul 2021, având scopul de a combate creșterea incidenței cancerului prin prevenție și screening, dar și de a ușura povara bolii prin metode mai accesibile și rapide de diagnostic și tratament țintit, reducând inegalitățile între statele europene.

Citește și: