STUDIU. Gonartroza, identificată precoce de un algoritm AI care interpretează radiografii

  • Medicina digitală



Oamenii de știință de la Universitatea Jyväskylä și Central Finland Health Care District au dezvoltat un instrument digital bazat pe inteligență artificială care poate identifica anumite semne timpurii ale gonartrozei din radiografiile clasice. În urma studiilor, dispozitivul a demonstrat o acuratețe de 87%, fiind comparat cu abilitățile specialiștilor de a observa semnele și simptomele specifice. Deși identifică aceleași informații din radiografii precum medicii specialiști, rolul acestui instrument AI este de a automatiza întregul proces și de a facilita depistarea precoce.

Dispozitivul dezvoltat ca parte a AI Hub Central Finland ar putea ajuta medicii să diagnosticheze gonartroza într-o etapă cât mai timpurie, evitând diverse investigații medicale ulterioare, tratamente costisitoare și poate chiar artroplastia totală sau parțială a genunchiului. În același timp, un diagnostic timpuriu implică luarea măsurilor necesare pentru a ameliora, încetini sau chiar stopa progresia gonartrozei simptomatice.

abonare
STUDIU. Un model AI identifică semnele timpurii ale gonartrozei cu o acuratețe de 87%
Sursă imagine – https://www.jyu.fi/

Modelul de învățare profundă, construit pe baza conceptului de rețele neuronale, a fost antrenat pe aproximativ 700 de radiografii ale genunchiului și testat pe aproximativ 200, cu scopul de a identifica modificări la nivelul platoului tibial. În lumea științifică există ipoteza conform căreia „ascuțirea” tuberculilor eminenței intercondiliene a platoului tibial (tibial spiking) poate reprezenta un semn timpuriu al gonartrozei. Până în prezent, însă, nu există suficiente dovezi în literatura de specialitate care să confirme această asociere.

„Au mai fost dezvoltate anterior acestui moment câteva modele bazate pe inteligență artificială care să poată detecta osteoartrita genunchiului. Acele modele pot detecta numai cazurile severe care ar putea fi detectate cu ușurință de orice specialist. Cu toate acestea, modelele anterioare nu erau suficient de precise încât să distingă manifestările timpurii ale afecțiunii. Metoda dezvoltată de noi are ca scop detecția timpurie a gonartrozei din radiografii, un lucru de care este mare nevoie în prezent” – afirmă Sami Äyrämö, director în cadrul Digital Health Intelligence Laboratory, University of Jyväskylä.

Conform unui raport The Economist Intelligence Unit, în 2019, numai în Europa de Vest, osteoartrita afecta peste 57 de milioane de oameni și cauza pierderea a peste 2 milioane de ani sănătoși de viață. În ciuda concepției generale, că este o afecțiune a persoanelor în vârstă, 43% din cei cu osteoartrită aveau sub 65 de ani. Pe lângă impactul direct asupra calității vieții pacienților, această afecțiune produce efecte și la nivelul statelor, din punct de vedere economic. Tot în 2019, costurile directe asociate osteoartritei se ridicau la 7,2 miliarde de dolari, iar cele indirecte la 4,6 miliarde de dolari.

Citește și: