RAPORT. Utilizarea tehnologiilor digitale pentru sprijinirea vaccinării HPV. Care este situația României?

  • Medicina digitală



Pandemia Covid-19, pe lângă impactul negativ major asupra sănătății umane și sistemelor sanitare, a adus lecții și oportunități. Una dintre aceste oportunități a fost organizarea fără precedent a procesului de vaccinare împotriva Covid-19 și implementarea soluțiilor electronice pentru a răspunde cererii de vaccinare. Această experiență ar trebui extinsă și în cazul vaccinării HPV, care protejează împotriva cancerului de col uterin și nu numai, deoarece nu a existat o aliniere mai bună la nivel european decât cea facilitată de Planul european de control al cancerului, Misiunea de cercetare în cancer, dar și inițiative conexe, precum EHDS (European Health Data Space).

La nivel național, România, care a utilizat cu succes soluții de tehnologia comunicațiilor și informației (TIC) pentru vaccinarea Covid-19 în faza inițială, are oportunitatea de a aplica bunele practici și în cazul vaccinării HPV și de a reduce povara cancerului de col uterin și redresa eșecul din anul 2008, când a fost încercată pentru prima dată vaccinarea HPV a adolescentelor. Pe lângă experiența Covid-19, Planul național de prevenirea și combaterea cancerului creează cadrul legislativ pentru alinierea tuturor eforturilor și implicarea tuturor actorilor interesați, de la societatea civilă, la profesioniști și mediul privat.

abonare

Sistemele electronice care urmăresc acoperirea vaccinală și reducerea incidenței bolii în timp sunt esențiale pentru monitorizarea performanțelor programelor de vaccinare și pentru informarea politicilor de sănătate care aduc valoare în viața reală. Aceasta este concluzia generală a raportului The State-of-the-Art in Electronic Vaccination Registries in the European Union and the United Kingdom, realizat de Opensky (la cererea MSD), o companie care a sprijinit guvernul Irlandei în implementarea monitorizării vaccinării HPV în școli în urmă cu 6 ani.

Rezumatul raportului a fost prezentat în cadrul webinarului Utilizarea tehnologiilor digitale pentru sprijinirea vaccinării în România, organizat de Centrul pentru Inovație în Medicină și ECHAlliance, cu sprijinul MSD România. Raportul a fost comisionat cu scopul de a oferi dovezi bazate pe date pentru sprijinirea vaccinării HPV prin implementarea soluțiilor TIC.

Care sunt rezultatele?

Sistemele electronice bine realizate sprijină, în primul rând, aderența la vaccinare, reamintind utlizatorilor de completarea schemei. De asemenea, informează profesioniștii din domeniul sănătății responsabili cu privire la progres și nevoi, oferă o imagine de ansamblu asupra situației vaccinării în regiuni, previn întreruperile de natură organizațională și, nu în ultimul rând, ajută la generarea de informații corecte și concrete despre managementul bolii.

Studiul a inclus țările UE și UK și s-a desfășurat în mai multe etape – maparea și clasificarea informațiilor, interviuri cu experți, realizarea unui algoritm de evaluare și stabilirea criteriilor care vor fi incluse. Criteriile sunt:

  • Existența registrelor de vaccinare
  • Înregistrarea vaccinării HPV în registrul de vaccinare
  • Existența informațiilor despre vaccinare în setul de date
  • Interoperabilitatea registrelor de vaccinare și a celor de cancer
  • Interesul guvernelor în a utiliza soluțiile TIC în sănătate
  • Nivelul de dezvoltare al registrului de vaccinare
  • Existența registrelor de screening pentru cancerul de col uterin
  • Existența unui registru național de cancer
  • Posibilitatea de a replica soluția tehnică existentă în altă țară
  • Cât de des sunt utilizate datele din registru de către autorități

În urma evaluării acestora, Danemarca, Finlanda și Olanda s-au situat pe primele locuri, ultimele trei fiind ocupate de Grecia, Polonia și Bulgaria. România s-a situat pe locul 18, sub Germania, și a avut un scor de 66%. Rezultatele trebuie interpretate și în funcție de rata de acoperire vaccinală HPV din anumite țări, care deja nu mai prioritizează această vaccinare, devenind o practică de rutină.

Au fost identificate și formulate o serie de oportunități:

Oportunitatea 1: Accentul Comisiei Europene pe digitalizare

Implementarea EHDS este o prioritate pentru Comisia Europeană, deoarece va facilita accesul la diferite tipuri de date de sănătate, interoperabilitatea diverselor sisteme, sprijinind astfel furnizarea de asistență medicală, cercetarea în domeniul sănătății și elaborarea politicilor de sănătate.

Oportunitatea 2: Accentul pus pe interoperabilitate

Când se dezvoltă sisteme noi sau se realizează dezvoltări semnificative ale celor existente, este necesar să se identifice sursele naționale și europene de finanțare (de exemplu, EU4Health, Digital Europe, Fondurile de redresare și reziliență) pentru a evita riscul schimbării priorităților odată cu noile guverne.

Oportunitatea 3: Rezultatele cantitative din ultimii 15 ani

În ultimii 15 ani, a fost bine documentată utilizarea cu succes a vaccinurilor HPV. Campania de vaccinare a redus substanțial povara bolilor cauzate de HPV. În contextul răspunsului european coordonat generat de COVID-19, există un impuls puternic pentru accelerarea ratelor optime de acoperire în UE și Marea Britanie.

Oportunitatea 4: Practicile catalizate de pandemia COVID-19

Pandemia de COVID-19 a avut o influență mixtă. Pe de o parte, a pus în umbră alte campanii de vaccinare. Pe de altă parte, a accelerat utilizarea registrelor electronice de vaccinare.

Citește și: