Raport IHE: Cum poate fi îmbunătățit accesul pacienților români cu cancer pulmonar non-microcelular avansat la tratament

  • Altfel despre Cancer



Evenimentul „Creșterea supraviețuirii în cancerul pulmonar. Politici publice pentru accesul rapid la tratament”, organizat de Centrul pentru Inovație în Medicină și MSD România, a fost dedicat generării de dovezi pentru implementarea unor politici publice eficiente în domeniul oncologiei din România.

Raportul prezentat, o premieră la nivel european, s-a concentrat pe inegalitățile în accesul la tratament al pacienților cu cancer pulmonar non-microcelular (NSCLC) în 12 țări din Europa și a fost realizat de Institute for Health Economics (IHE din Suedia) cu sprijinul MSD România.

abonare

Recomandările formulate:

  • Stabilirea unui traseu clar și rapid al pacientului cu NSCLC în sistemul de sănătate
  • Creșterea numărului de centre care pot efectua analize moleculare avansate pentru diagnostic și monitorizare
  • Îmbunătățirea colaborării între centre și specialiști
  • Practicile de diagnosticare trebuie îmbunătățite la niveluri multiple: elaborarea unor ghiduri de testare de către CNAS, rambursarea testării moleculare, utilizarea testării comprehensive a biomarkerilor ca standard în practica clinică (utilizând tehnologia NGS, în locul testării fiecărui biomarker pe rând)
  • Alinierea ghidurilor naționale de tratament la ghidurile ESMO
  • Facilitarea accesului la studii clinice
  • Facilitarea educației medicale continue, precum și îmbunătățirea atitudinilor și percepțiilor pacienților/cetățenilor cu privire la tratament

Rezultatele studiului arată că procentul pacienților cu cancer pulmonar NSCLC tratați în România a crescut de la 34% (2015-2017) la 48% în 2019 și a scăzut la 46% în 2020. Totuși, rata de tratament este sub ratele altor țări europene și substanțial inferioară ratei ideale de tratament (de circa 80%), care ar putea ar fi atinsă dacă toți pacienții eligibili ar fi tratați conform recomandărilor Societății Europene de Oncologie Medicală (ESMO), care se actualizează anual. Rata suboptimală de tratament din România este în mare măsură determinată de traseul fragmentat al pacientului ce contribuie la un diagnostic întârziat.

În cei 4 ani de la rambursarea în România a imunoterapiei pentru tratamentul cancerului pulmonar non-microcelular, procentul pacienților tratați cu imunoterapie a crescut progresiv până la 17% în 2020. Acest procent ar putea fi îmbunătățit încât să se ajungă la circa 47% pacienți NSCLC tratați cu imunoterapie, dacă s-ar ține cont integral de recomandările ESMO privind imunoterapiile anti-PD-(L)1 aprobate pe plan european.

Povara cancerului pulmonar se reflectă în cele aproximativ 12,000 de cazuri noi și 10,000 de decese înregistrate anual în România, circa 85% din această povară fiind dată de cancerul pulmonar non-microcelular. În România, NSCLC afectează într-o mai mare măsură persoanele de vârstă activă decât la nivel european, rata mortalității premature (41% dintre cei sub 65 de ani) este mai mare față de media la nivelul UE 27 (30%), iar rata de supraviețuire la 5 ani este de 11%, față de 15% media europeană.

Citește și: