Lansarea Planului Național de Combatere a Cancerului, găzduită de Președintele României: „Lansăm astăzi un Plan Național bazat pe o viziune integrată și aliniată cu perspectiva europeană de reducere a poverii cancerului”

  • Health literacy



19 ianuarie 2022 – un moment istoric pentru România, marcat prin Lansarea Planului Național de Combatere a Cancerului. Evenimentul a fost găzduit de către însuși Președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, și a reunit toți actorii cheie implicați de-a lungul timpului în crearea și dezvoltarea planului.

„Planul Național de Combatere a Cancerului este o strategie mult așteptată, coerentă și unitară. Anul acesta vom marca pentru prima dată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului de pe 4 februarie, prin angajamente asumate și direcții de acțiune pentru punerea imediată în practică, și nu doar prin dialog despre deziderate, necesități și justificări ale lipsei de acțiune.

abonare

Lansăm, așadar, un Plan Național care dezvoltă o viziune atât pentru prezent, cât și pentru generațiile viitoare, și care se bazează pe o viziune integrată, și aliniată cu viziunile europene de reducere a poverii cancerului. Cu siguranță, conștientizăm cu toții, că acest demers nu va rezolva peste noapte toate problemele cu care se confruntă pacientul oncologic. Însă ceea ce am apreciat atunci când am analizat acest Plan este că fixează obiectivele realiste și măsurabile și definește un traseu standardizat al pacientului” – Klaus Iohannis, Președintele României.

Mesaje cheie transmise de Președinte:

  • Planul pune accent pe finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, care să depisteze precoce primele semne, ducând la tratament eficient: de la începutul anului viitor ar trebui să devină complet funcționale programele naționale de screening pentru anumite tipuri de cancer;
  • În 2023 este prevăzută finalizarea criteriilor care să permită decontarea testărilor genetice, în urma cărora se poate prescrie tratamente țintite, care cresc supraviețuirea;
  • Până la finalul anului 2024, este prevăzută finalizarea unui registru național de cancer;
  • Între 2023-2026, se estimează realizarea unui fond de inovație în sănătate, care să ofere acces rapid la cele mai noi terapii;
  • În intervalul 2023-2024, este prevăzută identificarea unor soluții pentru finanțarea îngrijirilor paliative pentru pacienții cu cancer și îmbunătățirea calității vieții, atât pentru pacient, cât și pentru cei apropiați.

„Cancerul și decesul prin cancer sunt unele dintre cele mai cumplite situații pe care le putem imagina. O știm cu toții. Câți dintre noi nu avem sau nu am avut pe cineva drag în această situație? Statisticile confirmă această realitate” – Conf. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial în domeniul Sănătate Publică, care a moderat evenimentul.

Klaud Iohannis - lansarea Planului Național de Cancer
Imagine din timpul evenimentului

Pe 4 februarie 2020, înaintea declarării stării pandemice, era lansată consultarea publică pentru Planul European de Cancer, iar România era menționată ca exemplu negativ de gestionare a două tipuri de cancere responsabile de un număr crescut de decese. Un an mai târziu, pe 3 februarie 2021 era lansat Planul European de Combatere a Cancerului. Pe 21 aprilie 2021, în România, se constituia Grupul pentru Combaterea Cancerului din Camera Deputaților, condus de Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic oncolog și fost Ministru al Sănătății.

Prof. Patriciu Achimaș-Cadariu a prezentat, pe scurt, PNCC

„Ce ne dorim să obținem? Ne dorim să ne putem uita în ochii românilor și să le spunem că putem să prevenim ceea ce se poate preveni, că putem să diagnosticăm din timp ca să nu suferim, iar atunci când boala este avansată, să putem să oferim cele mai bune îngrijiri”.

Obiectivele generale:

  1. Introducerea terapiilor inovatoare: „România are cea mai mare mortalitate din UE prin cancer – pacienții și pacientele noastre nu mai au soluții de tratament, iar fondul de inovație este foarte important în acest sens”;
  2. Servicii psiho-oncologice și de onco-nutriție;
  3. Realizarea unei strategii naționale de promovare a conceptelor de prevenție a bolilor netransmisibile;
  4. Realizarea unei rețele interconectate la nivel național și sisteme de conectare în rețea ale UE;
  5. Măsurarea factorilor de risc asociați cu apariția cancerului;
  6. Dezvoltarea registrului național de cancer;
  7. Optimizarea serviciilor paliative;
  8. Actualizarea periodică a ghidurilor de practică și a protocoalelor terapeutice;
  9. Traseul pacientului oncologic;
  10. Standardizarea comitetelor multidisciplinare (Tumor Boards);
  11. Medicina Personalizată: „Reprezintă schimbarea de paradigmă pe care noi o trăim – avem șansa, cu ajutorul medicinei personalizate, să ajungem din urmă țările din Vest”.
Lansarea Planului de Cancer - imagine de grup
De la stânga la dreapta: Conf. Dr. Diana Loreta Păun, Consilier Prezidențial Sănătate Publică, Dr. Nelu Tătaru, Președinte Președinte Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, Excelența sa, Președintele României, Klaus Werner Iohannis, Prof. Dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, Președinte Grupul de combatere a cancerului, Prof. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății

Prof. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, și-a asumat implementarea Planului Național de Combatere a Cancerului:

„Marcăm o schimbare în abordarea politicilor de sănătate din România. Dacă vrem să avem succes într-un astfel de demers, trebuie să colaborăm cu toții: sistemul public, privat, industrie, experți. Cred că dincolo de responsabilitatea Ministerului Sănătății, de a adopta, împreună cu Guvernul României sau doar cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, o legislație care să permită aplicarea unor programe și atingerea acestor obiective, ajutorul din partea societății și actorilor implicați, în semnalarea pe parcurs al lucrurilor, este esențial”.

Evenimentul a fost încheiat, în ordinea nominală a obiectivelor generale din Plan, de Medicina Personalizată, reprezentată de Dr. Marius Geantă, Președinte Centrului pentru Inovație în Medicină, unul dintre pionierii MP în Europa Centrală și de Est, cu peste 10 ani de experiență în domeniu.

„Prin studiile recurente pe care le-am făcut de-a lungul timpului, am putut să vedem că 5% din populația României a primit, la un moment dat, un diagnostic de cancer. Aproximativ 26% au o rudă de gradul I care a primit acest diagnostic. Mai mult, jumătate dintre pacienții diagnosticați cu cancer sunt de vârstă activă, de unde am calculat un impact socio-economic de 3,7 miliarde de euro anual, în ultimii 10 ani. Vedem astfel, cum cancerul nu este doar o boală a genomului, ci este și o boală a societății. Aceasta este perspectiva pe care Planul European de Cancer, Misiunea de cercetare asupra cancerului și corelarea cu PNCC, o aduc. Planul Național are viziune și are foarte multă ambiție – o viziune bazată pe inovație și medicină personalizată”.

Citește și: