MoveUP – prima aplicație mobilă destinată recuperării pacienților cu artroplastie totală de șold sau genunchi, în proces de rambursare în Belgia

  • Medicina digitalăLa mijlocul acestui an, Institutul Național pentru Asigurări de Sănătate și Invaliditate (INAMI) din Belgia a anunțat dezvoltarea unui cadru care să permită rambursarea primei aplicații mobile destinată domeniului medical.

Aplicația poartă denumirea de MoveUP și este o platformă care oferă programe de reabilitare personalizate pacienților care au suferit o artroplastie totală de șold sau genunchi. Primul pas pentru obținerea rambursării constă în dezvoltarea unui studiu clinic care să ateste eficiența și siguranța aplicației.

abonare

Unul din scopurile acestui studiu clinic este de a oferi decidenților din domeniul sanitar, dezvoltatorilor de aplicații mobile, precum și sectorului medical, oportunitatea de a colecta informații despre eficacitatea și cost-eficiența reabilitării pacienților cu artroplastie totală de șold sau genunchi utilizând această aplicație mobilă.

Rambursarea aplicației MoveUP în Belgia
Aplicația mobilă funcționează pe principiul tratamentului personalizat, oferind utilizatorilor exerciții individualizate, sfaturi în legătură cu activitatea fizică sau cu medicația, precum și alte informații suplimentare. Sursă imagine

Studiul se va desfășura începând cu 1 octombrie 2020 și va compara eficacitatea și siguranța utilizării aplicației mobile cu un program standard de reabilitare a pacienților cu artroplastie totală de șold sau genunchi. Acesta va fi coordonat de către Spitalul Universitar Gent, sub supravegherea Federal Knowledge Center (KCE). Proiectul este finanțat de către INAMI și va include specialiști în sănătate, medici și fizioterapeuți.

Într-o primă etapă, rambursarea va fi asigurată pacienților care doresc să utilizeze aplicația și care își vor da consimțământul pentru participarea la studiu. Ulterior, lucrurile se vor dezvolta în așa fel încât o proporție cât mai mare de persoane care au trecut printr-o artroplastie totală de șold sau genunchi să aibă acces gratuit la această aplicație.

Rambursarea programului de reabilitare utilizând MoveUP include:

  • Managementul preoperativ al pacientului. În această fază, fizioterapeutul îi prezintă pacientului metoda de tratament urmată, utilizând aplicația mobilă;
  • Echipamentul și asistența tehnică, atât pentru pacient cât și pentru medic. În această etapă, atât pacienții cât și medicii vor fi instruiți în legătură cu modul în care se vor folosi echipamentele, precum tablete sau telefoane mobile, pentru a putea utiliza corespunzător aplicația moveUP;
  • Tratament și follow-up realizat de fizioterapeut (acesta se va realiza inclusiv cu contact fizic dacă este nevoie).

Aplicația mobilă MoveUP

MoveUP este o aplicație cu caracter medical, realizată pentru accelerarea recuperării persoanelor care au trecut printr-o artroplastie totală de șold sau genunchi. Aceasta, alături de o altă aplicație mobilă (“Communicare”), sunt primele astfel de inițiative care au primit certificarea M2 a mHealthBelgium în Belgia.

Primită recent, la începutul lunii iunie, certificarea M2 a fost oferită pe baza interoperabilității aplicației, precum și a faptului că aceasta s-a dovedit sigură în ceea ce privește manevrarea și protecția datelor utilizatorului. Acest tip de certificare face parte din “Piramida de validare mHealthBelgium” – o serie de 3 pași care trebuie urmați pentru implementarea corespunzătoare în sistemul de sănătate a aplicațiilor mobile care vizează acest domeniu.

MoveUP aplicație certificată M2 în piramida mHealthBelgium
Alături de o altă aplicație mobilă “Communicare“, sunt primele astfel de inițiative care au primit certificarea M2, mHealthBelgium, în Belgia. Sursă imagine

Cel de-al treilea pas sau, mai precis, cel de-al treilea nivel al piramidei de validare este introducerea unui cadru structural pentru finanțare guvernamentală, la nivelul sistemului de sănătate. Acesta este unul dintre motivele principale pentru care la începutul lunii octombrie va debuta studiul care vizează eficacitatea aplicației moveUP.

Aplicația mobilă funcționează pe principiul tratamentului personalizat, oferind utilizatorilor exerciții individualizate, sfaturi în legătură cu activitatea fizică sau cu medicația, precum și alte informații suplimentare.

Tratamentul personalizat este bazat pe profilul medical al pacientului și pe progresul pe care acesta îl face în timpul perioadei de reabilitare. În fiecare zi, pacienții trebuie să completeze o serie de întrebări legate de progresul lor și să ofere feedback, informații care vor fi apoi monitorizate de către medicul curant sau fizioterapeut. De asemenea, aplicația asigură utilizatorilor o platformă prin care pot pune, în orice moment, întrebări medicului sau fizioterapeutului.

Citește și: