Robotul MAKO – primul robot din Europa Centrală și de Est, utilizat în intervențiile ortopedice de protezare a șoldului și genunchiului se află în România

  • Medicina digitală



Conform The Worldwide Orthopaedic Contract Manufacturing Market Report 2015-2020, implanturile pentru șold și genunchi reprezintă prima respectiv a doua mare categorie de dispozitive ortopedice utilizate la nivel mondial. În ceea ce privește situația din România, conform Registrului Național de Endoprotezare, atât numărul intervențiilor chirurgicale de protezare a genunchiului, cât și a șoldului, se află de 10 ani într-o continuă creștere.

Robotul MAKO este un sistem chirurgical de ultimă generație, utilizat în intervențiile ortopedice de protezare, care asigură intervenții minim-invazive și o recuperare post-operatorie mult mai facilă. Mai mult decât atât, dispozitivul permite realizarea protezelor personalizate, în funcție de anatomia și nevoile fiecărui pacient.

abonare

România este singura țară din Europa Centrală și de Est care beneficiază de un astfel de sistem chirurgical, Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de sănătate Regina Maria, fiind primul spital care este echipat cu robotul MAKO.

“După o experiență de peste 20 ani în protezarea genunchiului și a șoldului, sunt bucuros că putem oferi pacienților noștri beneficiile chirurgiei ortopedice robotice. Robotul MAKO îmbunătățește fundamental modul de abordare a intervențiilor chirurgicale ortopedice de protezare articulară (genunchi și șold) oferind multiple beneficii, atât pacientului, cât și chirurgului care coordonează intervenția” – a declarat Dr. Vlad Predescu, medic primar Ortopedie și Traumatologie si Doctor în Ştiinţe Medicale, Coordonatorul Secției de Ortopedie și Traumatologie sportivă din Ponderas Academic Hospital.

Dispozitivul este destinat artroplastiei totale și parțiale de genunchi și artroplastiei totale de șold. Cel mai important aspect care caracterizează Robotul MAKO este personalizarea intervențiilor pentru fiecare pacient. Funcționarea dispozitivului îmbină rezultatele obținute în urma unei examinări CT cu modelarea 3D a anatomiei osoase a pacientului.

Robot Mako România Ponderas Academic Hospital
Robotul MAKO este un sistem chirurgical de ultimă generație, utilizat în intervențiile ortopedice de protezare.

În acest fel, înainte de fiecare intervenție de protezare, medicii vor putea realiza un plan chirurgical personalizat în cadrul căruia vor identifica dimensiunea, orientarea și alinierea implantului, corespunzător fiecărui pacient în parte.

„Totodată, în timpul operației, planul inițial este reverificat computerizat si poate fi supus unei serii de ajustări, în timp ce brațul robotizat ne permite execuția medicală ideală. Suntem mândri că putem oferi această tehnologie revoluționară în premieră în țara noastră, pacienților care necesita protezarea articulara a genunchiului si soldului, fie că vorbim despre proteze parțiale sau despre proteze totale” – a continuat Dr. Predescu.

Un alt punct forte al dispozitivului constă în faptul că intervențiile ortopedice se realizează într-o manieră minim-invazivă, iar recuperarea pacienților este foarte rapidă, aceștia revenind la activitățile zilnice într-un timp scurt.

Regina Maria Ponderas Academic Hospital robot MAKO
Dispozitivul este destinat artroplastiei totale și parțiale de genunchi și artroplastiei totale de șold.

Conform studiilor, artroplastia parțială de genunchi este de aproximativ 3 ori mai exactă când este realizată cu ajutorul unui braț robotic. Mai mult decât atât, gradul de sângerare este mult mai scăzut iar perioada de spitalizare și recuperare mult mai mică în acest caz.

“Suntem încântați să aducem, în premieră pentru România, dar și în această parte a Europei, această tehnologie robotizată extrem de avansată, care ne va ajuta să oferim, în continuare, servicii medicale la cele mai înalte standard. Ținând cont de evoluția pandemiei cu coronavirus, am luat măsuri de siguranță excepționale în întregul spital pentru asigurarea serviciilor medicale în siguranță, dar și pentru protejarea pacienților și a personalului medical. Printre aceste măsuri se află testarea tuturor pacienților internați în spital și testarea periodică a întregului personal medical, precum și implementarea unor reguli, protocoale și circuite riguroase “ – a declarat Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu, Medic Primar Chirurgie Generală, Director Medical PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.

În urmă cu doi ani, Ponderas Academic Hospital a lansat primul Program Integrat de Chirurgie Minim Invazivă și Robotică din România. Programul este bazat pe doi roboți daVinci Xi – unul folosit pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale propriu-zise, iar cel de-al doilea în pregătirea chirurgilor pentru utilizarea acestui robot.

La finalul anului trecut, în cadrul aceluiași spital, a fost lansat Surgical Training Institute (STI), un centru destinat instruirii în chirurgia minim invazivă și intervențiilor asistate robotic sau endoscopic. Centrul pune la dispoziția medicilor, studenților și asistenților medicali un spațiu echipat adecvat pentru însușirea cunoștințelor și aptitudinilor necesare utilizării noilor tehnologii, sub atenta coordonare a experților.

Citește și: