Robotul daVinci Xi: beneficii pentru pacienți

  • Medicina digitală



Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria, a lansat Primul Program Integrat de Chirurgie Minim Invazivă și Robotică din România, o inițiativă inovatoare pentru sistemul medical privat din România. Programul se bazează pe doi roboți daVinci Xi – unul este folosit pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale propriu-zise, iar cel de-al doilea în pregătirea chirurgilor pentru utilizarea acestui robot.

„daVinci Xi, cea mai nouă generație de roboți chirurgicali, se integrează perfect în Ponderas Academic Hospital, spital multidisciplinar care face performanță chirurgicală la cele mai înalte standarde din Europa.” – declară Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu – Director Medical Ponderas Academic Hospital, parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria.

Utilizarea roboților daVinci Xi aduce avantaje uluitoare atât pentru medicii chirurgi care vor lucra cu robotul,  cât și pentru pacienții care astfel vor putea opta pentru intervenții chirurgicale asistate de acesta. În continuare, vă vom prezenta informații în legătură cu tehnologia daVinci Xi, precum și beneficiile pe care le aduce pacienților.

abonare

Tehnologia daVinci Xi

Robotul daVinci Xi este un sistem computerizat menit să eficientizeze și să îmbunătățească prestația chirurgului din sala de operație. Robotul daVinci Xi reprezintă vârful de gamă în materie de roboți folosiți în chirurgie, Ponderas Academic Hospital fiind primul în care există un astfel de sistem. Până acum, unele spitale din România efectuau intervenții chirurgicale asistându-se de generații anterioare de roboți, precum daVinci Si sau daVinci S.

Versiunea Xi a robotului daVinci beneficiază de vedere tridimensională (3D) la o calitate superioară (HD), oferă posibilitatea de mărire a imaginilor de peste 10 ori, deține 4 brațe multifuncționale, cărora li se atașează instrumente chirurgicale, capabile să se rotească în 7 direcții, la 540 de grade. De asemenea, robotul daVinci Xi permite rotirea mesei de operație în timpul intervenției, precum și rotirea sistemului la 360 de grade în jurul pacientului.

Intervenții minim-invazive în chirurgia urologică

Arhitectura sistemului daVinci Xi permite executarea mișcărilor precise, de mare acuratețe, ale chirurgului, fapt care conduce la efectuarea unor intervenții cu caracter minim invaziv. Mai mult decât atât, robotul este capabil să filtreze tremorul inerent, crescând astfel precizia mișcării brațelor și a instrumentelor.

„Minim-invaziv trebuie să fie standardul chirurgiei, nu în viitor, ci astăzi!” – adaugă Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu

În acest fel se pot evita diferite accidente nedorite, care ar putea pune viața pacientului în pericol. Robotul este folosit în special în domeniul urologiei, iar anumite intervenții clasice din această ramură chirurgicală se pot sfârși prin pierderi mari de sânge sau prin pierderea diferitelor funcții ale organismului.

Pacienții operați cu daVinci Xi prezintă un avantaj major în această situație deoarece, prin posibilitatea de vizualizare în profunzime și prin capacitatea de microdisecție fină și sigură, șansa de accidente nedorite este aproape inexistentă.

Beneficii în chirurgia oncologică

În cazul pacienților oncologici, aceștia vor putea beneficia de siguranța că medicul chirurg a îndepărtat în totalitate tumora. De asemenea, vor putea afla dacă tumora a afectat sau nu țesutul sănătos din jur. În acest fel rata complicațiilor va scădea semnificativ în comparație cu alte tipuri de intervenții chirurgicale.

Chirurgia robotică permite efectuarea unor operații dificile și complexe, în special în zone anatomice înguste (de ex. pelvis sau loja timică) unde există o serie de structuri vitale, cum ar fi nervi, a căror lezare poate duce la complicații cu impact major în calitatea vieții pacientului.

„În Ponderas Academic Hospital, da Vinci Xi permite abordarea unor zone diferite, cu implicații complexe în chirurgia oncologică, urologie, chirurgia herniilor incizionale, bariatrie, pediatrie, ginecologie, chirurgie toracică, endocrină sau ORL” – adaugă Prof. Asoc. Dr. Cătălin Copăescu

O calitate superioară a vieții, reducerea complicațiilor și a timpului de refacere

Pacienții operați cu robotul daVinci Xi beneficiază de un timp de refacere foarte scurt. Intervenția fiind minim invazivă, organismul se va putea regenera într-o perioadă optimă. Și lipsa posibilelor accidente este un element care contribuie la reducerea timpului de refacere.

Utilizarea robotului de intervenție daVinci Xi garantează  în primul rând o calitate superioară a vieții pacienților. Aceasta rezultă din totalitatea avantajelor pe care le are (minim invaziv, precis, de mare acuratețe, sigur, mobil) și din capacitatea medicului chirurg de a-l utiliza.

Pacienții care au suferit intervenții chirurgicale mediate de acest robot și-au putut relua activitatea socială și fizică într-un timp foarte scurt și cu o eficiență cel puțin la fel de mare ca înainte de operație. Mai mult decât atât, unii dintre ei nici nu au resimțit dureri în urma unei astfel de intervenții. Prin utilizarea daVinci Xi, se asigură integritatea fizică și funcțională a organismului pacienților.

De multe ori, în cazul intervențiilor care durează foarte mult, felul în care chirurgul își manageriază oboseala poate avea implicații serioase asupra pacientului. Datorită faptului că medicul chirurg acționează robotul de la distanță, prin intermediul unei console, acesta nu suferă fenomenul de fatigabilitate, fapt ce îi permite menținerea aceluiași nivel de atenție pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

În videoclipul de mai jos sunt prezentate în ansamblu, beneficiile pe care le aduce pacienților utilizarea robotului daVinci Xi:

Citește și:

Mai aproape de crearea vieții artificiale – extinderea „alfabetului” ADN-ului a dat naștere pentru prima dată unei proteine sintetice funcționale

FDA a aprobat primul medicament cu un senzor digital încorporat, pentru monitorizarea administrării corecte

Zebra AI1: inteligența artificială care analizează radiografiile, CT și RMN, pentru un cost de numai un dolar