STUDIU. Cum poate contribui medicina digitală la managementul anxietății și depresiei?

  • Medicina digitală



Medicina digitală, mai precis aplicațiile mobile destinate domeniului sănătății, nu au implicații numai în ceea ce privește monitorizarea parametrilor vitali, a activității fizice sau a calității somnului, managementul pacienților cu hemofilie sau a celor diabetici, ci din ce în ce mai multe date arată că acestea pot fi folosite și în ameliorarea și chiar diminuarea simptomelor de anxietate sau depresie.

Rezultatele unui studiu recent au demonstrat că o aplicație mobilă care are la bază terapia cognitiv comportamentală, poate reduce semnificativ simptomele de anxietate. În același timp, aplicația Daylight, dezvoltată de compania Big Health, s-a dovedit eficientă și în ameliorarea unor alte simptome precum depresia, neliniștea și îngrijorarea.

abonare

Eficacitatea aplicației Daylight a fost determinată în relație cu scorul GAD-7, un indicator al nivelului de anxietate. În cadrul studiului, după primele 6 săptămâni, participanții care au utilizat aplicația mobilă au obținut un scor GAD-7 de 9,46, comparativ cu ceilalți participanți al căror scor a fost de 12,66.

Mai mult decât atât, la finalul studiului, după o perioadă de 10 săptămâni, scorul GAD-7 în rândul persoanelor care au beneficiat de Daylight a scăzut până la 7,9, în timp ce în rândul celorlalți participanți scăderea s-a oprit la 12,15.

Managementul pacientilor cu anxietate si depresie cu ajutorul aplicatiilor mobile
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 1 din 3 persoane suferă de anxietate. În ceea ce privește depresia, aceasta afectează mai bine de 300 de milioane de oamenii la nivel global, fiind responsabilă de 1 milion de decese prin suicid în fiecare an.

Desfășurarea studiului

Studiul care a urmărit eficacitatea aplicației mobile Daylight a fost publicat de către Asociația Americană pentru Anxietate și Depresie. Acesta a avut ca obiectiv principal reducerea scorului GAD-7 în urma utilizării aplicației pentru o perioadă de 10 luni. Obiectivele secundare s-au concentrat pe determinarea impactului pe care Daylight îl are asupra altor simptome precum depresia, îngrijorarea, neliniștea și starea de bine deficitară.

„În acest studiu am găsit că Daylight a ajutat participanții să-și îmbunătățească simptomele de anxietate, la un nivel similar cu cel obținut în urma unei îngrijiri în persoană” – afirmă Dr. Jenna Carl, vice președinte al departamentului de dezvoltare clinică și afaceri medicale din cadrul Big Health.

Cercetarea s-a desfășurat pe o perioadă de 10 săptămâni și a inclus 256 de participanți cu vârsta mai mare de 18 ani, care sufereau de anxietate moderată și severă. Aceștia au fost randomizați în două grupuri, de control și de intervenție, grupul de intervenție fiind cel în cadrul căruia persoanele au utilizat aplicația mobilă Daylight.

Pe lângă îmbunătățirile semnificative ale scorurilor GAD-7, înregistrate în rândul participanților care au utilizat aplicația mobilă, studiul a arătat și o scădere a riscului de remisiune a anxietății în cadrul aceluiași grup, precum și o scădere semnificativă a simptomelor de depresie, îngrijorare și neliniște.

„Aceste rezultate au implicații majore în creșterea accesului la îngrijirea sănătății mintale, mai ales pentru că în ziua de astăzi majoritatea oamenilor dețin telefoane mobile inteligente. În acest fel, numeroși oameni a căror sănătate mintală este afectată dar care însă au un acces limitat la îngrijiri medicale, ar putea beneficia de opțiunile generate de aplicațiile telefoanelor mobile” – continuă Dr. Carl

Aplicația Daylight

Această aplicație mobilă este dezvoltată pe baza unor elemente terapeutice cognitiv comportamentale, având aspecte personalizate, astfel încât fiecare utilizator să o poată parcurge și să beneficieze de ea în ritm propriu și potrivit nevoilor individuale. Daylight se prezintă sub forma unui terapeut virtual care ghidează persoana care o folosește, pe tot parcursul experienței acesteia.

În cadrul aplicației există patru module, fiecare având o durată de 10-20 de minute. Acestea pot fi parcurse și într-un timp mai scurt, în funcție de dorința utilizatorului. Modulele sunt bazate pe principii de relaxare, control al stimulilor, restructurare cognitivă și expunere imagistică.

Oportunitățile pe care le prezintă aplicația însumează o serie de exerciții interactive și animații care să faciliteze procesul de învățare și implementare a tehnicilor de terapie cognitiv comportamentală. Este o aplicație personalizată, care încurajează utilizatorii să implementeze ceea ce învață și în lumea reală.

Aceștia primesc notificări și remindere ca să le amintească să o folosească zilnic. De asemenea, utilizatorii sunt încurajați să completeze săptămânal o serie de evaluări în legătură cu simptomele de anxietate, depresie și calitate a somnului.

UCLA și Apple – studiu despre sănătatea mintală

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 1 din 3 persoane suferă de anxietate. În ceea ce privește depresia, aceasta afectează mai bine de 300 de milioane de oamenii la nivel global, fiind responsabilă de 1 milion de decese prin suicid în fiecare an. Statisticile arată că deși depresia este identificată și tratată, mai bine de 50% dintre pacienți nu se vindecă.

Nefiind încă pe deplin înțeles, odată cu acest diagnostic persoanei în cauză i se asociază și un grad de stigmatizare. Uneori acesta poate fi motivul principal pentru care cineva a cărui sănătate mintală are de suferit, alege să nu caute ajutor de specialitate. Din această cauză, aplicațiile mobile care țintesc eficient diminuarea simptomelor anxietății sau depresiei sunt mai mult decât necesare.

University of California, Los Angeles (UCLA) în parteneriat cu Apple debutează un studiu care vizează sănătatea mintală, mai precis modul în care anumiți factori precum sportul, activitatea fizică, pulsul și alte activități zilnice afectează simptomele de anxietate și depresie. Studiul a fost lansat în săptămâna 3-10 august 2020 și urmează să se desfășoare pentru o perioadă de 3 ani.

Infografic atitudine fata de bolile mintale
Datele infograficului provin dintr-un studiu realizat de IMAS, la comanda Centrului pentru Inovație în Medicină, în România, 2017.

În prima etapă a cercetării, oamenii de știință au inclus 150 de participanți, însă se estimează că atunci când studiul va avansa, vor fi monitorizați mai bine de 3.000 de persoane. Studiul se va desfășura în totalitate la distanță, pentru a putea evita riscul infectării cu noul coronavirus.

Participanții vor descărca o aplicație pe telefonul mobil, vor primi un monitor pentru somn Beddit și un ceas inteligent Apple pe care îl vor putea folosi pe toată perioada studiului.

Acest studiu face parte din inițiativa UCLA „Depression Grand Challenge” – Marea provocare a depresiei, inițiativă care își propune identificarea factorilor genetici și care țin de mediu care contribuie în apariția depresiei, precum și înțelegerea modificărilor biologice pe care depresia le produce la nivelul corpului și a creierului. Mai mult decât atât, prin acest proiect se dorește accelerarea progresului în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul, precum și diminuarea stigmatizării asociate acestei afecțiuni.

La începutul acestui an au fost prezentate rezultatele celui mai mare studiu realizat până acum, care a evaluat modificările genomice asociate tulburărilor psihiatrice. Studiul a permis identificarea a 6 variante genetice care pot conduce la dezvoltarea anxietății.

Citește și: