INFOGRAFIC: Atitudinea românilor față de bolile mintale

  • Health literacy



România se află printre primele 3 țări din Europa în ceea ce privește incidența tulburărilor mintale. Depresia ocupă primul loc, cu o incidență de 5%. Mediul de lucru poate avea un impact major asupra sănătății mintale a unei persoane.

Pe 10 octombrie s-a celebrat Ziua Mondială a Sănătății Mintale, iar tema acestui an a fost „Sănătatea mintală la locul de muncă”. Impactul bolilor psihice la locul de muncă, precum și măsurile ce pot fi luate pentru asigurarea sănătății mintale se regăsesc în acest articol. Printre cele mai întâlnite repercusiuni ale unei atmosfere de muncă ostile sunt sindromul burnout, stresul și depresia.

abonare

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Centrul pentru Inovație în Medicină a prezentat în luna aprilie studiul „Atitudini și percepții asupra bolilor mintale în cadrul populației din România”. Cercetarea s-a concentrat asupra modului în care societatea română se raportează la pacienții cu tulburări psihice și de comportament (TPC).

Sursa pictograme: freepik.comRezultatele studiului au indicat gradul crescut de stigmatizare cu care se confruntă persoanele cu TPC din România, astfel încât:

  • 45% dintre români nu ar accepta să lucreze împreună cu un astfel de pacient, nici să le fie prieten sau coleg;
  • 79% dintre români cred că pacienții cu TPC ar putea duce o viață normală dacă ar solicita ajutor medical și s-ar trata corespunzător afecțiunilor;
  • 85% dintre români consideră că acești pacienți sunt priviți mai rău în societate, fapt ce poate conduce la discriminări la locul de muncă, în relația cu băncile, cu sistemul educațional etc.
  • 69% dintre români nu ar accepta să locuiască alături de o persoană cu TPC, iar aproximativ 30% nici nu și-ar dori să stea pe aceeași stradă cu una.

Pe parcursul vieții, 1 din 4 persoane va suferi la un moment dat o tulburare mintală. Fie că este vorba despre o tulburare gravă (demență, schizofrenie sau diverse dependențe – alcool, droguri), sau una ușoară (depresie sau anxietate), acceptarea și înțelegerea persoanelor suferinde reprezintă principalii pași care duc la integrarea acestora în societate.

Studiul a fost elaborat și campania realizată cu sprijinul Janssen Romania.