#ESCCongress2022: Screening-ul fibrilației atriale prin mijloace digitale dublează rata de diagnostic și tratament

  • Medicina digitală



Studiul eBRAVE-AF, prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Cardiologie din acest an, a demonstrat că screening-ul fibrilației atriale realizat cu ajutorul telefonului mobil poate dubla ratele de diagnosticare și tratament în rândul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, comparativ cu metodele de screening tradiționale. Diagnosticul a fost ulterior validat prin monitorizare EKG continuă, timp de 14 zile, și evaluarea unui medic specialist din afara studiului.

Screening-ul bolilor cardiovasculare folosind metode digitale reprezintă o mare oportunitate, în special în cazul fibrilației atriale (FA), o afecțiune care nu este caracterizată de simptome vizibile și de cele mai multe ori rămâne nediagnosticată. La nivel mondial, peste 40 de milioane de persoane trăiesc cu FA, având un risc de 5 ori mai mare de a face accident vascular cerebral. Numeroase studii anterioare au demonstrat potențialul screening-ului digital al FA, însă niciunul nu a adresat această problemă în rândul persoanelor mai în vârstă, care nu sunt la fel de confortabile cu utilizarea tehnologiei ca tinerii.

abonare

„Screening-ul digital a fost bine primit de către participanții mai în vârstă, care au avut tendința de a realiza mai multe măsurători în comparație cu participanții mai tineri” – a declarat Prof. Axel Bauer, Innsbruck Medical University, Austria.

eBRAVE-AF s-a adresat persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani care dețin un smartphone și sunt la risc de la dezvolta un accident vascular cerebral. Studiul a inclus 5.551 participanți, cu media de vârstă de 65 de ani, randomizați în două grupuri – grupul care a beneficiat de screening digital (2.860) și grupul care a beneficiat de screening convențional (2.691). 

Screening-ul digital a presupus utilizarea telefonului mobil și a unei aplicații dedicate care identifică tulburarile de ritm cardiac, utilizând senzorul de fotopletismografie al telefonului. Participanții și-au realizat măsurători de două ori pe zi, timp de 14 zile, apoi de două ori pe săptămână până la finalul studiului. În cazul în care erau identificate măsurători anormale, participanții primeau un kit EKG pentru a se monitoriza continuu timp de 14 zile. După această perioadă rezultatele erau evaluate de oamenii de știință și trimise înapoi participanților care erau rugați să-și apeleze medicul pentru confirmarea diagnosticului și pentru inițierea tratamentului.

Infografic ESCCongress, studiul eBRAVE-AF
Sursă imagine: https://twitter.com/escardio

Obiectivul primar al studiului a fost identificarea cazurilor de insuficiență cardiacă și debutul tratamentului cu anticoagulante orale, în primele 6 luni de la inițierea cercetării. 38 de participanți din grupul de screening digital și 17 participanți din grupul de screening convențional au îndeplinit acest obiectiv primar, fiind diagnosticați cu fibrilație atrială.

Participanții (4.752) care nu s-au încadrat în acest obiectiv au trecut în faza a doua a studiului. Acesta a presupus schimbarea participanților din grupul de screening digital cu cei din grupul de screening tradițional, în așa fel încât toți cei înscriși la studiu să beneficieze de screening cu ajutorul telefonului mobil. Și în acest caz metodele digitale de screening au identificat mai eficient cazurile de FA (33 de persoane din grupul de screening digital și 12 persoane din grupul de screening convențional).

Metodele digitale de screening pentru aritmii sunt din ce în ce mai mult explorate. La începutul anului 2022, European Heart Rhythm Association (EHRA) a lansat un document de poziție care servește drept ghid practic pentru utilizarea dispozitivelor digitale în depistarea, monitorizarea și managementul aritmiilor. Documentul include aspecte legate de: tehnologiile aprobate de către Comisia Europeană, modul în care astfel de tehnologii sunt aplicate în rândul atleților profesioniști, nevoia screening-ului pentru fibrilația atrială, strategii de implicare a pacienților în utilizarea acestor dispozitive.

Citește și: