Apple Watch ECG Study: cazurile de insuficiență cardiacă ar putea fi detectate și monitorizate la distanță cu ajutorul unui smartwatch

  • Medicina digitală



Utilizând informații EKG înregistrate cu ajutorul ceasului inteligent Apple, oamenii de știință de la Mayo Clinic au dezvoltat un algoritm bazat pe inteligență artificială care poate depista cu mare acuratețe persoanele cu insuficiență cardiacă. Conform rezultatelor Apple Watch ECG Study, prezentate în cadrul evenimentului Heart Rhythm 2022, acest studiu reprezintă un element de bază în facilitarea accesului pacienților la servicii medicale de screening de înaltă calitate.

Ceasul înregistrează datele EKG provenite de la utilizatori, le transmite către aplicația mobilă dezvoltată de Mayo Clinic, iar clinica le transmite către un centru medical unde algoritmul ajută la identificarea pacienților la risc. Informațiile medicale preluate din EKG sunt integrate cu dosarele electronice ale pacienților pentru a facilita interpretarea datelor. Așadar, informații medicale importante, necesare pentru diagnosticare, pot fi înregistrate într-un cadru non-clinic, cu ajutorului unui smartwatch, iar ulterior să ajungă într-un centru specializat unde vor fi luate decizii cu privire la sănătatea cardiovasculară a utilizatorului. 

abonare

În mod normal, screening-ul pentru afecțiuni cardiovasculare presupune realizarea unor examinări imagistice (CT, ecocardiogramă etc.) care pot fi costisitoare. Utilizarea unei abordări digitale în screening-ul și monitorizarea insuficienței cardiace nu numai că ar crește rata diagnosticării acestei afecțiuni și așadar salva vieți, ci ar și reduce inegalitățile în materie de costuri și acces la astfel de servicii medicale. Oamenii vor putea să-și monitorizeze în orice moment al zilei, în orice loc, inima, fără să fie nevoiți să aștepte până la următoarea vizită medicală sau să se deplaseze în altă locație pentru examinări imagistice.

Desfășurarea studiului

Studiul a inclus peste 2.400 de participanți, din 11 țări diferite, cu o medie de vârstă cuprinsă între 38-68 de ani. Pe parcursul a 6 luni de monitorizare, cu ajutorul smartwatch-ului Apple, au fost înregistrate peste 125.000 de EKG-uri. Informațiile medicale au fost stocate în aplicația mobilă dezvoltată de cercetătorii de la Mayo Clinic, iar ulterior analizate cu algoritmul bazat pe inteligență artificială, elementul central urmărit fiind prezența unei fracții de ejecție mai mică de 40%.

Monitorizarea sănătății cu ajutorul smartwatch-urilor poate adresa discrepanțele în materie de costuri și acces la servicii medicale

Complianța participanților a fost mare, peste 92% dintre aceștia utilizând aplicația de mai multe ori pe durata studiului. Din numărul total de pacienți, numai 16 (3,8%) au înregistrat o fracție de ejecție mai mică de 40%, iar 13 din acest grup au fost identificați cu ajutorul algoritmului ceasului inteligent. Performanțele algoritmului au fost semnificative, identificarea pacienților realizându-se cu o sensibilitate de 81.2% și o specificitate de 81.3%.

„Această tehnologie are potențial de scalabilitate foarte mare, putând fi adoptată de spitale pentru a servi mai bine pacienții, în special în comunitățile îndepărtate sau aflate în diverse zone geografice, adresând în același timp inegalitățile în ceea ce privește accesul la serviciile medicale și permițând medicilor să ofere pacienților o îngrijire mult mai coordonată” – concluzionează Dr. Paul Friedman, FHRS, Mayo Clinic.

Mai multe detalii despre studiu:

Utilizarea instrumentelor digitale pentru monitorizarea sănătății cardiologice nu este o noutate. Recent, a fost publicat un document de poziție în EP Europace, care servește drept ghid practic pentru utilizarea dispozitivelor digitale în depistarea, monitorizarea și managementul aritmiilor. Documentul include aspecte legate de: tehnologiile aprobate de către Comisia Europeană, modul în care astfel de tehnologii sunt aplicate în rândul atleților profesioniști, nevoia screening-ului pentru fibrilația atrială, strategii de implicare a pacienților în utilizarea acestor dispozitive, ce pacienți ar trebui să utilizeze un anumit tip de dispozitive de monitorizare.

Citește și: