STUDIU. Pacienții preferă dezvăluirea informațiilor sensibile despre starea de sănătate și mediul în care locuiesc prin intermediul soluțiilor digitale

  • Medicina digitală



Conform unui studiu recent publicat în jurnalul JAMA Network Open, pacienții preferă să ofere informații sensibile mai degrabă prin intermediul unei aplicații digitale decât prin discuțiile directe cu personalul medical. Studiul a utilizat o aplicație denumită mPATH (Mobile Patient Technology for Health), care asistă screeningul pentru cancerul colorectal și care a inclus întrebări suplimentare de screening pentru depresie, violență domestică și riscul de cădere.

Conform autorilor, sistemul de sănătate din Statele Unite solicită personalului medical să pună aceste întrebări pacienților la fiecare vizită. Aplicația mPATH a putut fi accesată de pacienți pe o tabletă în timpul vizitelor la cabinetele unde primeau asistență medicală primară. Au fost identificate de cel puțin două ori mai multe persoane care se confruntau cu depresia, violența domestică sau un risc crescut de cădere în rândul pacienților care au utilizat aplicația, în comparație cu cei care au purtat discuții directe cu cadrele medicale.

abonare

Conceptul de anamneză digitală (investigarea istoricului medical al pacientului prin instrumente digitale) este deja în discuție de ceva timp, iar studiul prezent contribuie la demonstrarea valorii acestor instrumente.

Anamneza digitală, soluție inovativă pentru stocarea istoricului medical personal al pacientului

Toți adulții care au vizitat clinicile participante la studiu în perioada iunie 2019 – februarie 2020 au primit tableta pentru a putea efectua screeningul prin aplicație, iar datele obținute au fost transmise către dosarul electronic de sănătate individual. În medie, chestionarul a fost completat în mai puțin de 90 de secunde. Timpul scurt este extrem de important pentru fezabilitatea integrării unei astfel de componente în fluxul de lucru obișnuit.

Studiul a inclus și un sistem de alertă, astfel încât rezultatele semnificative să fie evidențiate în dosarul electronic de sănătate. Asistentele medicale primeau răspunsurile pacienților direct în sistemul lor electronic, fiind necesară parcurgerea tuturor răspunsurilor pentru a le putea accepta. Mai mult, la deschiderea dosarului electronic de către medic, acesta primea o alertă de tip pop-up care conținea orice informație esențială obținută în urma screeningului.

În total, au fost 23.026 de participanți la studiu. Rezultatele raportate sunt următoarele:

  • în perioada în care a fost utilizată aplicația, au fost depistate de peste două ori mai multe persoane care aveau semne de depresie, risc de cădere sau care erau supuse violenței domestice;
  • toate cele șase centre au raportat creșteri semnificative, pentru toate cele trei domenii de screening, după ce au început să utilizeze aplicația.

Așadar, de două ori mai mulți pacienți au fost dispuși să împărtășească informații sensibile prin aplicația digitală, decât prin discuția directă cu personalul medical. Studii anterioare sugerează percepția unui grad mai mare de intimitate atunci când întrebările de screening sunt completate printr-o tabletă decât prin discuțiile verbale. De asemenea, este posibil ca rezultatele să fie explicate prin prisma stigmei considerabile atașate subiectelor precum sănătatea mentală sau violența unui partener intim. Astfel de discuții pot genera reacții emoționale în ambii interlocutori, motiv pentru care pentru unele persoane poate fi mai facilă împărtășirea informațiilor printr-un dispozitiv digital.

Colectarea într-un mod uniform a acestor date, prin soluții digitale ușor accesibile și utilizabile, precum și cost-eficiente, ar putea aduce plus valoare experienței clinice a pacienților din multiple perspective. Integrarea preferințelor pacienților în serviciile medicale oferite ar putea conduce la o mai bună înțelegere a nevoilor acestora și la potențiala implementare timpurie a unor strategii preventive sau curative necesare.

Mai multe riscuri asupra sănătății individuale ar putea fi identificate și adresate, generând un impact financiar pozitiv asupra sistemului de sănătate (deoarece exacerbarea unei tulburări depresive, implicațiile fizice și psihice asociate violenței domestice și consecințele căderii la pacienții fragili determină agravarea stării de sănătate și implicit costuri crescute). Pe lângă standardizarea procesului de colectare a unor date esențiale despre starea de sănătate individuală, tehnologiile digitale pot scurta și timpul de colectare a acestor date, eficientizând îngrijirile medicale.

Cu toate acestea, pentru adoptarea pe scară largă a unor astfel de intervenții, este esențială investigarea procesului optim de integrare a soluției digitale în modul obișnuit de lucru al medicilor. În acest sens, autorii studiului au anunțat deja desfășurarea concomitentă a unui alt studiu clinic multicentric, randomizat, prin care își propun investigarea unor strategii eficiente pentru integrarea intervenției lor în practica medicală curentă.

Citește și: