Site icon Raportul de gardă

Depistarea precoce a cancerului de sân și de col uterin: la ce vârstă se începe screening-ul, cu ce frecvență și ce trebuie să facă fiecare femeie?

Altfel despre depistarea precoce a cancerului- utilizarea testelor genetice

Altfel despre depistarea precoce a cancerului- utilizarea testelor genetice

Screeningul, sau depistarea precoce, reprezintă utilizarea unor metode diagnostice specifice pentru a identifica leziuni precanceroase ori chiar cancer în fază precoce, la persoane care nu au semne sau simptome. Astfel, leziunea precanceroasă poate fi excizată înainte de a se maligniza, iar cancerul în fazele sale inițiale poate fi tratat mai eficient.

Până în prezent, există 5 tipuri de cancer care beneficiază de screening: de sân, de col uterin, de colon și rect, de plămân și de prostată.

De ce este importantă depistare precoce?

Modificările care pot fi descoperite de testul de screening, conform cancerprogressreport.org

Ce beneficii aduce screeningul?

Cancerele feminine care pot fi depistate precoce

Cancerul de sân și cel de col uterin reprezintă două dintre cele mai frecvente și periculoase cancere specifice organismului feminin.

Cancerul de sân reprezintă cea mai frecventă formă de cancer la femei, cu 1,7 milioane noi cazuri diagnosticate în 2012 în întreaga lume și principala cauză de deces prin cancer la femei. Numeroși factori de risc sunt implicați, într-o anumită măsură, în apariția cancerului de sân. Conform unui studiu care a determinat că aproape jumătate din numărul de cazuri de cancer sunt evitabile, cancerul de sân este favorizat de excesul ponderal, consumul de alcool, sedentarism.

Recomandări pentru screening în cancerul mamar:

Cancerul de col uterin reprezintă al șaptelea tip de cancer ca frecvență, cu 528.000 de cazuri nou diagnosticate în 2012 în întreaga lume. Acesta este cauzat de infecția cu virusul HPV. Există mai multe tipuri de HPV, dintre acestea 13 sunt de „risc înalt”: tipuri de virus strâns corelate cu apariția cancerului. 70% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infecția cu tipurile 16 și 18 de „risc înalt”. 4.1% dintre femeile sănătoase la nivel mondial prezintă aceste virusuri la nivelul colului uterin.

Recomandări pentru screening în cancerul de col uterin:

Se utilizează două metode:

Se recomandă :

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Sănătății lansează primul program de screening pentru cancerul la sân

Ce spun experții despre programul național de screening pentru cancerul la sân din România

Simpozionul „Să discutăm altfel despre cancer: prevenție, screening, diagnostic de precizie, tratament”

Exit mobile version