Site icon Raportul de gardă

#ESCCongress. Chiar și o scădere modestă, dar susținută a valorilor LDL-colesterolului și tensiunii arteriale determină reducerea riscului cardiovascular pe termen lung

Un stil de viață sănătos poate duce la scăderea hipertensiunii arteriale și a colesterolului

Sursa foto: pixabay.com

Un nou studiu prezentat într-o sesiune specială la Congresul Mondial de Cardiologie 2019   sugerează că majoritatea cazurilor de infarct miocardic, accident vascular cerebral și decese cauzate de boli cardiovasculare pot fi prevenite chiar și printr-o scădere moderată dar susținută a valorilor colesterolului LDL (LDL-C) și tensiunii arteriale.

 „Alimentația sănătoasă și activitatea fizică sunt modalități eficiente de a îmbunătăți sănătatea cardiovasculară. Dieta diferă pentru fiecare persoană și este cea care produce cele mai mari reduceri atât ale tensiunii arteriale, cât și a colesterolului, însă beneficiile se sesizează în timp” a susținut  profesorul Brian Ference de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, investigatorul principal.

Studiul a arătat că menținerea unor valori mai scăzute ale LDL-colesterolului și tensiunii arteriale sistolice (TAS) a determinat reduceri ale riscului de a dezvolta boli cardiovasculare de-a lungul vieții. Scăderea fiecărui parametru s-a asociat cu beneficii asupra reducerii riscului cardiovascular, însă, rezultate mai bune s-au înregistrat în cazul scăderii ambelor valori.

„Aceste mici modificări în LDL-C și SBP sunt genul de schimbări care pot fi realizate printr-o alimentație sănătoasă, cum ar fi dieta DASH sau dietele similare” a spus profesorul Ferance.

sursa foto: pixabay.com

Vârsta medie a participanților la studiu a fost de 65,2 ani (între 40,4 și 80,0 ), dintre care 54% de participanți din numărul total ( 440.000 de pacienți din Marea Britanie) erau de sex feminin. Numărul total de evenimente coronariene majore înregistrate  (definite ca prima apariție de atac de cord non-fatal, accident vascular cerebral ischemic sau deces de cauză coronariană) a fost de 25.000.

Analiza a fost făcută pe mai multe cohorte de pacienți, care au fost împărțiți aleator în grupuri care înregistrau fie valori ale  LDL-C mai mic,  fie ale TAS mai scăzute, sau ambele în comparație cu un grup de referință, apoi datele au fost comparate și înregistrate.

 „Este important să încurajăm pacienții și populațiile să aibă grijă de sănătatea lor. Menținerea pe termen lung a unor valori mai mici atât în ceea ce privește ​​LDL-C, cât și în TAS poate aduce beneficii foarte mari pentru sănătate, reducând dramatic riscul dezvoltare al bolilor cardiovasculare” concluzionează dr. Ference în finalul prezentării.

Citește și:

Exit mobile version