#ESCCongress. Vaccinarea antigripală reduce cu 18% riscul relativ de deces în timpul sezonului gripal, în rândul pacienților cu hipertensiune arterială

  • Cardiologie
  • Health literacy



Un nou studiu prezentat la Congresul European de Cardiologie 2019 demonstrează importanța administrării vaccinului antigripal pentru pacienții care suferă de hipertensiune arterială (HTA). Rezultatele cercetării indică o reducere cu 18% a riscului de deces în rândul persoanelor care suferă de HTA în timpul sezonului gripal. Cercetările anterioare au arătat că există o legătură între infecția cu virusul gripal și hipertensiunea arterială, pacienții fiind expuși la complicații severe, precum infarct miocardic si accident vascular cerebral.

„Având în vedere aceste rezultate, cred că toți pacienții cu hipertensiune arterială ar trebui să aibă în vedere o vaccinare anuală împotriva gripei”, a declarat Daniel Modin, de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca.

Studiul a fost efectuat pe pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 100 de ani și în acest scop s-au utilizat registrele de asistență medicală daneză. În total, au participat la studiu 600.000 de persoane. Perioada studiului  (2007-2016) a cuprins nouă sezoane de gripă, cercetătorii stabilind câți pacienți cu HTA au primit un vaccin antigripal înainte de fiecare sezon. Următorul pas al studiului a fost analiza stărea de sănătate a pacienților implicați, înregistrându-se toate cauzele de deces ale bolnavilor în această perioadă.

abonare

Au fost stabilite apoi criterii clare de diferențiere a pacienților, acestea fiind vârsta, medicamentele pe care le luau și starea socio-economică. În final, s-au realizat corelații între vaccinarea antigripală a pacienților cu HTA și riscul de deces în timpul sezonului gripal. Datele au arătat că vaccinarea a fost asociată cu o reducere relativă cu 18% a riscului de deces de orice cauză, o scădere relativă cu 16% a riscului de deces din orice cauză cardiovasculară și o scădere relativă de 10% pentru riscul de deces cauzat de accident vascular cerebral.

Daniel Modin a mai adăugat că “în cele nouă sezoane de gripă studiate, folosirea vaccinurilor a variat de la 26% la 36%, ceea ce înseamnă că mulți pacienți cu hipertensiune arterială nu au fost vaccinați. Dacă aveți hipertensiune arterială cereți informații despre vaccin la medicul de familie”.

Mai mult decât atât, pe lângă siguranță, un alt beneficiu al vaccinului este accesibilitatea, fiind ieftin și foarte ușor de procurat.

Daniel Modin a detaliat legătura dintre problemele cardiace și gripă: “Atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt cauzate de ruperea plăcilor aterosclerotice în arterele conducătoare spre inimă sau creier. După o ruptură, un cheag de sânge se formează și întrerupe alimentarea cu sânge. Se crede că nivelurile ridicate de inflamație acută indusă de infecția cu virusul gripal reduc stabilitatea plăcilor și cresc probabilitatea ca acestea să se rupă. ”

HTA poate produce complicații pentru pacienții afectați de gripă
Sursă foto: unsplash.com

Citește și: