Site icon Raportul de gardă

INTERVIU. Dorica Dan, despre accesul la servicii medicale și inovație pentru pacienții cu boli rare în contextul COVID-19

Dorica Dan și Bianca Cucoș

Un sondaj Eurordis, realizat în primul val al pandemiei, arată că peste 80% dintre pacienții cu boli rare raportează limitarea accesului la servicii medicale. Evaluarea răspunsurilor din chestionarul „Situația pacienților cu boli rare din România în perioada de izolare din cauza Covid-19”, realizat de Alianța Națională pentru Boli Rare din România, arată că 46% dintre respondenți au întâmpinat probleme legate de continuitatea tratamentului. 42% au declarat că au întrerupt parțial sau total tratamentul administrat în cadrul unui spital, iar 2% au primit tratamentul la un alt spital decât cel obișnuit. Rezultatele pe larg, aici.

Urmăriți un interviu cu Dorica Dan, președinte Alianța Națională pentru Boli Rare din România, realizat de editorul Dr. Bianca Cucoș, medic rezident genetică medicală, despre accesul pacienților cu boli rare la servicii de sănătate și inovație, în timpul pandemiei COVID-19, dar și despre lecțiile care vor rămâne în urma acestei experiențe.

Principalele subiecte abordate:

În Europa, o boală rară este definită drept o boală care afectează mai puțin de 1 din 2.000 de persoane. Deși fiecare boală conduce la un număr scăzut de cazuri, în total trăiesc peste 300 de milioane de oameni cu una sau mai multe boli rare cunoscute la nivel global, iar în UE, 30 milioane.

Citește și:

Exit mobile version