Site icon Raportul de gardă

Planul Național pentru Cancer: Recomandările experților internaționali pentru România

Potrivit statisticilor GLOBOCAN, riscul de deces cauzat de cancer, până la vârsta de 75 de ani, este cu 3,5% mai mare în România, față de restul Uniunii Europene. Cele mai des întâlnite forme de cancer în România sunt cancerele de plămân, de sân, de col uterin, colorectal și cancerul de prostată, fiind responsabile pentru 47.6% din totalul deceselor asociate cu cancerul.

Din cauza lipsei unor programe de screening sau diagnosticare precoce în România, mai mult de 70% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt depistate în stadii avansate, iar 20% dintre cancerele de sân sunt diagnosticate în stadiile II sau III.

În cazul cancerului de col uterin, România are cea mai ridicată rată de mortalitate dintre toate statele UE, deși dacă este depistată în stadii inițiale această formă de cancer are în general un prognostic bun – supraviețuirea la 5 ani poate ajunge până la 100%, dacă afecțiunea este depistată în stadiul 0, respectiv 91%, în stadiul I.

În aprilie 2016, Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a anunțat lansarea primului Plan Național de Control al Cancerului din România, proiect care includea un ansamblu de măsuri comprehensive pentru prevenția, reducerea incidenței și a mortalității cancerului în România. Deși Planul Național de Control al Cancerului ar fi reprezentat un beneficiu major pentru bolnavii de cancer din România și ar fi adus sistemul nostru de sănătate mai aproape de standardele Europei de Vest, proiectul nu a fost pus niciodată în aplicare.

Cu ocazia Media Education Event, redacția raportuldegarda.ro a avut ocazia să intervieveze doi dintre cei mai respectați specialiști europeni în domeniul politicilor de sănătate: prof. Mark Lawler, de la Facultatea de Medicină a Universității din Belfast, și Tit Albrecht, președintele Centrului pentru Sănătate al Institutului Național de Sănătate Publică din Slovenia.

Prof. Mark Lawler: “Dacă medicina personalizată este inclusă în planul pentru cancer, poate economisi o mulțime de bani”

Profesorul Mark Lawler a susținut o prezentare despre importanța aplicării la nivel național a unor mecanisme eficiente de detectare și tratare a cancerului, pentru a reduce rata mortalității asociate cu această boală în Europa Centrală și de Est. În urma evenimentului, am discutat cu Prof. Lawler despre dificultățile României în combaterea cancerului și despre cum ar trebui pus în aplicare un plan împotriva cancerului, în așa fel încât să fie eficient din punct de vedere al costurilor.

– În România, încercăm să punem în aplicare primul nostru plan pentru combaterea cancerului. Care crezi că sunt principalele criterii pe care un astfel de plan trebuie să le îndeplinească pentru a fi eficient?

– Vorbind despre cercetare, credeți că un standard european de colectare și diseminare a datelor ar ajuta în lupta împotriva cancerului?

– În România, la fel ca în majoritatea țărilor Est Europene, bugetul pentru sănătate nu se ridică la standardele țărilor din Vest. Care credeți că ar fi cea mai eficientă abordare: investirea în prevenție sau axarea pe tratament?

– Vorbind despre eficiență, ce rol credeți că joacă medicina personalizată în tratarea cancerului?

Prof. Tit Albrecht: “Bolnavii de cancer încă sunt stigmatizați”

Profesorul Tit Albrecht a fost unul dintre experții prezenți la evenimentul de lansare al Planului Național de Control al Cancerului, pe 13 aprilie 2016. Ne-a mărturisit că a rămas plăcut surprins de sprijinul politic de care s-a bucurat planul României de control al cancerului, dar a rămas dezamăgit atunci când a aflat că nu se va mai pune în aplicare. Totuși, s-a arătat dornic să transmită autorităților din România toate elementele care ar trebui incluse într-ul astfel de plan pentru a-i asigura eficiența.

– În acest moment, în România, încercăm să implementăm primul nostru plan național împotriva cancerului. Care credeți să sunt elementele de bază pe care orice plan pentru cancer ar trebui să le îndeplinească?

Exit mobile version