Site icon Raportul de gardă

#ȘtiriOficiale. Nou protocol de management a cazurilor de COVID-19. Cum se tratează cazurile ușoare la domiciliu?

Nou protocol de management a cazurilor de COVID-19. Cum se tratează cazurile ușoare la domiciliu? Ce terapii se adaugă în formele medii sau severe?

Nou protocol de management a cazurilor de COVID-19. Cum se tratează cazurile ușoare la domiciliu? Ce terapii se adaugă în formele medii sau severe?

Ministerul Sănătății din România a elaborat un nou protocol de tratament al infecției cu SARS-CoV-2, publicat în Monitorul Oficial pe 3 decembrie 2020. Acest protocol aduce revizuiri asupra primului protocol, publicat în martie 2020, pe baza celor mai recente date din studiile clinice care vizează siguranța și eficiența terapiilor candidate în COVID-19.

O recomandare importantă este aceea de a nu administra tratament medicamentos în formele asimptomatice de COVID-19. Totuși, protocolul menționează importanța supravegherii atente a stării clinice și paraclinice a pacientului, pentru a identifica rapid evoluția bolii către forme mai severe, și pentru a institui tratamentul potrivit, în mod prompt.

Conform noilor date din practica medicală și din studiile clinice, anumite molecule terapeutice, considerate eficiente inițial și incluse în protocol, nu mai sunt recomandate, datorită lipsei dovezilor de eficiență. În plus, anumite clase terapeutice (antiinflamatoare, anticoagulante, antivirale) au indicații mai precise.

Recomandări esențiale

Protocolul terapeutic COVID-19 pe scurt: formele ușoare sau asimptomatice nu necesită tratament specific. În formele moderat-severe se adaugă antivirale, antiinflamatoare sau anticoagulante, în anumite condiții.

Indicații de evaluare medicală a pacienților tratați la domiciliu

O proporție semnificativă de infecții COVID-19 sunt ușoare sau asimptomatice, iar pacienții pot fi tratați la domiciliu. Cu toate acestea, următoarele manifestări indică necesitatea unui control medical, urmat, posibil, de spitalizare:

Tratamentele antivirale

Tratamentul antiviral se administrează în mod exclusiv în cadrul spitalizării, pacientul fiind urmărit clinic și biologic.

Alte antivirale, cu potențial terapeutic în COVID-19, sunt:

Tratamentul antiinflamator și imunomodulator

Tratamentul care inhibă sau modulează inflamația poate fi eficient în a doua fază a bolii, ce include o reacție imunitară exagerată la prezența virusului, și asociază agravarea simptomatologiei, în special pulmonare. Această formă se manifestă paraclinic prin limfopenie, trombocitopenie, valori ridicate de proteina C reactivă, feritină, IL-6, LDH, fibrinogen și D-dimeri.

Tratamentul anticoagulant sau antiagregant

Infecțiile acute presupun un risc crescut de tromboembolism venos, iar COVID-19 include o serie de factori de risc suplimentari: inflamația sistemică, disfuncția endotelială, activarea plachetară și creșterea anumitor factori de coagulare.

Tratamentul antibiotic

Coinfecția sau suprainfecția bacteriană poate avea loc la anumiți pacienți, cu factori de risc generali și sistem imunitar afectat, care nu produce un răspuns adecvat la infecția virală. Aceste cazuri sunt, însă, rare, comparativ cu infecția cu virusul gripal. 

Accesați Protocolul de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, pentru mai multe detalii.

Citește și:

Sursa foto: Dacoromanica, Biblioteca Digitală a României

Exit mobile version