Site icon Raportul de gardă

#SurseOficiale: Autoizolarea în timpul pandemiei COVID-19. Cum se definește și ce trebuie făcut?

Infografic DSU COVID-19

Nu există încă tratamente specifice infecției COVID-19, deși multe terapii candidate sunt evaluate în studii clinice. De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății estimează că un vaccin nu va fi disponibil mai devreme de 18 luni. În acest context, distanțarea socială, alături creșterea testărilor în populație, sunt singurele măsuri eficiente pentru controlul pandemiei. Măsurile de sănătate publică includ intervenții non-farmacologice care pot fi folosite pentru a reduce și amâna transmiterea în comunitate. Obiectivul este scăderea vitezei prin care noile cazuri apar și reducerea vârfului de cazuri în comunitate, precum și povara asupra sistemelor de sănătate.

Conform ECDC, izolarea la domiciliu sau autoizolarea se referă la măsurile recomandate pentru persoanele care prezintă simptome, de a rămâne la domiciliu sau într-o locație dedicată, în încăperi ventilate și folosind de preferință o toaletă separată. Carantina se referă la separarea și restricționarea circulației persoanelor care au fost expuse la COVID-19 dar care sunt sănătoase și nu prezintă simptome. Carantina este obligatorie și are o durată minimă de 14 zile, se poate face la domiciliu sau în situații specifice în instituții specializate.

Prin autoizolare se poate reduce numărul persoanelor care ajung în diferite instituții medicale, ceea ce le permite acestora să funcționeze mult mai eficient și să protejeze bolnavii de o posibilă infecție. Pandemia COVID-19 a afectat peste 100 de țări. 80% dintre cei infectați fac o formă ușoară sau moderată dar pentru categoriile vulnerabile boala poate fi gravă. Dacă un grup mare de persoane se îmbolnăvește într-o perioadă scurtă de timp, povara asupra sistemelor de sănătate poate fi uriașă.

Departamentul pentru Situații de Urgență a emis 4 ghiduri care includ recomandări pentru călătorii, utilizarea transportului în comun, cumpărături și autoizolare, care pot fi accesate pe platforma fiipregatit.ro.

Recomandările privind autoizolarea

Persoanele care vin din zone galbene (statele cu peste 500 de cazuri confirmate de infectie cu coronavirus Covid-19) impun autoizolarea la domiciliu timp de 14 zile. Lista zonelor de risc (galbene și roșii) poate fi consultată pe pagina cnscbt.ro sub titulatura: „Lista zone afectate”.

Ghidul DSU dedicat măsurilor de autoizolare

Ce trebuie să fac înainte de a începe autoizolarea?

Atenție: toți cei cu care locuiți vor trebui să intre în autoizolare odată cu dumneavoastră pentru evitarea riscurilor îmbolnăvirii.

Ce trebuie să fac cât timp sunt autoizolat la domiciliu?

Păstrați-vă calmul, odihniți-vă și ocupați-vă timpul cu activități care vă fac plăcere (în casă).

Măsuri de igienă individuală în autoizolare

Persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358. TELVERDE este pentru informare, nu pentru urgențe.

Sunați la numărul unic de urgență 112 în cazul în care apare cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât – și acoperiți-vă rapid nasul și gura cu o mască de protecție.

Ce se întâmplă dacă un membru al familiei are simptome sau are o altă urgență medicala?

Cum sunt sprijinite persoanele aflate în autoizolare?

Cum ajung alimentele și bunurile necesare la persoanele aflate în autoizolare?

Cum interacționez cu poștași, curieri, furnizori dacă sunt în autoizolare?

După perioada de 14 zile, persoanele aflate în autoizolare pot părăsi domiciliul?

Persoanele aflate în autoizolare beneficiază de scutiri sau de concedii medicale?

Citește și

Exit mobile version