Site icon Raportul de gardă

Vaccinul ARNm produs de Moderna își menține eficacitatea împotriva noilor variante SARS-CoV-2

Vaccinul Moderna eficacitate in vitro

Vaccinul Moderna eficace contra noilor variante SARS-COV-2

Vaccinul de tip ARNm (mRNA-1273) contra COVID-19, dezvoltat de Moderna, determină in vitro un titru protector de anticorpi împotriva noilor variante ale SARS-CoV-2 (B.1.1.7, identificată inițial în Regatul Unit și B.1.351, identificată în Africa de Sud). În cazul variantei B.1.351 s-a observat, însă, o reducere de 6 ori a titrului de anticorpi neutralizanți, comparativ cu variantele anterioare, dar care nu afectează eficacitatea vaccinului. Datele provin dintr-un studiu realizat de Moderna prin colaborare cu Vaccine Research Center, din cadrul National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

În continuare, Moderna lansează un program clinic pentru a asigura, în caz de nevoie, o strategie optimă de protecție față de variantele emergente.

Detectată pentru prima dată în septembrie 2020 în Regatul Unit, varianta B.1.1.7 prezintă 17 mutații, dintre care 8 sunt localizate la nivelul proteinei spike (S). Varianta B.1.351 a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud și se caracterizează prin zece mutații localizate la nivelul proteinei spike. Ambele variante s-au răspândit rapid și sunt asociate cu o transmitere crescută a infecției.

Studiul realizat de Moderna a evaluat capacitatea mRNA-1273 de a induce producția de anticorpi care neutralizează în mod corespunzător noile variante SARS-CoV-2, analizând probe prelevate de la opt participanți din studiul clinic din faza I (cu vârsta cuprinsă între 18-55 ani) care au primit două doze a câte 100 µg de mRNA-1273 și separat utilizând seruri de la primate (NHPS, non-human primates) imunizate cu două doze de 30 µg sau 100 µg de mRNA-1273.

Schema cu două doze, a câte 100 µg din vaccinul Moderna, permite protecția împotriva variantelor detectate până în prezent. Cu toate acestea, Moderna a anunțat astăzi strategia prin care se va adapta pe măsură ce virusul continuă să evolueze:

Citește și:

Exit mobile version