Recomandările Comisiei Europene pentru combaterea COVID-19: intensificarea campaniilor de vaccinare, actualizarea strategiei de testare și prioritizarea secvențierii genomului viral

  • Health literacy



Comisia Europeană a stabilit o serie de acțiuni necesare pentru a intensifica lupta împotriva pandemiei COVID-19 și a lansat un apel pentru o intervenție coordonată la nivelul UE. Acțiunile cheie vizează statele membre, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Comisia Europeană.

Intensificarea campaniei de vaccinare este una dintre principalele direcții de acțiune. Până în martie 2021 cel puțin 80% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani și 80% dintre cadrele medicale din fiecare stat membru să fie vaccinate. Statele membre ar trebui să actualizeze strategiile de testare pentru a ține seama de noile variante ale virusului și pentru a extinde utilizarea testelor rapide bazate pe detecția antigenelor virale. De asemenea, secvențierea genomului viral ar trebui să fie o prioritate pentru toate statele membre. Se recomandă ca cel puțin 5% (preferabil 10 %) din probele pozitive să fie destinate secvențierii genomice.

abonare

Comisia îndeamnă, de asemenea, statele membre să recomande în continuare respectarea distanțării fizice, să combată dezinformările, să aplice în mod coordonat restricții de călătorie, să intensifice testările vizând COVID-19, depistarea contacților pentru a face față riscurilor generate de noile variante ale virusului.

Acțiunile cheie recomandate de Comisia Europeană

Statele membre UE sunt îndemnate să intensifice campaniile de vaccinare:

  • Până în martie 2021, cel puțin 80 % dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani și 80 % dintre cadrele medicale și asistenții sociali din fiecare stat membru ar trebui să fie vaccinați. Ar trebui ca până în vara anului 2021 statele membre să fi vaccinat 70 % din întreaga lor populație adultă.
  • Comisia, statele membre și EMA vor colabora cu companiile producătoare pentru a valorifica la maximum potențialul UE de creștere a capacității de producție a vaccinurilor.
  • Comisia Europeană colaborează cu statele membre pe tema realizării certificatelor de vaccinare, în deplină conformitate cu legislația UE privind protecția datelor, care pot susține continuitatea asistenței medicale. Până la sfârșitul lunii ianuarie 2021 urmează să se convină asupra unei abordări comune care să permită ca certificatele emise în statele membre să fie utilizate rapid în sistemele de sănătate din UE și din afara acesteia.

„Vaccinarea este esențială pentru a ieși din această criză. Am asigurat deja suficiente vaccinuri pentru întreaga populație a Uniunii Europene. Acum trebuie să accelerăm livrarea lor și să intensificăm vaccinarea. Obiectivul nostru este ca 70 % din populația noastră adultă să fie vaccinată până în vară. Acest procent ar putea fi un moment de cotitură în lupta noastră împotriva acestui virus. Cu toate acestea, vom pune capăt acestei pandemii numai atunci când toată lumea are acces la vaccinuri. Vom intensifica eforturile pentru a contribui la asigurarea vaccinurilor pentru vecinii și partenerii noștri din întreaga lume” –  Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene

Acțiuni esențiale privind secvențierea genomului SARS-CoV-2:

  • Statele membre ar trebui să mărească urgent rata secvențierii genomului virusului la cel puțin 5 %, preferabil la 10 %, din probele pozitive. În prezent, multe state membre realizează secvențierea genomului virusului pentru mai puțin de 1 % din probe, ceea ce nu este suficient pentru a identifica evoluția variantelor virale actuale sau pentru a detecta orice variantă nouă.
  • ECDC poate suplimenta capacitatea de secvențiere cu până la 18.000 de probe. Până acum, doar două state membre au folosit această opțiune și încă două urmează a primi ajutorul ECDC. Mai ales pentru țările în care această capacitate nu există, utilizarea resurselor ECDC este o urgență.
  • Comisia Europeană va sprijini în continuare statele membre pentru a crește capacitatea de secvențiere.

Acțiuni esențiale privind testarea:

  • se recomandă actualizarea strategiilor de testare pentru introducerea utilizării testelor rapide bazate pe detecția antigenelor și dezvoltarea de ghiduri pentru utilizarea acestor teste.
  • statele membre sunt sfătuite să implementeze recomandările Comisiei Europene și să urmeze recomandările Consiliului vizând cadrul comun pentru metodele de testare rapidă bazată pe antigen.
  • până la finalul lunii ianuarie statele membre trebuie să ajungă la o lista comună de teste rapide.

„Lucrând în mod unitar, solidar și hotărât, putem începe în curând să vedem începutul sfârșitului pandemiei. În special acum, avem nevoie de acțiuni rapide și coordonate împotriva noilor variante ale virusului. Vaccinările vor mai necesita timp până când toți europenii vor beneficia de ele, iar până atunci trebuie să luăm împreună măsuri imediate, coordonate și proactive. Vaccinările trebuie accelerate în întreaga UE, iar testările vizând COVID-19 și secvențierea genomului virusului trebuie intensificate – acesta este modul în care ne putem asigura că vom depăși această criză cât mai rapid posibil” –  Stella Kyriakides, Commissioner for Health and Food Safety

Menținerea pieței unice și a liberei circulații, concomitent cu intensificarea măsurilor de combatere a pandemiei

  • Sunt necesare măsuri pentru a reduce și mai mult riscul de transmitere determinat de mijloacele de transport, cum ar fi măsurile de igienă și de distanțare.
  • Toate călătoriile neesențiale ar trebui descurajate puternic până când situația epidemiologică se va îmbunătăți considerabil.
  • Ar trebui menținute restricții de călătorie, testarea persoanelor care călătoresc din zone cu o incidență mai mare a noilor variante virale

Asigurarea poziției de lider a Europei și promovarea solidarității internaționale

Pentru a asigura un acces timpuriu la vaccinuri, Comisia Europeană urmează să instituie un mecanism (Team Europe) pentru a structura livrarea vaccinurilor partajate de statele membre cu țările partenere. Mecanismul ar trebui să permită asigurarea a accesului la o parte din cele 2,3 miliarde de doze garantate prin intermediul Strategiei UE privind vaccinurile, acordând o atenție deosebită Balcanilor de Vest, vecinilor de la est și sud și Africii.

Comisia Europeană și statele membre ar trebui să sprijine în continuare COVAX, inclusiv prin accesul rapid la vaccinuri. Team Europe a mobilizat deja 853 de milioane EUR în sprijinul COVAX, ceea ce face ca UE să fie unul dintre cei mai mari donatori pentru COVAX.

 

Citește și