Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii. ECDC: riscul de răspândire a noilor variante SARS-CoV-2 în spațiul European este foarte înalt

  • Esențial COVID-19



Accesează Esențial Covid-19

Esential Covid-19: cele mai importante informații
Raportuldegardă.ro prezintă seria „Esențial COVID-19: cele mai importante știri ale săptămânii” – sinteza știrilor care chiar contează pentru controlul și limitarea impactului pandemiei Covid-19.

Știrile săptămânii 18-24 ian. 2021:

ECDC: riscul de răspândire a noilor variante SARS-CoV-2 în spațiul European este foarte înalt

Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a evaluat riscul asociat cu introducerea și transmiterea comunitară în spațiul UE/SEE a celor trei variante noi de SARS-CoV-2 ca fiind unul înalt sau foarte înalt. Cele trei variante VOC 202012/01, 501Y.V2 și P.1 (inițial identificate în Marea Britanie, Africa de Sud și respectiv Brazilia și Japonia), sunt considerate îngrijorătoare din cauza mutațiilor care au condus la o transmitere crescută în ariile geografice unde au fost descoperite. ECDC consideră că aceste versiuni ale virusului pot determina creșterea semnificativă a cazurilor, rezultând în presiuni tot mai mari pe sistemele de sănătate și totodată creșterea mortalității de COVID-19, în special în rândul populațiilor vulnerabile.

În urma analizei datelor emergente asupra variantei B.1.1.7 (VOC 202012/01), deja dominantă în Marea Britanie, grupul consultativ NERVTAG (New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group) a concluzionat că există posibilitatea ca această variantă să fie asociată cu un risc crescut de deces comparativ cu tulpinile precedente ale virusului.

abonare

Intervenții non-farmacologice mai stricte sunt necesare pentru a reduce impactul negativ al acestor variante nu doar asupra sistemelor de sănătate, dar și asupra comunităților afectate. Totodată, rămâne importantă monitorizarea eficacității vaccinurilor în infecțiile cauzate de aceste variante. Apar tot mai multe dovezi științifice care atestă faptul că unele variante SARS-CoV-2 ar putea evita răspunsul imun declanșat în urma infecției naturale sau în urma vaccinării.

Au fost raportate mai multe cazuri de reinfectare cu 501Y.V2 în Africa de Sud. Două studii recente sugerează faptul că serul convalescent care conține anticorpi neutralizanți împotriva SARS-CoV-2 a prezentat o putere de neutralizare substanțial redusă contra variantei 501Y.V2, comparativ cu variantele precedente. Pe de altă parte, un alt studiu a raportat că mutațiile din domeniul de legare a receptorilor de 501Y.V2 au cauzat o scădere modestă a potenței anticorpilor la persoanele vaccinate cu vaccinurile de la Pfizer/BioNTech și Moderna.

Sub-diagnosticarea infecțiilor cu SARS-CoV-2 în general și proporția foarte mică de cazuri supuse secvențierii în majoritatea țărilor UE/SEE pot conduce la o subestimare a numărului de infecții cu VOC 202012/01, 501Y.V2 sau P.1, precum și alte variante potențiale ale virusului care pot contribui la agravarea situației epidemiologice. ECDC recomandă statelor membre creșterea nivelului de supraveghere epidemiologică, dar și a capacității de testare și de secvențiere a cazurilor COVID-19 din comunitate.

Femeile însărcinate și confirmate COVID-19 au un risc crescut de complicații la naștere

Rezultatele unui studiu retrospectiv desfășurat la spitalul Brigham and Women’s Hospital din Boston sugerează un risc crescut de naștere prematură, preeclampsie, evenimente trombotice și deces în rândul femeilor infectate cu SARS-CoV-2 la momentul nașterii, comparativ cu cele fără COVID-19. Studiul a analizat rezultatele clinice pe timpul spitalizării a 406.446 de femei, dintre care 6.380 (1.6%) confirmate cu COVID-19. Dintre acestea din urmă:

  • 98,9% au fost externate;
  • 3,3% au necesitat îngrijiri de terapie intensivă;
  • 1,3% au necesitat ventilație mecanică;
  • 0,1% au decedat în spital.

Deși rata de mortalitate în spital a fost scăzută, aceasta a fost semnificativ mai mare în cazul gravidelor diagnosticate cu COVID-19. Comparativ cu grupul de paciente fără COVID-19, au fost raportate rate considerabil mai mari de infarct miocardic și tromboembolism venos, precum și necesitatea crescută a utilizării imagisticii toracale, a tratamentului de terapie intensivă și a ventilației mecanice la pacientele cu COVID-19.

Frecvența crescută a rezultatelor nefavorabile legate de naștere în rândul participantelor la studiu (confirmate cu COVID-19) evidențiază necesitatea unor strategii de minimizare a acestor riscuri. Rezultatele studiului demonstrează totodată importanța includerii femeilor însărcinate în studiile clinice care investighează terapii și vaccinuri împotriva SARS-CoV-2.

OMS: nu există dovezi că vaccinul anti-COVID-19 ar fi contribuit la decesul vârstnicilor din Norvegia

Ca urmare a anchetării deceselor din Norvegia, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră raportul risc-beneficiu al vaccinului împotriva COVID-19 favorabil în cazul vârstnicilor și încurajează continuarea vaccinării acestei populații.

„Informațiile disponibile nu confirmă un rol contributiv al vaccinului în evenimentele fatale raportate”, a afirmat Comitetul Consultativ Global pentru Siguranța Vaccinurilor al OMS

Pe 15 ianuarie 2021, autoritățile din Norvegia au anunțat că investighează decesele a 23 de pacienți vârstnici și fragili, care au survenit la scurt timp după imunizarea cu vaccinul de la Pfizer/BioNTech. La momentul respectiv, Agenția Norvegiană a Medicamentelor considera faptul că reacțiile adverse frecvente la vaccinuri (de exemplu febră, diaree sau greață), deși nu presupun un risc pentru pacienții tineri sau cei fără afecțiuni medicale, ar putea totuși agrava maladiile de fond ale vârstnicilor. Trei zile mai târziu, 33 de persoane în vârstă de 75 de ani și peste au murit ulterior vaccinării împotriva COVID-19, toți având afecțiuni medicale grave. Autoritățile Norvegiene au concluzionat că este dificil de dovedit o legătură între vaccin și aceste decese.

„În mod clar, COVID-19 este mult mai periculos pentru majoritatea pacienților decât vaccinarea. Nu suntem alarmați”, a afirmat dr. Steinar Madsen, directorul medical al Agenției Norvegiene a Medicamentelor

Contextul campaniei de vaccinare din Norvegia este diferit de majoritatea țărilor din Europa, deoarece strategia lor a fost prioritizarea populațiilor din căminele de vârstnici. Aproximativ 45 de persoane mor în fiecare zi în căminele de bătrâni din Norvegia, iar reprezentanții Institutului Norvegian de Sănătate Publică subliniază faptul că decesele anchetate nu reprezintă un exces al ratei de mortalitate și că o relație cauzală cu vaccinul nu se poate stabili.

Unii experți nu au recomandat vaccinarea cu prioritate a persoanelor în vârstă sau a bolnavilor din căminele de bătrâni, exprimându-și îngrijorarea asupra faptului că apariția unor decese inevitabile la scurt timp după vaccinare ar reduce încrederea publicului în vaccinuri. Primul raport la nivel european privind siguranța vaccinului Pfizer/BioNTech urmează să fie publicat la sfârșitul lunii ianuarie.

Studiu: SARS-CoV-2 are capacitatea de a invada celulele nervoase și poate altera fluxul sanguin în sistemul nervos central

Conform studiului efectuat de o echipă de la Facultatea de Medicină Yale, virusul SARS-CoV-2 poate infecta direct celulele din sistemul nervos central (SNC) și poate provoca leziuni tisulare. Astfel ar putea fi explicat numărul crescut de pacienți cu simptome neurologice, inclusiv amețeli, confuzie sau accidente vasculare cerebrale. Pentru explorarea mecanismului de infecție, au fost utilizate trei modele de creier: organoide de creier uman, șoareci modificați genetic și autopsii ale pacienților COVID-19 care au decedat.

Organoidele de creier uman au acumulat celule SARS-CoV-2 pozitive în anumite regiuni și au fost descoperite niveluri crescute de moarte celulară în zonele adiacente acestor regiuni. Celulele infectate au prezentat un metabolism accentuat, ceea ce a facilitat replicarea virusului și totodată a limitat aportul de oxigen al celulelor din apropiere. Modelul organoid a arătat că receptorul ACE2 a permis virusului să pătrundă în celulele neuronale, în mod similar cu modul în care acest lucru se întâmplă în plămâni. Prin introducerea anticorpilor care blochează receptorul, rata infecției celulare a scăzut.

Șoarecii incluși în studiu au fost modificați genetic pentru a produce proteine ACE2 umane. După infectarea animalelor experimentale, au fost identificate niveluri ridicate de celule nervoase infectate, acestea fiind asociate cu modificări semnificative ale structurilor vasculare. A fost efectuată și o comparație a infecției SNC cu infecția pulmonară, la șoareci, care a demonstrat că infecția SNC a fost semnificativ mai letală. Au fost detaliate și rezultatele autopsiei a trei cazuri de COVID-19. În ariile cerebrale infectate de SARS-CoV-2 au fost raportate deteriorări tisulare și moarte celulară sub formă de infarcte ischemice similare cu cele observate în celelalte două modele.

„Studiul nostru demonstrează că neuronii pot deveni o țintă a infecției cu SARS-CoV-2, cu consecințe devastatoare ale ischemiei cerebrale și a morții celulare”a afirmat dr. Kaya Bilguvar, co-autor al studiului.

Studiul evidențiază neurotropismul SARS-CoV-2, iar implicațiile clinice subliniază necesitatea evaluării și îngrijirii din punct de vedere neurologic în cazul pacienților COVID-19.

Evoluția imunității conferită de anticorpii împotriva SARS-CoV-2

Un studiu recent a descris componenta umorală a răspunsului imun contra SARS-CoV-2 într-o cohortă de 87 de persoane evaluate la 1,3 și 6,2 luni după infecție. Studiul a detaliat evoluția continuă a răspunsului umoral în fața infecției COVID-19, răspunsul celulelor de memorie B evoluând în concordanță cu persistența antigenului:

  • Titrurile de anticorpi IgM și IgG anti-SARS-CoV-2 (specifici pentru domeniul de legare de receptor – RBD) au scăzut semnificativ, iar titrurile de IgA au fost mai puțin afectate;
  • Activitatea de neutralizare a plasmei a scăzut de cinci ori la 6,5 luni după infecție, spre deosebire de numărul de celule de memorie B cu specificitate pentru RBD care a rămas neschimbat;
  • La 6,2 luni, anticorpii exprimați de celulele de memorie B au prezentat hipermutație somatică mai mare, potență crescută și rezistență la mutațiile legate de RBD;

Au fost prelevate biopsii intestinale de la 14 persoane asimptomatice la 4 luni de la confirmarea cu SARS-CoV-2. Analiza acestora, utilizând imunofluorescența sau reacția în lanț a polimerazei, a demonstrat persistența acizilor nucleici ai SARS-CoV-2 și imuno-reactivitatea în intestinul subțire la jumătate dintre voluntari.

Astfel, rezultatele sugerează faptul că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 în antecedente pot răspunde rapid și eficient în cazul reexpunerii la virus. Autorii concluzionează că partea umorală a răspunsului imun contra SARS-CoV-2 este responsabilă pentru protecția împotriva reinfecției și este esențială pentru o vaccinare eficientă.