Site icon Raportul de gardă

#AHA18. Beneficiile unei intervenții de implementare a managementului adecvat al accidentului vascular cerebral

aha18-stroke-bridge-coada-inregistrare-feature

Un nou studiu a evaluat efectul unei intervenții complexe de management aderent la recomandările bazate de dovezi, în cazul accidentelor vasculare cerebrale ischemice (AVC). Conform rezultatelor prezentate la Sesiunilor Științifice ale Asociației Americane a Inimii (AHA 2018), această intervenție nu a condus la o diferență semnificativă statistic a calității globale în asistența medicală, dar au fost înregistrate îmbunătățiri ale elementelor individuale.

Studiul randomizat a inclus 1.624 de pacienți din 36 de spitalele din Brazilia, Argentina și Peru. Grupurile de intervenție au înregistrat un scor de aderență la planul de tratament de 85,3%, față de scorul de 77,8% al grupului de control, diferența nefiind însă semnificativă din punct de vedere statistic.

Aderența globală la tratament (intervenție albastru vs. control roșu). Copyright American Heart Association

O analiză secundară a urmărit aderența la toți cei 10 factori urmăriți- care includ aplicarea promptă a tratamentului potrivit, reabilitarea post-AVC și educarea pacientului în privința factorilor de risc. În acest caz diferența între grupul de intervenție și cel de control a fost una semnificativă (49,2% vs. 25,2%, p=0,01). Pacienții din grupul de intervenție au primit mai des terapie fibrinolitică în fereastră optimă de 4,5 ore de la debutul AVC și fost mai des educați asupra încetării fumatului.

Procentul pacienților care au respectat indicațiile de tratament în totalitate (intervenție albastru vs. control roșu). Copyright American Heart Association

Intervenția a inclus un plan terapeutic, un manager al cazului (asistentă medicală pregătită pentru a se asigura de folosirea tuturor intervențiilor), brățări de identificare a pacientului, postere, materiale educaționale, feedback periodic.

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este determinat de o scădere a fluxului de sânge într-o regiune a creierului. Astfel, lipsa oxigenului și a nutrienților necesari celulelor determină în câteva minute moarte neuronală. Aceasta este o urgență medicală care necesită o intervenție promptă pentru a limita zona de moarte celulară. 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral în fiecare an și aproximativ 54.000 mor din aceasta cauză.

Citește și:

Sursă feature: American Heart Association.

Exit mobile version