#AHA18. Noul ghid al activității fizice. „Oricine poate să își îmbunătățească dramatic starea de sănătate prin mișcare”

  • Prevenție



A doua ediție a Ghidului de Activitate Fizică pentru Americani al Departamentului American al Sănătății și Serviciilor Umane, prezentată în cadrul Congresului Asociației Americane a Inimii (AHA) din acest an, prezintă numeroasele beneficii ale exercițiului fizic și încurajează persoanele să își crească nivelul de activitate zilnică.

„Noul ghid demonstrează pe baza datelor științifice că oricine poate să își îmbunătățească dramatic starea de sănătate prin mișcare: oricând, oriunde și prin orice mijloace de creștere a activității fizice. Când ne mișcăm mai mult, ne îmbunătățim sănătatea cardiovasculară, suntem mai puternici și mai puțin susceptibili la îmbolnăviri, și ne simțim mai bine”- a declarat ADM Brett P. Giroir, Secretar adjunct american pentru sănătate.

Ghidul anterior menționa o durată minimă a exercițiului fizic de 10 minute, pentru a putea fi contorizat pentru atingerea țintelor săptămânale. Noul ghid include totalitatea activității fizice, indiferent de durata acesteia.

abonare
aha18-mers-grup-trotoar
Sursă: American Heart Association.

Beneficiile exercițiului fizic

Exercițiul fizic a fost asociat cu creșterea speranței de viață: persoanele care respectă recomandările Organizației Mondiale a Sănătății (150 minute de activitate moderată sau echivalent pe săptămână) câștigă în medie 3,4-4,5 ani de viață. Beneficii asupra speranței de viață au fost identificate și în grupuri de foștii fumători sau la cei cu indice de masă corporală (IMC) crescut. Persoanele cu obezitate de grad I (IMC între 30 și 35) dar active, au o speranță de viață cu 3,1 ani mai mare ca persoanele cu greutate normală dar inactive.

aha18-ghid-activ-fizic-grafic-mortalitate
Riscul de mortalitate în funcție de activitatea fizică. Sursă: „Physical Activity
Guidelines for Americans 2nd edition”

Beneficiile aduse de exercițiu fizic apar de la orice nivel al acestuia și sunt mai pronunțate la trecerea de la inactivitate la activitate ușoară. Pentru cei mai activi, nu a fost identificate niveluri ale activității fizice care să aibă efect negativ asupra mortalității.

Există beneficii imediate ce pot fi obținute după un singur episod de activitate fizică. Acestea includ reducerea anxietății și a tensiunii arteriale, îmbunătățirea calității somnului și a sensibilității la insulină.

aha18-ghid-activ-fizic-copii-baschet
Sursă: American Heart Association.

O parte din beneficiile pe termen lung ale activității fizice sunt: îmbunătățirea calității vieții, somnului, funcției cognitive (cu creșterea performanței școlare a copiilor) și scăderea riscului de dezvoltare al demențelor, (inclusiv a bolii Alzheimer), a hipertensiunii arteriale (HTA), a diabetului zaharat de tip 2 (DZ2), a 8 tipuri de cancer (printre care esofagian, mamar, colonic, pulmonar, renal). Ajută la menținerea unei greutăți corporale și la menținerea noii greutăți după slăbire.

Activitatea fizică contribuie și la o mai bună gestionare a patologiilor cronice: poate reduce durerea datorată artrozelor, progresia HTA și DZ2, simptomele de anxietate și depresie. De asemenea, îmbunătățește cogniția persoanelor cu demență, scleroză multiplă, Parkinson și tulburare de deficit de atenție și hiper-activitate.

aha18-ghid-exercitiu-fizic-prima-pag

Recomandările ghidului

Preșcolari

  • Activitate de-a lungul întregii zile

Copii de vârstă școlară și adolescenți

  • Cel puțin 60 de minute de activitate moderată spre viguroasă, care să include activități
    • Aerobice
    • De creștere a forței musculare
    • Întărire osoasă

Adulți

  • Cel puțin 150-300 de minute de activitate aerobă cu intensitate moderată sau 75 de minute de activitate viguroasă
  • Activități de creștere a forței musculare de cel puțin 2 ori pe săptămână

Vârstnici

  • Recomandările adulților, în cazul în care nu pot îndeplini durata recomandată, trebuie să fie cât de activi posibil
  • Includerea de exerciții care îmbunătățesc echilibrul
  • Trebuie să cunoască dacă patologiile le afectează și în ce fel, posibilitatea exercițiului fizic în siguranță

Gravide și femei în perioada post-partum

  • Cel puțin 150-300 de minute de activitate aerobă cu intensitate moderată
  • Femeile care aveau activitate fizică aerobă viguroasă își pot continua activitatea

Ghidul în forma completă poate fi accesat aici, iar un sumar al acestuia aici.

Citește și: