Site icon Raportul de gardă

#ASCO25. Pacienții cu cancer de colon care participă la un program de exerciţii fizice după tratamentul curativ au un risc de recurența a bolii mai redus

La pacienții cu cancer de colon în stadiul III și în stadiul II cu risc ridicat, un program structurat de exerciții fizice după intervenția chirurgicală și chimioterapia adjuvantă a redus riscul de recurență a cancerului sau de dezvoltare a unei noi afecţiuni oncologice și a prelungit supraviețuirea. Acestea sunt concluziile studiului CHALLENGE, prezentate în cadrul întâlnirii ASCO (American Society of Clinical Oncology) de anul acesta, care a avut loc în Chicago.

După cinci ani de monitorizare, rata de supraviețuire în absenţa bolii a fost de 80% la persoanele care au urmat programul de exerciții structurate și de 74% la pacienţii care doar au primit materiale educaționale pentru sănătate. Pacienții care au participat la programul de exerciții structurate au avut un risc cu 28% mai mic de a dezvolta cancere recurente sau noi decât pacienții care au primit doar materiale educaționale pentru sănătate.

După 8 ani, supraviețuirea generală a fost de 90% la pacienţii care au urmat programul de exerciții structurate și de 83% în grupul care a primit materiale educaționale pentru sănătate. Pacienții au avut un risc de deces cu 37% mai mic dacă au participat la programul de exerciții structurate.

“Acesta este primul studiu clinic randomizat de fază 3 efectuat la pacienți cu cancer de colon în stadiul III și în stadiul II cu risc ridicat care demonstrează că exercițiile fizice post-tratament sunt atât realizabile, cât și eficiente pentru îmbunătățirea supraviețuirii în absența bolii. Exercițiile fizice ca intervenție sunt o opțiune evidentă și ar trebui implementate pe scară largă.”, a afirmat Dr. Pamela Kunz, Yale School of Medicine și expert ASCO în cancere gastrointestinale.

Studiul clinic CHALLENGE a inclus 889 de participanți din șase țări, majoritatea fiind din Canada și Australia, în perioada 2009-2023. Majoritatea pacienților (90%) au fost diagnosticați cu cancer de colon în stadiul III. Ceilalți 10% au avut cancer de colon în stadiul II cu risc ridicat. Toți pacienții au urmat intervenții chirurgicale cu intenție de vindecare și chimioterapie adjuvantă.

Pacienții au fost repartizați aleatoriu să participe fie la un program structurat de exerciții fizice (445 de pacienți), fie să primească materiale educaționale pentru sănătate care promovau activitatea fizică și o nutriție sănătoasă (444 de pacienți). Toți participanții au urmat, de asemenea, etapele standard de monitorizare a cancerului și îngrijire ulterioară. Pacienții din programul structurat de exerciții fizice au lucrat cu un consultant în activitate fizică de două ori pe lună pentru sesiuni de coaching și sesiuni de exerciții fizice supravegheate. După 6 luni, pacienții s-au întâlnit cu consultantul lor în activitate fizică o dată pe lună, fiind disponibile sesiuni pentru sprijin suplimentar, dacă s-a considerat necesar.

Pacienții din ambele grupuri și-au îmbunătățit funcția fizică și au menținut-o la acest nivel, dar aceasta a fost semnificativ mai mare pentru pacienții din programul de exerciții structurate, care au obţinut rezultate superioare în ceea ce privește activitatea fizică recreativă, VO2 (volumul de oxigen) maxim prezis și distanța pe care o puteau parcurge în șase minute.

Pacienții care au participat la programul structurat de exerciții fizice au raportat mai multe evenimente adverse musculo-scheletice, precum întinderi musculare sau fracturi osoase (19%), comparativ cu grupul care a primit materiale educative pentru sănătate (12%). Dintre evenimentele adverse raportate în grupul care a participat la programul structurat de exerciții, 10% au fost legate de participarea lor la program.

Sursa foto: Unsplash

Cancerul colorectal este a doua cauză principală de deces asociat afecțiunilor oncologice la nivel mondial, majoritatea acestor tipuri de cancer fiind localizate la nivelul colonului. Pacienții cu cancer de colon în stadiul III și stadiul II cu risc urmează un protocol terapeutic care presupune intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii macroscopice, urmată de chimioterapie pentru a îndepărta orice celule maligne rămase. Cancerul de colon recidivează la aproximativ 30% dintre acești pacienți. Opțiunile terapeutice în cazul recidivelor sunt limitate, iar mortalitatea crește.

Ghidurile adresate afecțiunilor oncologice recomandă un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate. Însă pacienții prezintă de obicei o educație minimă în acest sens și puțin sprijin pentru integrarea exercițiilor fizice în rutina lor. Acesta este primul studiu clinic randomizat care evaluează în mod specific dacă un program structurat de exerciții fizice poate reduce riscul de cancer recurent sau nou pentru un subset de pacienți cu cancer de colon.

Citeşte şi:

Exit mobile version