STUDIU. Exerciţiile fizice scad riscul de cancer prin creşterea activităţii sistemului imun

  • PrevențieActivitatea fizică aerobă intensă, timp de 45 de minute, de trei ori pe săptămână, ar putea reduce riscul de cancer la pacienții cu sindrom Lynch, conform unui studiu publicat în Clinical Cancer Research. Nivelul de activitate fizică investigat a crescut eficacitatea sistemului imun de a îndepărta celulele maligne.

Deși asocieri între activitatea fizică și scăderea riscului de cancer au fost constatate anterior, acesta este primul studiu care identifică modificări ale biomarkerilor imunologici în funcție de activitatea fizică. De asemenea, față de studiile anterioare, a fost analizat un nivel intens de activitate fizică și au fost recoltate mai multe probe de țesut colonic, astfel fiind mai ușor de evidențiat modificările care apar la persoanele care fac sport.

abonare

Principalele concluzii:

  • la persoanele care au parcurs programul de exerciții fizice, s-a constatat creșterea activității celulelor imune de tip Natural Killer (NK) și limfocitelor CD8+, care sunt implicate în eliminarea celulelor maligne
  • activitatea fizică s-a asociat cu reducerea nivelului de prostaglandină E2 (PGE2), care este un marker de inflamație
STUDIU. Exerciţiile fizice scad riscul de cancer prin creşterea activităţii sistemului imun
Sursa foto: Pixabay

Sindromul Lynch este o afecțiune genetică, iar pacienții care suferă de această boală pot să dezvolte neoplazii încă din tinerețe, incluzând cancere colorectale sau endometriale. Riscul de cancer colorectal este de 60%, pe parcursul întregii vieți. Conform American Cancer Society, factorii care țin de stilul de viață sunt responsabili de peste 15% dintre decesele prin cancer din Statele Unite, recomandând un nivel de 150-300 de minute de exerciții fizice de intensitate moderata sau crescută pentru a scădea riscul de cancer.

Studiul a inclus 21 de participanți, cu toții fiind diagnosticați cu sindromul Lynch. Aceștia au fost împărțiți în două grupuri, unul care a urmat timp de 12 luni un program de exerciții fizice aerobe de tipul ciclismului de interior, ceilalți primind strict îngrijirea standard a pacienților cu sindrom Lynch. Participanții la studiu au fost evaluați atât cardiac, cât și respirator.

Celulele NK și limfocitele T CD8+ au fost determinate atât din sânge, cât și din probe colectate din colon. A fost realizată analiza profilului de expresie genică și transcriptomică spațială utilizând probele de biopsie de colon, iar rezultatele au fost confirmate prin imunohistochimie.

Citeşte şi: