#ASCO2017: STUDIU: Stilul de viată sănătos crește speranța de viată a bolnavilor de cancer colorectal

  • Medicina personalizată



Un studiu prezentat în cadrul Întâlnirii Anuale a Societății Americane pentru Oncologie Clinică (ASCO) 2017 de la Chicago a demonstrat că cei care au un stil de viață sănătos, în special în ceea ce privește dieta și activitatea fizică, în timpul și după tratamentul adjuvant pentru cancer colorectal au șanse mai mari de menținere a remisiunii și de scădere a ratei de mortalitate. Autorii studiului subliniază că acestă nouă abordare a planului terapeutic pentru cancer trebuie fie complementară tratamentului standard bazat chirurgie sau chimioterapie. Daniel F. Hayes președintele ASCO a declarat:

“Pacientii frecvent ne întreabă ce pot face pe lângă chimioterapie pentru a preveni reapariția cancerului și vestea bună este că acum putem le să le oferim informații dintr-o bază destul de mare de date”

Cancerele din sfera digestivă sunt determinate mai mult de factori de mediu decât de factori genetici. Modificarea stilului de viață poate influența prognosticul unui pacient diagnosticat o astfel de afecțiune. Într-o epocă a medicinei bazată pe dovezi complianța pacientului trebuie să se sprijine pe date. În 2012, pentru a îndruma pacienții cu privire regimul de viață care trebuie adoptat după diagnosticul de cancer colorectal Asociația Americană a Cancerului (American Cancer Society – ACS) a publicat ghidul “Recomandari de nutriție și activitate fizică pentru supraviețuitorii de cancer”, care a fost folosit pentru a compara informațiile obținute din studiu.

abonare

Studiul prezentat în cadrul ASCO este unul de tip prospectiv desfășurat pe o perioadă de 3 ani între 1999-2001, în care au fost înscriși 992 de pacienți cu cancer de colon stadiu III aflați sub chimioterapie adjuvantă. S-a evaluat de două ori în acest timp stilul de viață. Pacienții primeau un scor de la 0 la 6 puncte, în funcție de gradul în care stilul lor de viață se potrivea cu cel indicat de recomandările ACS. Evaluarea pacienților s-a realizat în funcție de următoarele criterii:

  • menținerea unei greutăți corporale adecvate
  • un program de activitate fizică regulat
  • o dietă bogată în cereale integrale, fructe, legume
  • un consum redus de carne roșie și carne procesată
  • consumul de alcool

După o perioadă de urmărire de 7 ani rezultatele au arătat că 91% dintre supravietuitorii cu cele mai mari scoruri (5-6) au avut un risc de deces cu 42% mai scăzut și un risc diminuat de recurență a bolii față de cei 262 de supraviețuitori cu cele mai mici scoruri. În mod specific, pentru consumul de alcool, s-a dovedit că pentru cei 187 de pacienți cu scoruri mari (care au negat consumul de alcool) mortalitatea a fost cu 51% mai scăzută decât pentru cei cu scoruri de 0-2 puncte.

Impactul factorilor de risc

Factorii risc se grupează în două categorii. Există factori care nu pot fi modificați precum: vârsta, componenta genetică, istoricul personal și familial de cancer colorectal sau polipoză intestinală și istoricul personal de boală inflamatorie intestială (rectocolită ulcero-hemoragică în special). Factorii modificabili sunt cei care fac obiectul studiului.

În cazul localizării colorectale a tumorilor s-a demonstrat faptul că factorii care țin de mediu, alimentați în primul rând influențează carcinogeneză mai mult decât mutațiile genetice. S-a observat că persoanele care emigrau din țări cu incidență scăzută a cancerului în zone în cu incidență crescută au dezvoltat la un moment dat un tip de cancer colorectal. Grăsimile de origine animală, carnea roșie (miel, porc, vită), alimentele afumate (care aduc un aport crescut de hidrocarburi policiclice), alcoolul sunt factori favorizanți prentru transformarea malignă.

Factori de risc pe care se poate interveni în cancerul colorectal Sursa foto: Matters of Health

La polul opus, dieta de tip mediteranean este bogată în fibre care accelerează tranzitul intestial și reduc timpul de contact al substanțelor toxice cu mucoasa colonului. Fructele și legumele (în special crucifere – varză, broccoli) aduc un aport crescut de antioxidanți, enzime, vitamine cu rol protectiv. Combaterea sedentarismului și fumatului sunt comportamente care pot fi, de asemenea, modificate, influențând speranța de viață a pacienților cu cancer.

Este cunoscut faptul că un pacient în general nu are o singură boală, mai ales în cazul unei afectări cu răsunet sistemic precum cancerul, comorbitatile de tipul diabetului zaharat sau afecțiunilor cardiovasculare fiind frecvente. Din aceast punct de vedere, cu atât mai mult se justifică necesitatea intervenției pe factorii de risc modificabili pentru a reduce direct rata mortalității la acești pacienți.

Aplicațiile studiului și medicina digitală

Perspectivele pe care le deschide acest studiu sunt numeroase: de la sublinierea importanței studiilor de nutriție ca și modalitate terapeutică până la aplicațiile în sfera medicinei digitale. Autorul principal al studiului Dr. Erin Van Blarigan, Asistent Universitar la catedra de Epidemiologie și Biostatistică a Universitatatii din California, San Francisco a afirmat:

“Echipa noastră de cercetare desfășoară studii clinice pentru a evalua fezabilitatea unor aplicații din domeniul digital în sănătate precum Fitbit pentru pacienții cu cancer colorectal”.

Fitbit este o companie care produce dispozitive de urmărire a activității fizice ce înregistrează informații de tipul: numărul de pași parcurși în fiecare zi, pulsul, calitatea somnului și oferă aplicații web sau pentru iOs și Android astfel încât clienții pot încărca date referitoare la dietă, tipurile de activități desfășurate și își pot stabili obiective pentru un plan de scădere în greutate. Un studiu derulat în acest sens a arătat că cei care și-au făcut prieteni prin rețeaua Fitbit au reușit să parcurgă cu 700 de pași mult în fiecare zi.

Smartwatch de la Fitbit Sursa foto: Wareable

Ce spun statisticile?

În Statele Unite, cancerul colorectal este a doua cauză de mortalitate în rândul bărbaților și a doua cauza la femei. Rata mortalității prin acest tip de neoplasm a scăzut dramatic în ultimii ani atât datorită îmbunătățirii tehnicilor de screening cât și datorită înțelegerii și influențării la timp a factorilor de risc. Statisticile arată că există 1,3 milioane de supraviețuitori ai cancerului colorectal în Statele Unite. După vârsta de 50 grupele de grupelor de pacienți predispuși pentrua dezvolta o astfel de afecțiune li se recomandă să realizeze: colonoscopia o data la 10 ani, sigmoidoscopie, colonografie virtuală(CT), irigografie o data la 5 ani precum și teste pentru sângerări oculte în scaun.