STUDIU. Screeningul genetic pentru cancerul de sân, sindromul Lynch și hipercolesterolemia familială, cost-eficient la populația de sub 40 ani

  • Prevenție



Un nou studiu publicat în Annals of Internal Medicine confirmă cost-eficiența screeningului genetic la nivelul întregii populații în vârstă de până la 40 de ani pentru trei boli ereditare: cancerul de sânhipercolesterolemia familială și sindromul Lynch. Această strategie ar putea preveni 101 cazuri de cancere și 15 evenimente cardiovasculare la fiecare 100.000 de persoane testate.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) defineşte drept afecțiuni de nivel 1 sindroamele genetice pentru care există terapii eficiente disponibile și pentru care intervențiile pot avea un impact pozitiv din perspectiva sănătății publice. Acestea cuprind mutațiile genelor BRCA1 și 2, care determină un risc ridicat de cancer mamar și ovarian, mutațiile asociate cu sindromul Lynch, care cresc riscul de cancer de colon, precum și mutațiile implicate în hipercolesterolemia familială, care se asociază cu riscul de evenimente cardiovasculare.

abonare

Pentru fiecare dintre aceste afecțiuni, intervențiile precoce salvează vieți. Dacă testarea genetică indică un rezultat pozitiv pentru oricare dintre cele trei afecţiuni, pot fi luate măsuri concrete de a scădea riscul:

  • La persoanele cu mutații ale genelor BRCA1/2 se pot realiza intervenții chirurgicale profilactice precum mastectomia și salpingo-ooforectomia.
  • La persoanele cu sindrom Lynch se poate realiza cu frecvență crescută screeningul pentru cancer de colon și îndepărtarea polipilor.
  • La persoanele cu hipercolesterolemie familială poate fi administrată terapia hipocolesterolemiantă.

Fezabilitatea unui program de screening genetic depinde de asocierea dintre modificările genetice și dezvoltarea bolii, de costurile asociate tratamentului, de rata de mortalitate, de costurile testării genetice, de disponibilitatea facilităților și echipamentelor de testare, precum și de accesibilitatea metodelor de intervenție în cazul unui rezultat pozitiv.

Beneficiul evident al screeningului genetic pentru cele 3 afecțiuni nu înseamnă neapărat că un program la nivel populaţional este și fezabil, motiv pentru care noul studiu a analizat dacă sunt justificate costurile asociate unui program ipotetic, universal, la nivel național, pentru afecțiunile cu substrat genetic de nivel 1, conform CDC.

Au fost analizate cohorte separate în funcție de vârsta la care ar putea avea loc screeningul (între 20 și 60 de ani). Screeningul cohortelor de 30, 40 și 50 de ani a fost cost-eficace în 99%, 88% și, respectiv, 19% din simulările probabilistice, la un prag de 100 000$ per QALY (quality-adjusted life-year). Costurile testului la care screeningul persoanelor de 30, 40 și 50 de ani a atins pragul de 100 000$ per QALY au fost de 413$, 290$ și, respectiv, 166$.

Screeningul a 100 000 de adulți tineri de 30 de ani a scăzut cu peste 100 numărul de cazuri de cancere și cu 15 numărul de evenimente cardiovasculare. QALY a crescut cu 495, la un cost incremental de aproape 34 de milioane de dolari. Raportul a fost de 68 600$ per QALY câștigat. Valoarea prag pentru cost-eficacitatea unei intervenții este de 50 000 – 100 000$ per QALY.

STUDIU. Screeningul întregii populaţii tinere pentru cele mai frecvente afecţiuni cu substrat genetic este fezabil
Sursa foto: Unsplash

Analiza cost-beneficiu a comparat două situații independente: (1) statusul actual, care presupune testarea genetică doar a anumitor persoane cu risc ridicat, bazată pe un istoric familial concret, și (2) derularea unui program de screening universal pentru aceste afecțiuni, pentru toate persoanele care au aceeași vârstă. Au fost realizate estimări pentru proporția de persoane care vor fi pozitive, a celor care vor acționa pentru a preveni dezvoltarea bolii, precum și a eficacității acestor intervenții.

Pentru cancerul de sân, spre exemplu, prevalența mutațiilor asociate cu riscul este de 0,7%. Dintre persoanele pozitive, aproximativ 40% vor efectua mastectomie profilactică, intervenție care reduce riscul cu 94%. Costul screening-ului este de 250$, iar costul de tratament pentru o mastectomie profilactică bilaterală este de 22 000$ per persoană. Ulterior, a fost evaluată calitatea vieții, deoarece creșterea speranței de viață, dar cu o calitate a vieții scăzută, nu reprezintă o situație satisfăcătoare.

Prin screeningul a 100 000 de persoane la vârsta de 30 de ani, 1500 ar fi pozitivi pentru o mutație asociată cu riscul ridicat pentru una dintre cele trei afecțiuni de nivel 1. Unele dintre persoanele pozitive vor opta pentru intervențiile terapeutice definitive de reducere a riscului, astfel fiind prevenite 85% dintre cazuri. Conform calculelor derulate în cadrul acestui studiu, costul unui astfel de program este de 68 000$ per QALY salvat.

Intervenția ar putea fi chiar și mai cost-eficace decât valorile rezultate din acest studiu, deoarece testarea unui număr ridicat de probe în cadrul unui program de screening în masă scade costul testării genetice. Astfel, dacă un test ajunge la 100$, un QALY salvat reprezintă 39 700$. Având vedere progresele tehnologiilor de testare genetică, un preț de 100$ per test este realizabil. De asemenea, creșterea numărului de afecțiuni incluse în nivelul 1 definit de CDC ar crește suplimentar beneficiile unui astfel de program.

Citește și: