#ESCCongress22. Administrarea statinelor pe tot parcursul vieţii este benefică, în special la pacienţii cu risc cardiovascular ridicat

  • Prevenție



O mare parte a beneficiilor terapiei cu statine apare tardiv în cursul vieţii, acumulându-se pe parcursul anilor de administrare, motiv pentru care oprirea tratamentului poate să reducă substanţial protecţia împotriva afecţiunilor cardiovasculare. Acestea sunt concluziile unui studiu prezentat în cadrul Congresului Societăţii Europene de Cardiologie din 2022. Cu cât riscul cardiovascular este mai mare, cu atât beneficiile administrării statinelor pe termen lung sunt mai importante şi se instalează mai devreme în urma începerii tratamentului. Studiul indică necesitatea iniţierii imediate a terapiei cu statine la persoanele de 40-50 de ani cu risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, precum şi la pacienţii cu boli cardiace existente. În lipsa recomandării medicului, întreruperea terapiei nu este indicată.

În înțelegerea clinică actuală a bolilor cardiovasculare, care plasează nivelul colesterolului din sânge ca fiind unul dintre factorii majori modificabili, statinele sunt cea mai utilizată terapie pentru reducerea colesterolemiei. O scădere a LDL-colesterolului cu 1 mmol/L reduce riscul de boală cardiacă ischemică şi accident vascular cerebral cu 24-25%. Statinele au fost utilizate de peste 145 de milioane de persoane în 2018, însă a fost constatată o întârziere a iniţierii tratamentului şi o aderenţă scăzută, care ar putea să aibă consecinţe negative asupra reducerii riscului cardiovascular.

abonare

Pentru a estima acumularea beneficiului terapiei cu statine odată cu înaintarea în vârstă, a fost utilizat un model de microsimulare care a utilizat datele a 118 000 de participanţi care provin din studiile clinice internaţionale Cholesterol Treatment Trialists’ (CTT) Collaboration şi 500 000 de persoane din cohorta UK Biobank. Au fost utilizate caracteristicile individuale şi istoricul de boală pentru a simula riscul anual de infarct miocardic, accident vascular cerebral, revascularizare coronariană, diabet, cancer, deces de cauză vasculară şi non-vasculară pentru fiecare participant inclus în studiu.

#ESCCongress22. Administrarea statinelor pe tot parcursul vieţii este benefică, în special la pacienţii cu risc cardiovascular ridicat
Sursa foto: Unsplash

A fost utilizată terapia standard, cu o doză zilnică de 40 mg de statine, pentru a estima efectul tratamentului, în comparaţie cu lipsa terapiei cu statine, în următoarele situaţii: terapie pe tot parcursul vieţii, terapie întreruptă la vârsta de 80 de ani şi terapie iniţiată cu 5 ani mai târziu la persoanele care au avut o vârstă mai scăzută de 45 de ani.

Beneficiile administrării statinelor au fost măsurate cu ajutorul QALYs (quality-adjusted life years). Un QALY reprezintă un an de viaţă în perfectă stare de sănătate. Beneficiile au fost raportate şi în funcţie de riscul cardiovascular de bază, care reflectă probabilitatea de a avea un infarct miocardic acut sau un accident vascular cerebral în următorii 10 ani. Acesta se calculează pe baza vârstei, presiunii arteriale, colesterolemiei, statusului de fumător şi afecţiunilor pe care le are fiecare persoană. Un risc sub 5% este considerat scăzut, în timp ce un risc ridicat are o valoare de peste 20%.

Care au fost rezultatele studiului?

În comparaţie cu utilizarea statinelor pe tot parcursul vieţii, întreruperea terapiei la 80 de ani a scăzut o proporţie semnificativă a potenţialelor beneficii, mai ales la persoanele cu un risc cardiovascular relativ scăzut. Persoanele care au iniţiat terapia cu statine în jurul vârstei de 50 de ani şi au întrerupt administrarea la 80 de ani au pierdut 73% din beneficiile asupra QALY, dacă au un risc cardiovascular scăzut, şi 36%, dacă au un risc cardiovascular ridicat. Deoarece femeile au un risc general cardiovascular mai scăzut decât bărbaţii, beneficiile administrării statinelor apar mai târziu în viaţă, iar oprirea prematură a terapiei este mai dăunătoare pentru acestea.

La persoanele în vârstă de până la 45 de ani, în prezenţa unui risc cardiovascular scăzut, o întârziere de 5 ani a iniţierii administrării statinelor a scăzut QALYs cu 2%. La persoanele cu risc cardiovascular ridicat, impactul întârzierii iniţierii terapiei a fost mai crescut, scăzând QALYs cu 7%. Aceste rezultate indică faptul că persoanele cu risc cardiovascular crescut încep să acumuleze beneficiile terapiei precoce şi au mai mult de pierdut prin întârzierea iniţierii terapiei cu statine decât cei care au un risc scăzut.

Citeşte şi: